Έλκη δερματικά

Έλκη δερματικά

Τα δερματικά έλκη αποτελούν τις πιο συνηθισμένες και καταστρεπτικές επιπλοκές της κάκωσης του νωτιαίου μυελού. Αλλιώς ονομάζονται και πληγές πίεσης ή κατακλίσεις ή δερματικές εξελκώσεις, και δημιουργούνται συνήθως έπειτα από την ΚΝΜ, λόγω της έλλειψης αισθητικότητας και κινητικότητας και της αλλαγής στην κυκλοφορία του αίματος. Οι κοινωνικές επιπτώσεις των κατακλίσεων είναι πολύ πιο σοβαρές από όλες τις άλλες καταστάσεις που πιθανόν αντιμετωπίζετε λόγω της κάκωσης. Μια κατάκλιση μπορεί να σημαίνει ότι θα χρειαστείτε αρκετές εβδομάδες παραμονής στο νοσοκομείο ή ξαπλωμένοι στο κρεβάτι ώστε να θεραπευτεί η πληγή. Έτσι χάνεται σημαντικός χρόνος μακριά από την εργασία ή το σχολείο σας. Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι ότι τα προβλήματα του δέρματος μπορούν να αποφευχθούν. Μειώνοντας τις αιτίες που προκαλούν τα δερματικά έλκη και με συχνή επιθεώρηση του δέρματος, τα έλκη μπορούν να εξαλειφθούν. Πρέπει να είστε υπεύθυνοι για τη φροντίδα του δέρματός σας. Πρέπει να γνωρίζετε την κατάσταση του δέρματός σας και να αναγνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια εμφάνισης των κατακλίσεων. Γι’ αυτό, η φροντίδα του δέρματος δεν θα πρέπει να παραμελείται, και είναι ζωτικής σημασίας για εσάς και για τη διατήρηση της λειτουργικότητάς σας.

Αίτια
Λόγω του ότι το αίμα κυκλοφορεί πιο αργά έπειτα από την ΚΝΜ, η ικανότητα θεραπείας μειώνεται. Επίσης, το δέρμα δεν αντέχει αρκετά στην πίεση όπως παλιότερα. Το δέρμα τώρα μπορεί να αντέξει ένα μικρό μόνο ποσό πίεσης για παρατεταμένο χρόνο, ενώ μεγάλο ποσό πίεσης μπορεί να ανεχθεί για μικρό μόνο χρονικό διάστημα, από ό,τι συνέβαινε πριν το κυκλοφορικό σύστημα διαταραχθεί, με αποτέλεσμα την δημιουργία ελκών δέρματος ή κατακλίσεων.
Η μείωση της κυκλοφορίας του αίματος μειώνει την αντοχή στην πίεση και επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο λόγω της ελλιπούς αισθητικότητας στα άτομα με ΚΝΜ. Η έλλειψη της αισθητικότητας σημαίνει ότι δεν υπάρχει πια ο μηχανισμούς ανατροφοδότησης που σας δείχνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα – π.χ. ότι είστε καθισμένοι για αρκετή ώρα ή ότι έχετε τραυματιστεί.

Οι βασικότερες αιτίες δερματικών ελκών είναι οι εξής:

* Παρατεταμένη πίεση.
* Μώλωπες ή εκδορές.
* Παρατεταμένη υγρασία στο δέρμα.
* Εγκαύματα.
* Κρυοπαγήματα.
* Όταν καθόμαστε ή ξαπλώνουμε σε σκληρά αντικείμενα.

Leave a Comment