Έμφραγμα μυοκαρδίου – Καρδιακή προσβολή

20/11/2013 09:52
Έμφραγμα μυοκαρδίου – Καρδιακή προσβολή

Έμφραγμα είναι η νέκρωση του καρδιακού τοιχώματος, του λεγόμενου μυοκαρδίου, που προκαλείται όταν δημιουργείται αποφρακτικός θρόμβος μέσα στην αρτηρία που τροφοδοτεί το μυοκάρδιο με αίμα. Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και η ασταθής στηθάγχη ανήκουν στα λεγόμενα οξέα στεφανιαία σύνδρομα, τα οποία είναι σοβαρά και αιφνίδια κλινικά περιστατικά.

Πού οφείλεται το έμφραγμα του μυοκαρδίου
Μέσα στις στεφανιαίες αρτηρίες μπορεί να σχηματιστούν αθηρωματικές (λιπώδεις) πλάκες. Όταν η αθηρωματική πλάκα -το αυξανόμενο μέγεθος της οποίας έχει ήδη προκαλέσει στένωση της αρτηρίας- σπάσει, τότε απελευθερώνεται ένα εξαιρετικά θρομβογόνο περιεχόμενο, το οποίο, αφότου έρθει σε επαφή με το αίμα σχηματίζει τελικά θρόμβο με αποτέλεσμα να φράζει εντελώς τη ροή του αίματος.

Συμπτώματα

* εντονότατος πόνος στο κέντρο του θώρακα που φτάνει ως τα δόντια προς τα πάνω και ως τα μπράτσα προς τα κάτω (κυρίως το αριστερό) και μπορεί να αντανακλά στην πλάτη.
* ναυτία
* εμετός
* λαχάνιασμα
* εφίδρωση
* αρρυθμία
* τάση για λιποθυμία ή λιποθυμία

Παράγοντες κινδύνου

* το κάπνισμα
* η υπερλιπιδαιμία, δηλαδή η αύξηση της ποσότητας των λιπιδίων στο αίμα, όπως η ολική χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια
* η αρτηριακή υπέρταση
* ο σακχαρώδης διαβήτης
* το οικογενειακό ιστορικό για στεφανιαία νόσο
* η παχυσαρκία
* η καθιστική ζωή
* το στρες

Πώς γίνεται η διάγνωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου
Η διάγνωση του εμφράγματος γίνεται με το ηλεκτροκαρδιογράφημα και επιβεβαιώνεται με ειδικές αιματολογικές εξετάσεις.

Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση του εμφράγματος είναι πιο αποτελεσματική τις πρώτες τρεις με έξι ώρες μετά την καρδιακή προσβολή. Η θεραπεία που ακολουθείται είναι είτε η φαρμακευτική αγωγή, η οποία περιλαμβάνει θρομβολυτικά και αναλγητικά φάρμακα είτε η αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αρτηριών (μπαλονάκι) για την άμεση διάνοιξη της πληγείσας αρτηρίας.

Πώς μπορεί να προληφθεί το έμφραγμα του μυοκαρδίου
Για την πρόληψη του εμφράγματος θα πρέπει να ακολουθείται ένας υγιεινός τρόπος ζωής που να περιλαμβάνει καλή διατροφή, άσκηση, διακοπή καπνίσματος, ρύθμιση της αρτηριακής υπέρτασης, του σακχαρώδους διαβήτη, της υπερλιπιδαιμίας και περιορισμό του αλκοόλ. Πέραν αυτού, προληπτική μπορεί να είναι και η λήψη ορισμένων φαρμάκων που λαμβάνονται μακροπρόθεσμα, όπως είναι η ασπιρίνη. Τα άτομα που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, χρειάζεται να ελέγχουν ακόμα πιο σχολαστικά τους παράγοντες κινδύνου και να παρακολουθούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ γενικότερα, μετά την ηλικία των 50 ετών, είναι απαραίτητες οι προληπτικές εξετάσεις.

Leave a Reply