Ειδήσεις - Νέα

Επεξεργασμένα τρόφιμα; Ευχαριστώ δεν θα πάρω!!

Τρώγοντας επεξεργασμένα τρόφιμα επιλέγετε μια γρήγορη διαδρομή προς τις φλεγμονές και την παχυσαρκία.

Επίσης, μπορεί να σας βάλει σε κίνδυνο για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, ακόμη και καρκίνο.

Είναι ένα πρόβλημα που πηγαίνει βαθύτερα από τα επικύνδυνα τρανς λιπαρά, τους υδατάνθρακες και τα σάκχαρα. Οι καρκινογόνες ουσίες που περιέχονται είναι κάτι που σπάνια θα σκεφτούμε.

Υπ’αρχουν σε κάθε φαγητό που έρχεται σε κουτί, φιάλη η ένα πακέτο. Και οι μεγάλες εταιρίες τροφίμων δεν προσπαθούν να τις κρύψουν. Θα τις εντοπίσετε γρήγορα στον κατάλογο συστατικών των προϊόντων τους. Αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα για τις ουσίες που χρησιμοποιούν που σίγουρα προσπαθούν να μας κρύψουν. Π.χ. πόσες και ποιες από αυτές τις ουσίες βρισκονται στα τρόφιμα που χρησιμοποιούμε και τι μπορούν να προκαλέσουν στην υγεία μας.

Μια έκθεση του 2010 από το «Κέντρο Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον» (Center for Science in the Public interest) αναφέρει μια σύνδεση μεταξύ ενός συγκεκριμένου προσθέτου που θα βρείτε σε ποτά, γλυκά, καθώς και τροφών για ζώα συντροφιάς … με όγκους στον εγκέφαλο. Διαπίστωσε, επίσης, ότι ένα κοινό συστατικό στα δημητριακά και αρτοσκευάσματα μπορεί να αποτελείται από έως και 13% από καρκινογόνες ουσίες.                       

Τρώγοντας αυτά τα τοξικά πρόσθετα κινδυνεύουμε να υποστούμε  κάποια σημαντική βλάβη στην υγεία μας την πάροδο του χρόνου. Μπορούν ακόμη και να προκαλέσουν καρκίνο που θα αναπτυχθεί σταδιακά στο σώμα μας.

Μιλάμε για τις τεχνητές χρωστικές ουσίες.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Purdue των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι σε απλές μερίδες σε πολλά από τα τρόφιμα που εξετάστηκαν είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα χρωστικών ουσιών και επικίνδυνες ποσότητες, από ότι βρέθηκαν σε προηγούμενες μελέτες.

Για παράδειγμα, μόλις 26 mg αυτών των χρωμάτων μπορεί να προκαλέσει υπερκινητικότητα-ακόμη και αλλεργικού τύπου αντιδράσεις-σε παιδιά. Ωστόσο, ένα μπολ «Cap’n Crunch» (Αμερικάνικο προϊόν για παιδιά) που περιέχει μούρα και δημητριακά περιέχει χρώματα 41 mg.

Οι μελέτες για την ασφάλεια αυτών των βαφών σε ζώα, γίνονται μόνο στις μεμονωμένες ουσίες. Δεν ασχολούνται για τους συνδυασμούς μεταξύ των ουσιών. Δεν θα είναι έκπληξη αν ανακαλύψετε  ότι η χημική βιομηχανία που κατασκευάζει αυτές τις χρωστικές ουσίες, πληρώνει αυτές τις μελέτες.

Η κατανάλωση δύο φλιτζανιών «Kraft Μακαρόνια & τυρί», και 330 ml αεριούχου πορτοκαλάδας περιέχει περίπου 102 mg από τεχνητές χρωστικές ουσίες. Αυτό σημαίνει Μπλε#1 και #2, Κόκκινο #40, κίτρινο #5, και κίτρινο #6.

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ έχουν εξαλείψει από τις ετικκέτες  αυτά τα χρώματα, στα προϊόντα τους που πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στις ΗΠΑ, η μπάρα δημητριακών της Kellogg με το όνομα «Nutri-Grain» που περιέχει και φράουλα,  χρησιμοποιεί Κόκκινο #40, κίτρινο #6, και Μπλε #1. Ωστόσο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, για τα ίδια χρώματα χρησιμοποιούν παντζάρι και εκχύλισμα πάπρικας για τον χρωματισμό τους.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας έρευνας της κυβέρνησης των ΗΠΑ  για την ασφάλειά του κίτρινου χρώματος (Yellow #5) στα προϊόντα. Αλλά έγινε, επίσης, λόγω της πίεσης από τους καταναλωτες. Αυτό οδήγησε μάλιστα την E.U. να απαιτεί προειδοποιητικές ετικέτες στα περισσότερα τρόφιμα που χρησιμοποιούν βαφές.

Οι εταιρίες μπορούν να φτιάξουν τα προϊόντα τους χωρίς αυτά τα πρόσθετα. Ωστόσο, οι περισσότερες επιλέγουν το κέρδος σε βάρος της υγείας των καταναλωτών. Ορισμένες εταιρείες στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να διορθώνουν τα προϊόντα τους αλλά αργοπορούν χαρακτηριστικά.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τις τεχνητές χρωστικές ουσίες είναι να μην αγοράζετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Δώστε τα χρήματά σας σε βιολογικά πράσινα λαχανικά και κρέατα από ζώα που τρέφονται με χόρτο. Αν επιμένετε να αγοράζετε τυποποιημένα τρόφιμα σε πακέτο, αν δείτε οποιοδήποτε είδος με τεχνητά χρώματα αφήστε το στο ράφι. Περιορισμός της έκθεσης σας σε αυτές τις τοξικές βαφές μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε δυσάρεστες συνέπειες, ακόμα και απειλητικές για τη ζωή σας.

Πηγη

Related posts

Σημάδια που μαρτυρούν κακή υγεία φαίνονται στο πρόσωπο

mysite

Καταπολέμηση του καρκίνου με πικραμύγδαλα και κουκούτσια από βερίκοκα.

mysite

Μπαχαρικά και βότανα για… αδυνάτισμα

mysite

«Ιασις»: υγεία, νόσος και θεραπεία μέσα από ένα ταξίδι στον χρόνο

mysite

Πως να καλυτερέψετε την ποιότητα σπέρματός σας

mysite

Κίνδυνος θρόμβωσης για τις γυναίκες που κάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης

mysite

Leave a Comment