Φλεγμονές εντερικού συστήματος

Φλεγμονές εντερικού συστήματος

Σε πρόσφατη μελέτη βρέθηκε ότι η σωματική δραστηριότητα βοηθάει τις γυναίκες να διατηρούν χαμηλά τα επίπεδα κινδύνου εμφάνισης της νόσου του Crohn – πεπτική διαταραχή που προκαλεί φλεγμονή στο κατώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι τα ευρήματά τους υποστηρίζουν παλαιότερες έρευνες που έχει βρει ότι η άσκηση μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Crohn και γενικότερα μειώνει την εντερική φλεγμονή.

Ασκηθείτε τακτικά
Η μελέτη αυτή είχε επικεφαλής τον Hamed Khalili, MD του Τμήματος Γαστρεντερολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τη σχέση μεταξύ της φυσικής δραστηριότητας και του κινδύνου εμφάνισης των δύο φλεγμονωδών νόσων του εντέρου. Σε άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD), το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στους ιστούς του πεπτικού σωλήνα με αποτέλεσμα να εμφανίζεται εντερική φλεγμονή. Η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα είναι και οι δύο φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου που επηρεάζουν διάφορα τμήματα του πεπτικού σωλήνα. Η νόσος του Crohn προκαλεί συνήθως φλεγμονή στο κατώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου (στον ειλεό) ενώ η ελκώδης κολίτιδα επηρεάζει την εσωτερική επένδυση του παχέος εντέρου. Ο Δρ Khalili και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα στοιχεία που βρήκαν από 194.711 γυναίκες στο Nurses Health Study και Nurses Health Study II. Στη μελέτη αυτή, οι συμμετέχουσες απάντησαν σχετικά με το πόσο χρόνο την εβδομάδα αφιερώνουν, κάνοντας κάποια από τις παρακάτω δραστηριότητες: περπάτημα ή πεζοπορία, χαλαρό τρέξιμο, τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμβηση, τένις, γυμναστική, αεροβική γυμναστική, αερόβιο χορό, χρησιμοποιούν μηχανή κωπηλασίας, παίζουν ρακέτες και γενικά κάνουν άλλες έντονες δραστηριότητες (π.χ. κούρεμα του γκαζόν).

Ανάλογα με τη διάρκεια και την ένταση της σωματικής δραστηριότητας, οι ερευνητές καθόρισαν τη μεταβολική ισοδύναμη εργασία (ΚΟΑ) που είχε κάθε γυναίκα. Η ΚΟΑ είναι η αναλογία των θερμίδων που καίει το σώμα κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας σε σύγκριση με τις θερμίδες που καίει ο οργανισμός σε κατάσταση ηρεμίας. Για παράδειγμα, η «4 – ΚΟΑ» σημαίνει ότι κάνοντας τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, ο οργανισμός καίει τέσσερις φορές παραπάνω θερμίδες συγκριτικά με τις θερμίδες που καίει σε κατάσταση ηρεμίας. Η διάγνωση της ελκώδους κολίτιδας ή της νόσου του Crohn επιβεβαιώθηκε από δύο ανεξάρτητους γαστρεντερολόγους. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους διάφορους παράγοντες που μπορούσαν να επηρεάζουν τον κίνδυνο για εντερική φλεγμονή, συμπεριλαμβανομένων και του σωματικού βάρους, του καπνίσματος και της χρήσης ορισμένων φαρμάκων, ορμονικής θεραπείας και τις γεννήσεις.

Η εντερική φλεγμονή εναλλακτικά μετράται απευθείας πάνω στα κόπρανα με τη βοήθεια της καλπροτεκτίνης και της EPX. Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με τουλάχιστον 27 ώρες ΚΟΑ σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, είχαν 44% πιο μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο του Crohn σε σύγκριση με τις γυναίκες που ακολουθούσαν καθιστική ζωή και ασκούνταν λιγότερο από 3 ώρες ΚΟΑ την εβδομάδα. Η σωματική δραστηριότητα δεν βρέθηκε να μειώνει τον κίνδυνο της ελκώδους κολίτιδας. Οι ερευνητές αυτής της μελέτης τόνισαν ότι τα ευρήματά τους υποστηρίζουν παλαιότερες έρευνες που έχει βρει ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο της νόσου του Crohn και εξομαλύνει την εντερική φλεγμονή. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να επικεντρωθούν στο να δείξουν αν η σωματική δραστηριότητα έχει θετική επίδραση σε ασθενείς που πάσχουν ήδη από τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή εμφανίζουν εντερική φλεγμονή.

Leave a Comment