Φλεβίτιδα

Φλεβίτιδα

Οι φλεβικές παθήσεις περιλαμβάνουν τη φλεβική ανεπάρκεια, τους κιρσούς, τη φλεβική θρόμβωση, το μεταθρομβωτικό σύνδρομο, τις φλεβικές δυσπλασίες. Η πρόληψη των παθήσεων αυτών και η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία τους βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών και μειώνει τον κίνδυνο μελλοντικών επιπλοκών. Η φλεβίτιδα δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα εμφάνισης αλλά και υγείας. Πρόκειται για μια πολύ συχνή πάθηση: σχεδόν μία στις δύο γυναίκες και ένας στους τέσσερις άνδρες υποφέρουν από κάποιο βαθμό φλεβικής ανεπάρκειας.
Η φλεβίτιδα και οι κιρσοί είναι η ίδια πάθηση: πρόκειται για μια μόνιμη διαστολή των επιπολής (επιφανειακών) φλεβών των κάτω άκρων που οφείλεται σε κακή λειτουργία των φλεβικών βαλβίδων. Όταν οι βαλβίδες αυτές δεν λειτουργούν κανονικά, το αίμα λιμνάζει μέσα στις φλέβες οι οποίες με τον καιρό διατάσσονται και αλλοιώνονται. Συχνά υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, ενώ άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η παρατεταμένη ορθοστασία, η εγκυμοσύνη, η έλλειψη φυσικής άσκησης, το υπερβολικό βάρος και η κακή διατροφή.
Οι ασθενείς, εκτός από το αισθητικό πρόβλημα, συχνά παρουσιάζουν ενοχλήσεις και σε περίπτωση μακροχρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών όπως η θρομβοφλεβίτιδα.

Επειδή οι κιρσοί (φλεβίτιδα) αποτελούν σημαντική και συχνή πάθηση, οι τεχνικές αντιμετώπισής τους έχουν εξελιχθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια. Στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία μπορεί πλέον να γίνει ενδοαγγειακά με μια μοντέρνα επαναστατική τεχνική, την εφαρμογή ραδιοσυχνοτήτων (radiofrequency). Η τεχνική αυτή πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία χωρίς τομές και είναι πολύ λιγότερο επεμβατική από την κλασική σαφηνεκτομή (stripping). Η διαδικασία είναι απλή: ένας ειδικός καθετήρας εισάγεται διαδερμικά στην παθολογική σαφηνή φλέβα κάτω από το γόνατο και προωθείται με έλεγχο περιεγχειρητικού triplex στο πάνω μέρος του μηρού, στη βουβωνική χώρα. Στη συνέχεια, αυτός ο καθετήρας εκπέμπει ραδιοκύματα και θερμαίνει το εσωτερικό της φλέβας στους 120°C προκαλώντας το κλείσιμό της. Η όλη διαδικασία με τον καινούριο καθετήρα «closure fast» διαρκεί περίπου 30-40 λεπτά και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του τρεις ώρες μετά τη θεραπεία. Όταν η παθολογική φλέβα κλείσει, οι υγιείς φλέβες αποκαθιστούν την ομαλή κυκλοφορία του αίματος. Λίγο καιρό μετά, αυτή η κλειστή φλέβα απορροφάται από τον οργανισμό. Η νέα αυτή θεραπεία «RF closure» έχει πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα, προκαλεί λιγότερες εκχυμώσεις και σχεδόν καθόλου μετεγχειρητικό πόνο. Σε μία με δύο εβδομάδες μετεγχειρητικά έχουμε πλήρη ανακούφιση από τη συμπτωματολογία. Οι ασθενείς αισθάνονται άμεση βελτίωση μετά τη θεραπεία. Από την επόμενη κιόλας μέρα μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους και τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Δρ. Νίκος Παρασκευάς – Αγγειοχειρούργος

Leave a Comment