Φραουλιά

Φραουλιά

Περιγραφή
Η Φραουλιά ή Φραγκάρια (Fragaria vesca) είναι ένα φυτό ενδημικό σε ολόκληρο το Βόρειο Ημισφαίριο. Πρόκειται για ένα πολυετές φυτό της οικογένειας Rosaceae. Αναφερόμαστε ουσιαστικά στην άγρια φράουλα, γνωστή στη χώρα μας με πολλές ονομασίες, όπως φραουλιά, χαμοκέρασο, κουκουμαριά και κερασουλιά. Η φραγκάρι, αν και ανήκει στην ίδια οικογένεια, δεν έχει σχέση με τις “εμπορικές” ποικιλίες που έχουν χάσει το άρωμα, τη γεύση και τις περισσότερες θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Ιστορικά στοιχεία
Από αρχαιολογικές έρευνες έχει διαπιστωθεί πως η Φραγκαριά αποτελούσε τροφή για τους ανθρώπους από τη λίθινη εποχή (stone age). Είναι γνωστό πως οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και οι Ρώσσοι μάζευαν άγριες φράουλες και πως οι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που δοκίμασαν να την καλλιεργήσουν. Η Φραγκάρια καλλιεργήθηκε συστηματικά από τους Πέρσες που την αποκαλούσαν Toot Farangi και οι σπόροι της – μέσω του δρόμου του μεταξιού – έφτασαν σύντομα τόσο στην Ευρώπη όσο και την Ασία. Από το 18ο αιώνα άρχισε να αντικαθίσταται από κηπευτικές ποικιλίες (Fragaria ananassa) που είχαν μεγαλύτερους καρπούς. Η πρώτη “επίσημη” καταγραφή της χρήσης της Φραγκάριας για φαρμακευτικούς σκοπούς έγινε την εποχή του Μεσαίωνα – τα φύλλα και οι ρίζες χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών και για την αντιμετώπιση της ουλίτιδας.

Θεραπευτικές ιδιότητες
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, η φραγκάρια ή φραουλιά χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών και ως διουρητικό. Η φραουλιά θεωρείται πως έχει στυπτικές ιδιότητες και για το λόγο αυτό είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση της διάρροιας (ακόμη και σε χρόνιες περιπτώσεις), της δυσεντερίας, της εντεροκολίτιδας και των αιμορραγιών του γαστρεντερικού συστήματος. Τόσο τα φύλλα όσο και η ρίζα της φραουλιάς θεωρείται πως είναι διουρητικά και για το λόγο αυτό προτείνονται από βοτανοθεραπευτές για τον καθαρισμό του ουροποιητικού συστήματος και την καταπολέμηση φλεγμονών, της κυστίτιδας και της αιματουρίας. Θεωρείται πως δρα ευεργετικά στα αρθριτικά και τους ρευματισμούς.

Παρασκευή
Σύμφωνα με τους Βοτανοθεραπευτές, η Φραγκάρια μπορεί να γίνει αφέψημα αν την αφήσετε σε βρασμένο νερό για περίπου 5 λεπτά (υπολογίστε πως θα χρειαστείτε 1-2 κουταλάκια του αποξηραμένου βοτάνου για μία κούπα ροφήματος). Σύμφωνα με τους βοτανοθεραπευτές μπορείτε να καταναλώνετε μέχρι και 3 κούπες Φραγκάριας την ημέρα (πρωί, μεσημέρι, βράδυ πριν από το γεύμα).

Προφυλάξεις – Παρενέργειες
Η κατανάλωση φραγκάριας μπορεί να προκαλέσει ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις (κοκκινίλες ή εξανθήματα).

Leave a Comment