Image default
Ομορφιά Υγεία

H διατροφή επηρεάζει την υγεία του δέρματος! Πηγή:www.dimokratiki.gr

Γράφει η Κατερίνα
Παπασάββα, αισθητικός

Το υγιές δέρμα είναι ο καθρέπτης της υγείας του οργανισμού. Το όμορφο και υγιές δέρμα, μας κάνει πιό αποδεκτούς και ελκυστικούς από τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε. Ομως η αισθητική και λειτουργική κατάσταση του δέρματος επηρεάζεται τόσο από εξωτερικούς όσο και από εσωτερικούς παράγοντες.
Η διατροφή είναι ένας σπουδαίος εσωτερικός παράγοντας για την υγεία του δέρματος. Μια διατροφή ισορροπημένη με πρωτείνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και πρόσληψη ικανής ποσότητας νερού είναι απαραίτητη για να έχουμε υγιές και λαμπερό δέρμα! Αντίθετα η κακή διατροφή και η υπερκατανάλωση ζάχαρης καταστρέφει το κολλαγόνο του δέρματος, ουσία απαραίτητη για την σφριγηλότητά και ελαστικότητά του, εμφανίζονται κηλίδες στο δέρμα,ερυθρότητα, ξηρότητα ή λιπαρότητα, θαμπό δέρμα, αίσθημα καύσου και κνησμού ακόμα και ακμή! Η πλήρης και ισορροπημένη διατροφή προστατεύει από την γήρανση που οδηγεί στην δημιουργία ρυτίδων, χαλάρωσης, κηλίδων ένεκα των ελευθέρων ριζών που δημιουργούνται. Ειδικά η πρόσληψη των αντιοξειδωτικών και αντιγηραντικών βιταμινών Α,Ε και C εξουδετερώνουν τις αρνητικές επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας, της ρύπανσης της ατμόσφαιρας και άλλων βλαπτικών εξωτερικών παραγόντων. Οι βιταμίνες αυτές υπάρχουν η μέν Ε στα φυτικά έλαια και δή στο ελαιόλαδο, στα δημητριακά ολικής άλεσης, στους ξηρούς καρπούς, στα όσπρια και στα πράσινα λαχανικά. Η C υπάρχει στα εσπεριδοειδή, στα φρούτα και στα φρέσκα λαχανικά. Η Α υπάρχει στο κρέας, στα αυγά,στα λιπαρά ψάρια, στα κόκκινα φρούτα και λαχανικά. Τα λιπαρά οξέα Ω3 που βρίσκονται στα ψάρια αποτρέπουν τις φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος και βοηθούν στην ανάπλασή και σφριγηλότητα του. Με την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν λυσίνη και προλίνη (κρέας, αυγά, πλήρη δημητριακά), ουσίες που βοηθούν στην σύνθεση του κολλαγόνου του δέρματος,συμβάλλουμε σημαντικά στην παραγωγή του κολλαγόνου και στην καθυστέρηση της γήρανσης.
Εχθρικές τροφές προς το δέρμα είναι τα αλλαντικά, τα γλυκά και τα λιπαρά τυριά. Αυτές οι τροφές καθώς και γαλακτοκομικά προιόντα βεβαρυμένα με ορμόνες, τα τηγανητά, τα έτοιμα συσκευασμένα φαγητά και τα fast foods ευθύνονται και για την δημιουργία της ακμής!
Το νερό βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού και του δέρματος ώστε να διατηρεί την ελαστικότητά του και τα ποσοστά υγρασίας του. Παράλληλα διώχνει τις τοξίνες που προκαλούν δερματικά προβλήματα. Συνήθως 1,5 έως 2 λίτρα νερού την ημέρα είναι αρκετό όμως χρειαζόμαστε παραπάνω εάν είμαστε σε ζεστό χώρο ή έχουμε έντονη σωματική δραστηριότητα.
Το αλκοόλ και τα καφεινούχα ποτά προκαλούν αφυδάτωση διότι είναι διουρητικά και ως εκ τούτου επηρεάζουν την ισορροπία του νερού στο δέρμα. Ετσι το δέρμα αφυδατώνεται και δημιουργούνται λεπτές γραμμές και ρυτίδες.
Ακολουθώντας λοιπόν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής χαρίζεις στον εαυτό σου ένα υγιές και λαμπερό δέρμα!
Κατερίνα Παπασάββα-Λαμπαδάκη, Αισθητικός, πτυχ/χος Αθηνών και Βιέννης, μέλος Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης, Πρόεδρος Συλλόγου Πτυχ. Αισθητικών Δωδεκανήσου & Κυκλάδων ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΣΕΠΑΔΩΚΥ), Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Πτυχ. Αισθητικών Ελλάδας (ΟΣΕΔΑΕ), Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγ/τιών Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, υπεύθυνη του κέντρου Ομορφιάς και Υγείας katerinadayspa στη Ρόδο, οδός Μεγ. Κων/νου 30, τηλ. 22410-31016.

Πηγή dimokratiki.gr

Related posts

Τζιτζιφιά : Το δέντρο γιατρός που κάνει θαύματα

adrianos.exnet

Πόσο γρήγορα πρέπει να χάνουμε βάρος όταν κάνουμε δίαιτα; Τι μας ωφελεί περισσότερο;

vasilis.exnet

Ραγδαία αύξηση του καρκίνου του στόματος. Τα αίτια

Τον βρήκαμε και θα σε σώσει: Αυτός είναι ο πιο οικονομικός τρόπος για να φύγει η κυτταρίτιδα! (VIDEO)

mysite

Μειωμένος κίνδυνος αιμορραγίας σε καρδιοπαθείς που παίρνουν dabigatran

mysite

Πως να ρυθμίσετε το μεταβολισμό σας

mysite