Image default
Ειδήσεις - Νέα

«Ιασις»: υγεία, νόσος και θεραπεία μέσα από ένα ταξίδι στον χρόνο

arxaia1-thumb-large

Εντυπωσιακά εκθέματα, όπως τα δύο αγάλματα, αλλά και το αναθηματικό ανάγλυφο από τη Μήλο (δεξιά) με παράσταση ποδιού και ευχαριστήρια επιγραφή του αναθέτη.

EΚΘΕΣΗ. Το εύρημα είναι έξυπνο. Οι φύλακες που μας υποδέχονται στην έκθεση «Ιασις» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι μέρος της ατμόσφαιρας που σκηνοθέτησε για μία ακόμη φορά ο καθηγητής κ. Νίκος Σταμπολίδης.

Φορώντας λευκές ιατρικές μπλούζες συμβάλλουν στη γενική ηρεμία του χώρου, σχεδόν παροτρύνοντας τους επισκέπτες να χαλαρώσουν.

Πώς αλλιώς θα μπορούσες να απολαύσεις αυτή την έκθεση που καταπιάνεται με ένα τέτοιο πανανθρώπινο θέμα όπως είναι η υγεία, προσφέροντας μια επισκόπηση της εξέλιξης των θεραπευτικών πρακτικών, εξετάζοντας συγχρόνως τη μετάβαση από τη θρησκευτική θεραπεία στην ορθολογική επιστημονική ιατρική.

Η πρόεδρος του μουσείου κ. Σάντρα Μαρινοπούλου την παρομοίασε «με λευκό spa».

Τρεις ενότητες

Μέσα από περίπου 300 αντικείμενα που προέρχονται από 41 μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, η έκθεση αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες: Υγεία – υγιεινή, Νόσος, Θεραπεία και πολλές υποενότητες, ξετυλίγοντας την εξέλιξη της ιατρικής.

Από τα πρώτα κιόλας βήματα ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται πόσο φρόντιζαν τη διατροφή και το σώμα τους οι αρχαίοι. Πρόσεχαν όμως και τη δημόσια υγιεινή. Ουροδοχεία, αγγεία νυχτός, υδρευτικό σύστημα υπήρχαν στο α΄ μισό της πρώτης χιλιετίας στην αρχαία Ελλάδα.

Ομως τι έκανε ένας αθλητής εάν τραυματιζόταν 2.500 χρόνια πριν, αλλά και οι πολίτες; Τα βότανα και οι φαρμακευτικές τους ιδιότητες ήταν τα πρώτα στα οποία κατέφευγαν. Επίσης τα Ασκληπιεία (330 συνολικά) στα οποία συνέρρεαν οι ασθενείς – ικέτες, για μια θεραπεία -θαύμα. Η μέθοδος της ιάσεως ήταν η «εγκοίμησις» κατά την οποία οι ασθενείς κοιμούνταν στον ναό περιμένοντας τον Ασκληπιό να τους δώσει συμβουλές στα όνειρά τους.

Η εξέλιξη των αρχαίων θεραπευτικών πρακτικών αποτυπώνεται στα εκθέματα του μουσείου, ανάμεσά τους και τα τάματα – αναθήματα της εποχής. Παραστάσεις αγγείων και ανάγλυφα απεικονίζουν συνήθειες, σκηνές ιατρικής εξέτασης, χειρουργικών επεμβάσεων, μικρά δοχεία μαρτυρούν πώς αποθήκευαν τα θεραπευτικά σκευάσματα, ενώ νυστέρια, άγκιστρα ακόμη και κολποσκόπια, θυμίζουν εξοπλισμό σύγχρονων χειρουργείων. Βιομηχανίες που κινούνταν μέχρι τώρα με βάση τη χημεία, κάνουν στροφή σε παραδοσιακούς τρόπους και προϊόντα φυσικής προέλευσης, αναζητώντας τρόπους ευζωίας μέσα από παραδοσιακά πρότυπα, είπε εύστοχα η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ κ. Λίνα Μενδώνη, θυμίζοντάς μας τα θαύματα της μαστίχας.

«Το μόνο βέβαιο είναι ο θάνατος. Το θέμα είναι πώς θα φτάσεις τη ζωή σου ώς εκεί» υπογράμμισε ο διευθυντής του μουσείου κ. Ν. Σταμπολίδης.

Πηγη

Related posts

Η ιογενής μυοκαρδίτιδα

mysite

Το άρωμα δεντρολίβανου μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και την υγεία

mysite

Τα βότανα της ευτυχίας

mysite

Τρόποι αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας

mysite

«Όπλο» κατά του καρκίνου το ελαιόλαδο

mysite

Η ύπαρξη στόχων στην ζωή προστατεύει την καρδιά

mysite

Leave a Comment