Image default
Ηπατικά προβλήματα

Ηπατικά προβλήματα

Το συκώτι είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό όργανο του ανθρώπινου σώματος. Ακόμη και μετά την απώλεια του 80% έως 90% των κυττάρων του, είναι σε θέση να διεκπεραιώνει τις περισσότερες από τις 500 ζωτικές λειτουργίες που έχει αποστολή να εκτελεί. Μετά από χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται μεγάλο μέρος του, το συκώτι μπορεί σε μερικές εβδομάδες να ξαναδημιουργηθεί.

Οι λειτουργίες του ήπατος είναι απαραίτητες για τη ζωή και περιλαμβάνουν:    

Την επεξεργασία και αποβολή αχρείαστων ουσιών του οργανισμού.
Το μεταβολισμό και εξουδετέρωση τοξικών ουσιών.
Την αποθήκευση γλυκόζης και απελευθέρωση της στο αίμα όταν οι ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού το απαιτούν.
Παραγωγή μεγάλου αριθμού ουσιών και πρωτεϊνών χωρίς τις οποίες η ζωή είναι αδύνατη (λευκωματίνη, χολή, χοληστερόλη, παράγοντες πήξης και του ανοσοποιητικού συστήματος).

Με λίγα λόγια το συκώτι εκτελεί χρέη εργοστασίου αποτοξίνωσης, αποθήκης ενέργειας και συνεχούς παραγωγής ζωτικών παραγόντων για τον οργανισμό μας.
Παρά τις εξαιρετικές ικανότητες αντοχής και αναγέννησης που έχει το συκώτι, υπάρχουν καταστάσεις που το φθείρουν και μπορούν να το καταστρέψουν ολοκληρωτικά. Μερικοί ιοί όπως αυτοί της ηπατίτιδας Β και C, το αλκοόλ, ορισμένα φάρμακα και τοξικές ουσίες, μπορούν να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στο συκώτι. Η κίρρωση του ήπατος είναι μια προοδευτική κατάσταση απώλειας ηπατικού ιστού και αντικατάστασης του από ινώδη ιστό. Σταδιακά επέρχεται απώλεια των λειτουργιών του ήπατος με καταστροφικές συνέπειες για τον ασθενή.

Πως μπορούμε να προστατεύουμε το συκώτι μας για να μπορεί και αυτό με τη σειρά του να μας εξυπηρετεί με ασφάλεια και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο;
Υπάρχουν μια σειρά από απλά αλλά αποτελεσματικά μέτρα που μπορούμε να εφαρμόζουμε για να προστατεύουμε το συκώτι μας:

1. Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ.
Το αλκοόλ είναι ιδιαίτερα τοξικό για το συκώτι. Είναι η κυριότερη αιτία κίρρωσης του ήπατος. Χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση του αλκοόλ που πρέπει να γίνεται με μέτρο ή ακόμη είναι προτιμότερο να αποφεύγεται πλήρως.

2. Ναρκωτικά.
Ορισμένα ναρκωτικά όπως για παράδειγμα η κοκαΐνη, προκαλούν βλάβες στο συκώτι.

3. Εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β.
Η ηπατίτιδα Β μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση και καρκίνο του ήπατος. Το εμβόλιο εναντίον της ηπατίτιδας Β προστατεύει από τη νόσο. Άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από την ηπατίτιδα όπως για παράδειγμα οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας και άλλοι, δεν πρέπει να αμελούν να εμβολιάζονται.

4. Φάρμακα.
Πολλά φάρμακα είναι τοξικά για το συκώτι. Δεν πρέπει να λαμβάνονται φάρμακα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού. Επίσης δεν πρέπει να λαμβάνονται σε ψηλότερες δόσεις από αυτές που συστήνονται. Στις περιπτώσεις χρόνιας χορήγησης φαρμάκων χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση και ενδεχομένως εξετάσεις των ηπατικών ενζύμων και λειτουργιών για να διαφανεί κατά πόσο υπάρχει ηπατική τοξικότητα ή όχι.

5. Συμπληρώματα διατροφής και άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα.
Υπάρχουν στο εμπόριο διάφορα σκευάσματα φαρμακευτικής μορφής, βιταμίνες, συνδυασμοί βιταμινών και ιχνοστοιχείων, συμπληρώματα διατροφής που πωλούνται ελεύθερα χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή. Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν ουσίες που πωλούνται χωρίς συνταγή οι οποίες είναι σε θέση να βλάπτουν το συκώτι. Επίσης η λήψη ψηλών δόσεων βιταμινών είναι βλαβερή για το συκώτι.

6. Αποφυγή επαφής με υγρά σώματος άλλων ανθρώπων.
Οι ιοί της ηπατίτιδας μεταδίδονται δια μέσου των υγρών του σώματος. Το σεξ χωρίς προφύλαξη, η κοινή χρήση αντικειμένων προσωπικής υγιεινής όπως το ξυραφάκι, η οδοντόβουρτσα, η ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών με κοινές βελόνες μεταξύ των χρηστών, ατυχήματα τρυπήματος με βελόνες ασθενών, περιλαμβάνονται στους λόγους μετάδοσης μολυσματικών παραγόντων τοξικών για το συκώτι.

7. Προσοχή στο τι εισπνέετε και στο τι εναποτίθεται στο δέρμα σας.
Σήμερα χρησιμοποιούμε κάθε λογής σπρέι για διάφορους λόγους. Όταν χρησιμοποιούνται σπρέι με εντομοκτόνα, αντιμικροβιακά (ιδιαίτερα αυτά εναντίον των μυκήτων), μπογιές, είναι απαραίτητο να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή. Η χρήση μάσκας και ο καλός αερισμός του χώρου προστατεύουν το χρήστη του σπρέι. Κατά τη χρήση σπρέι ή ψεκαστήρων με εντομοκτόνα ή άλλες τοξικές ουσίες, επιβάλλεται η κάλυψη του δέρματος με ειδικά γάντια, μάσκα, ματογυάλια και καπέλο.

8. Αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης λιπαρών.
Η υγιεινή διατροφή και η σωματική άσκηση βοηθούν το συκώτι να εκτελεί τις ζωτικές του λειτουργίες απρόσκοπτα. Το υπερβολικό λίπος στη διατροφή επιβαρύνει το συκώτι αχρείαστα.

9. Παχυσαρκία.
Η παχυσαρκία προκαλεί το λιπώδες ήπαρ. Το λιπώδες ήπαρ (εναπόθεση λίπους μέσα στα ηπατικά κύτταρα) είναι μια παθολογική κατάσταση που παρατηρείται αρχικά και στον αλκοολισμό. Υπάρχει περίπτωση ανάπτυξης φλεγμονής και κίνδυνος κίρρωσης.

10. Έγκαιρη διάγνωση.
Σε περίπτωση που υπάρχουν σημεία ή συμπτώματα που σχετίζονται με ηπατικά προβλήματα όπως ίκτερος (κίτρινη χροιά του δέρματος και του άσπρου του ματιού, φαγούρα, κόπρανα χωρίς χρώμα, πρήξιμο ή και πόνος κοιλιάς, ούρα πολύ σκούρου χρώματος, χρόνια κούραση, ανορεξία, αναγούλες) πρέπει απαραίτητα να ζητείται συμβουλή του γιατρού. Βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει για να προστατεύει το συκώτι του. Είναι απλά και ανέξοδα αλλά μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα για το πολύτιμο αυτό όργανο  που μας χάρισε η φύση.

Leave a Comment