Image default
Ηπατίτιδα C

Ηπατίτιδα C

Η λέξη “ηπατίτις” σημαίνει φλεγμονή του ήπατος. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να προκληθεί από χημικές ουσίες, φάρμακα, πίνοντας πολύ αλκοόλ ή από ιούς. Η Ηπατίτιδα C, ή “hep C”, προκαλείται από τον ιό ηπατίτιδας C.

Είναι η ηπατίτιδα C ίδια με την ηπατίτιδα Α και Β;
Η ηπατίτιδα Α, ηπατίτιδα Β και C είναι διαφορετικοί ιοί οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο ήπαρ (συκώτι). Κάθε ιός μεταφέρεται με διαφορετικό τρόπο. Μπορείτε να εμβολιασθείτε για την ηπατίτιδα Α και Β, αλλά δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της ηπατίτιδας C. Είναι δυνατόν να έχετε διαφορετικούς ιούς ηπατίτιδας ταυτοχρόνως.
Περίπου 1 στα 100 άτομα στην Αυστραλία και στον κόσμο έχουν ηπατίτιδα C και πολλά άτομα δεν γνωρίζουν ότι το έχουν. Αυτό μπορεί να συμβεί γιατί καμια φορά παίρνει χρόνια για να εκδηλωθούν τα συμπτώματα.

Πώς μπορείτε να πάρετε βοήθεια για την ηπατίτιδα C;
Η Ηπατίτιδα C μεταφέρεται όταν αίμα από ένα άτομο με ηπατίτιδα C μπει στην κυκλοφορία άλλου ατόμου. Αυτό ονομάζεται επαφή δια αίματος.Ακόμη κι αν η ποσότητα του αίματος είναι τόσο μικρή που δεν φαίνεται με το μάτι , μπορεί να μεταφέρει τον ιό. Υπάρχουν πολλοί μύθοι για το πώς μεταφέρεται η ηπατίτιδα C, έτσι είναι σημαντικό να θυμάστε ότι:

ΜΠΟΡΕΙΤΕ να κολλήσετε ηπατίτιδα C από:

Υψηλός κίνδυνος
Μη αποστειρωμένες ιατρικές ή οδοντιατρικές διαδικασίες όπου τρυπιέται το δέρμα. Σε πολλές χώρες αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος που μεταδίδεται η ηπατίτιδα C . Στην Αυστραλία η παροχή αίματος και οι ιατρικές διαδικασίες είναι ασφαλείς.
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης ηπατίτιδας C στην Αυστραλία είναι από την χρήση μεταχειρισμένων συριγγών για ναρκωτικά και στεροειδή.
Τατουάζ ή τρύπες στο σώμα χωρίς αποστείρωση.
Χαμηλός κίνδυνος
Τσιμπήματα βελόνας σε άτομα που εργάζονται στο σύστημα υγείας.
Μπορεί να περάσει από τη μητέρα στο παιδί κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό αν η μητέρα έχει ηπατίτιδα C.
Μετάγγιση παραγώγων αίματος στην Αυστραλία πριν το 1990.
Χρήση προσωπικών αντικειμένων κάποιου άλλου ατόμου, που μπορεί να έχουν αίμα πάνω τους, όπως ξυράφια και οδοντόβουρτσες.
Από αίμα σε αίμα κατά την σεξουαλική επαφή.
Τσιμπήματα από βελόνες χρήσης ναρκωτικών πεταμένες σε δημόσιους χώρους.

Η ηπατίτιδα C συμβαίνει σε κάθε χώρα στον κόσμο. Οι κίνδυνοι βρίσκονται στην Αυστραλία, στην χώρα που γεννηθήκατε και σε όλες τις άλλες χώρες.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να πάθετε ηπατίτιδα C από:

Κοινές τουαλέτες
Σκεύη φαγητού ή ποτήρια
Βήχα, φτάρνισμα, φιλί ή αγκαλιά
Πισίνες
Κουνούπια και άλλα έντομα

Τι κάνει η ηπατίτιδα C;

Στα 100 άτομα που προσβλήθηκαν με ηπατίτιδα C, ένα στα τέσσερα άτομα απαλλάσσονται από τον ιό φυσιολογικά στους πρώτους 12 μήνες.
Το υπόλοιπο 75% των ατόμων εξακολουθουν να έχουν τον ιό στον οργανισμό τους, χωρίς φανερά συμπτώματα.
Χωρίς ιατρική θεραπεία 30 από αυτἀ τα άτομα θα παρουσιάσουν συμπτώματα αισθητά εντός των 10 ή 15 χρόνων μετά που μολύνθηκαν
Μετά από 20 χρόνια, χωρίς θεραπεία, περίπου 10 άτομα θα παρουσιάσουν σοβαρή πάθηση του ήπατος. Πέντε άτομα θα παρουσιάσουν κύρρωση του ήπατος, ή καρκίνο του ήπατος.
Πολλοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν συμπτώματα ηπατίτιδας C. Εάν κάποιος έχει συμπτώματα, τα πιο συνηθισμένα είναι: κόπωση, ναυτία και κοιλιακοί πόνοι.

Πρέπει να σκεφτείτε να κάνετε το τεστ για ηπατίτιδα C εάν:

Είχατε ποτέ μετάγγιση αίματος ή παραγώγων του, εμβολιασμό ή άλλη ιατρική διαδικασία σε άλλη χώρα, και δεν είστε σίγουρος αν ήταν με αποστείρωση.
Εάν είχατε ποτέ παραδοσιακή ιατρική διαδικασία, τατουάζ ή τρύπημα και δεν είστε σίγουροι για την αποστείρωση.
Κάνατε ποτέ ενέσεις με ναρκωτικά, ή μοιραστήκατε ποτέ σύριγγες, ή βοηθήσατε ποτέ κάποιον να κάνει ένεση ναρκωτικών (ή στεροειδών).
Αν βρεθήκατε ποτέ σε φυλακή και κάνατε ένεση με ναρκωτικά, συμπεριλαμβανομένων στεροειδών, ή μοιραστήκατε σύριγγες ,ή είχατε τατουάζ ή τρύπες στο σώμα σας, αν μοιραστήκατε με κάποιον ξυράφι ή οδοντόβουρτσα.
Δεν είστε σίγουρος αν το τατουάζ σας ή οι τρύπες στο σώμα σας έγιναν με αποστειρωμένα εργαλεία.
Είχατε μετάγγιση αίματος ή παραγώγων του στην Αυστραλία πριν το Φεβρουάριο του 1990.

Ο μόνος τρόπος να βρείτε αν έχετε ηπατίτιδα C είναι να κάνετε εξέταση αίματος. Μπορείτε να ζητήσετε από το γιατρό σας να σας κάνει το τεστ. Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε το γιατρό σας για την ηπατίτιδα C και τι περιλαμβάνει το τεστ. Μπορείτε να ζητήσετε διερμηνέα , που θα σεβαστεί το απόρρητό σας. Εάν πηγαίνετε σε σεξουαλική κλινική μπορείτε να κάνετε δωρεάν και εμπιστευτικά το τεστ, και δεν χρειάζεται να έχετε την κάρτα του Medicare.

Ηπατίτιδα C και προσωπική υγιεινή
Εάν έχετε ηπατίτιδα C είναι σημαντικό να δείτε το γιατρό για τακτικές εξετάσεις και να προσπαθείτε να παραμένετε όσο το δυνατόν υγιής. Το Συμβούλιο Ηπατίτιδας C (Hepatitis C Council) στην Πολιτεία ή Επικράτειά σας μπορεί να σας προσφέρει περισσότερη υποστήριξη και πληροφορίες για να ζείτε με ηπατίτιδα C.

Θεραπεία για ηπατίτιδα C
Υπάρχει ιατρική θεραπεία που λέγεται Θεραπεία Συνδυασμού, και μπορεί να θεραπεύσει 50% των περιπτώσεων ηπατίτιδας C. Η Θεραπεία Συνδυασμού παρέχεται συνήθως μόνο σε κλινικές για το συκώτι από ειδικούς γιατρούς. Αυτές οι κλινικές έχουν την βάση τους σε ορισμένα νοσοκομεία και κοινοτικά κέντρα υγείας. Μερικοί ειδικευμένοι γιατροί εξυπηρετούν ασθενείς με ιπατίτιδα στα ιδιωτικά τους ιατρεία.Ο γιατρός σας ή το Συμβούλιο Ηπατίτιδας στην πολιτεία ή Επικράτειά σας μπορεί να σας δώσει πληροφορίες που βρίσκονται αυτές οι κλινικές. Μερικοί άνθρωποι με ηπατίτιδα C χρησιμοποιούν παραδοσιακά φάρμακα για να ελαττώσουν τα συμπτώματα και τις παρενέργειες της θεραπείας. Για να βρείτε περισσότερα σχετικά με τη θεραπεία μιλήστε στο γιατρό σας ή στο Συμβούλιο Ηπατίτιδας C (Hepatitis C Council) στην Πολιτεία ή Επικράτειά σας ή σε ένα παραδοσιακό γιατρό.

Προφύλαξη της κοινότητας από ηπατίτιδα C
Ανά τον κόσμο η μετάδοση της ηπατίτιδας C προλαμβάνεται με:

Εξέταση αιμοδοσίας
Παροχή αποστειρωμένων συριγγών και εκπαίδευση ανθρώπων που κάνουν ενέσεις με ναρκωτικά (μείωση της βλάβης).
Αποστειρωμένες ιατρικές και παραδοσιακές ιατρικές διαδικασίες.
Τατουάζ και τρύπημα του σώματος με αποστείρωση.

Το Πρόγραμμα για Βελόνες και Σύριγγες (NSP) βοηθά να μειωθεί το κακό που προκαλείται από τη χρήση ναρκωτικών στην Αυστραλία και στον κόσμο.
Υπάρχουν αποδείξεις που δείχνουν ότι στη Αυστραλία το NSP πέτυχε να παρεμποδίσει την μετάδοση ηπατίτιδας C. Αυτό έχει μειώσει το προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό αντίκτυπο που προκαλεί η ασθένεια, και έχει εξοικονομήσει στην κοινότητα δισεκατομμύρια δολάρια.

Υποστήριξη και κατανόηση
H ηπατίτιδα C είναι ίσως η πιο παρεξηγημένη μορφή ηπατίτιδας και φέρει στίγμα στους φορείς της. Ατομα που έχουν αυτόν τον τύπο αισθάνονται ντροπή και απομονώνονται. Για το λόγο αυτό η υποστήριξη και κατανόηση από τον κοινωνικό τους περίγυρο είναι ιδιαίτερης σημασίας γι αυτούς. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για άτομα με ηπατίτιδα C είναι σε ποιόν να το πουν (εκμυστηρευτούν). Εάν κάποιος σας πει ότι έχει ηπατίτιδα C , δεν πρέπει να το πείτε σε κανένα εκτός κι αν σας δώσει την άδεια. Η καταπάτηση της εμπιστοσύνης ενός ατόμου μπορεί να του προκαλέσει μεγάλο προσωπικό άγχος. Στην Αυστραλία είναι παράνομο να γίνεται διάκριση εις βάρος κάποιου που έχει ηπατίτιδα C. Αυτό συμπεριλαμβάνει και την παροχή εργασίας. Αν έχετε ηπατίτιδα C, δεν είστε υποχρεωμένος να το πείτε σε κανένα, εκτός αν κάνετε αίτηση για ασφάλεια ζωής ή αν δίνετε αίμα. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας δεν μπορούν να περάσουν τις προσωπικές σας λεπτομέρειες σε άλλους χωρίς την έγκριση σας. Το Συμβούλιο Ηπατίτιδας C (Hepatitis C Council) της Πολιτείας ή Επικράτειάς σας μπορεί να σας παρέχει εμπιστευτικές πληροφορίες και στήριγμα σχετικά με την εκμυστήρευση, διάκριση και εργασία.

Leave a Comment