Image default
Ηπατίτιδα Β

Ηπατίτιδα Β

Η Ηπατίτιδα Β προκαλείται από έναν πολύ μολυσματικό ιό (HBV) που προσβάλλει το ήπαρ (συκώτι). Η Ηπατίτιδα Β είναι μία από τις πιο συχνές και σοβαρές ασθένειες στον κόσμο. Αν ένα άτομο πάσχει από Ηπατίτιδα Β και δεν υποβληθεί σε θεραπεία, τότε η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο ήπαρ, ακόμα και καρκίνο του ήπατος και ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις να οδηγήσει σε θάνατο. Παγκοσμίως, 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό της Ηπατίτιδας Β. Ανάμεσα τους, 350 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναπτύξει χρόνια Ηπατίτιδα Β, δηλαδή ο ιός HBV παραμένει στον οργανισμό τους. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν από Ηπατίτιδα Β κάθε χρόνο.

Η Ηπατίτιδα Β στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, η Ηπατίτιδα Β αποτελεί ένα ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα. Το κοινό πρέπει να ενημερωθεί για την ασθένεια, πώς μεταδίδεται, πώς μπορεί να θεραπευθεί και πώς ο καθένας από εμάς μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του από πιθανή μόλυνση. 
Υπάρχουν 5 τύποι ηπατίτιδας: Α, Β, C, D και Ε. Ο κάθε τύπος προκαλείται από μια διαφορετική μορφή του ιού. Η Ηπατίτιδα Β είναι ο πιο συνήθης τύπος και μάλιστα ένας από τους σοβαρότερους. Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα τουλάχιστον 200.000 φορείς Ηπατίτιδας Β και εκτιμάται ότι ένα ποσοστό 20% από αυτούς θα πεθάνουν από την ασθένεια.

Ποιοι κινδυνεύουν;
Κάποια άτομα κινδυνεύουν να μολυνθούν περισσότερο από άλλα. Σε κάποιες περιοχές για παράδειγμα είναι σύνηθες να μεταδίδεται από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε άλλες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν από την ασθένεια αν έχουν σεξουαλικές επαφές χωρίς προφύλαξη ή αν κάνουν ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών και μοιράζονται τις ίδιες σύριγγες.
Ποια άτομα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν από την Ηπατίτιδα Β;

Βρέφη που γεννιούνται από μολυσμένες μητέρες
Επαγγελματίες υγείας, που μπορεί από λάθος να έρθουν σε άμεση επαφή με βελόνες κατά τη φροντίδα μολυσμένων ασθενών
* Ατομα με πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους που έχουν σεξουαλικές επαφές χωρίς προστασία
Ατομα που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών και μοιράζονται σύριγγες
Ατομα που μένουν στο ίδιο σπίτι με φορείς της ασθένειας (σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πρέπει να μοιράζονται αντικείμενα προσωπικής υγιεινής,όπως
οδοντόβουρτσες και ξυραφάκια)

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα;
Το 30% των ενηλίκων με Ηπατίτιδα Β δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα της ασθένειας3. Αυτοί που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα συχνά πιστεύουν ότι έχουν γρίπη.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Ηπατίτιδας Β;

Πυρετός
Κόπωση
Μυϊκοί πόνοι
Ανορεξία
Πόνος στο στομάχι
Κίτρινο χρώμα στα μάτια και το δέρμα (ίκτερος)

Ωστόσο, ο μόνος σίγουρος τρόπος να γνωρίζετε αν εσείς ή κάποιος δικός σας έχει μολυνθεί με Ηπατίτιδα Β, είναι να επισκεφθείτε το γιατρό σας ή το πλησιέστερο νοσοκομείο για μια εξέταση αίματος. Για περισσότερη ενημέρωση και καθοδήγηση σχετικά με την προσωπική σας περίπτωση πρέπει να συμβουλευθείτε το γιατρό σας. Η Ηπατίτιδα Β είναι μία σιωπηλή αλλά σοβαρή ασθένεια. Το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μολυνθεί από τον ιό της Ηπατίτιδας Β. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές της Ηπατίτιδας Β. Η Ηπατίτιδα Β μπορεί να προκαλέσει ηπατική ανεπάρκεια και καρκίνο του ήπατος

Ακολουθήστε ισορροπημένη διατροφή
Παρ’ όλο που δεν υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή για τη χρόνια Ηπατίτιδα Β, δίαιτες που περιλαμβάνουν τροφές χαμηλές σε λιπαρά και χοληστερίνη και πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορεί να είναι οι πιο ευεργετικές4 για το ήπαρ, ένα σημαντικό όργανο του πεπτικού συστήματος. Τα ωμά όστρακα μπορεί να περιέχουν βλαβερά βακτήρια και πρέπει να αποφεύγονται.

Διατηρήστε έναν υγιή τρόπο ζωής
Ασκηθείτε τακτικά, μειώστε το άγχος και ξεκουραστείτε αρκετά. Αποφεύγετε δραστηριότητες που μπορεί να βλάψουν το ήπαρ, όπως: το κάπνισμα, τη χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών και την εισπνοή αναθυμιάσεων, όπως αυτές από μπογιά, κόλλα και καθαριστικά προϊόντα. Αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς ακόμα και μικρές ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη σε ένα μολυσμένο ήπαρ. Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που χορηγούνται και χωρίς ιατρική συνταγή, καθώς και κάποια φυτικά συμπληρώματα, μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο ήπαρ. Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν ξεκ..ήσετε κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής και να αναφέρετε ό,τι φάρμακα παίρνετε ή σκέφτεστε να πάρετε, καθώς αυτά τα φάρμακα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε για την Ηπατίτιδα Β και/ή να προκαλέσουν περαιτέρω βλάβη στο ήπαρ σας.

Προφυλάξτε τα αγαπημένα σας πρόσωπα ώστε να μη μολυνθούν
Ο ιός της Ηπατίτιδας Β (HBV) δεν μεταδίδεται με την αγκαλιά, μπορεί όμως να μεταδοθεί μέσω μολυσμένου αίματος και σωματικών υγρών. Το καλύτερο είναι να ενημερώσετε την οικογένεια σας, τους φίλους σας, τον/τη σύζυγο σας ή τον/τη σύντροφο σας ότι έχετε τον ιό, να τους συστήσετε να εξεταστούν και πιθανότατα να εμβολιαστούν. Χρησιμοποιήστε προφυλακτικά για να αποτρέπετε τη μετάδοση της Ηπατίτιδας Β στους ερωτικούς σας συντρόφους. Καθαρίστε τυχόν αίμα ή σωματικά υγρά αμέσως (το διάλυμα πρέπει να αποτελείται από οικιακή χλωρίνη και νερό σε αναλογία 1 προς 10 αντίστοιχα).

Προστατέψτε το παιδί σας
Ένας από τους πιο συνήθεις τρόπους μετάδοσης του ιού της Ηπατίτιδας Β είναι από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια του τοκετού. Εάν είστε έγκυος και έχετε Ηπατίτιδα Β, ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας για την κατάσταση σας.

Να επισκέπτεστε το γιατρό σας τακτικά
Είτε αρχίσετε θεραπεία άμεσα είτε όχι, είναι σημαντικό να προγραμματίσετε συναντήσεις με το γιατρό σας τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Αυτό επιτρέπει στο γιατρό σας να καθορίζει εάν η ασθένεια έχει εξελιχθεί, καθώς και να ελέγχει την υγεία του ήπατος σας.

Αναζητήστε υποστήριξη
Εκτός από τη γνώση, ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε την Ηπατίτιδα Β είναι να λάβετε συμβουλευτική υποστήριξη που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις αλλαγές στον τρόπο ζωής σας και ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στη θεραπεία.

Πώς αντιμετωπίζεται η Ηπατίτιδα Β;
Υπάρχουν διάφορα φάρμακα για τη θεραπεία της Ηπατίτιδας Β. Κάποια δρουν μεταβάλλοντας την ανοσοποιητική αντίδραση του οργανισμού σας ενάντια στον ιό HBV. Ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει καλύτερα ποια φαρμακευτική αγωγή είναι η πιο κατάλληλη για την περίπτωση σας.

Leave a Comment