Ιπέκα

Ιπέκα

 

Χρησιμοποιούνται η ρίζα και το ρίζωμα, Η ρίζα αυτού του μικρού θάμνου της Νότιας Αμερικής συλλέγεται όλο το χρόνο, αν και οι Ινδιάνοι συνήθως τη συλλέγουν κατά την ανθοφορία, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Περιέχει αλκαλοειδή (ανάμεσα τους εμετίνη και κεφαελίνη),  γλυκοσιδικές τανίνες, ιπεκαουανικό οξύ και ιπεκακουανίνη ιπεκοσίδιο, άμυλο, οξαλικό ασβέστιο.

   Η Ιπεκακουάνα χρησιμοποιείται κυρίως σαν αποχρεμπτικό στη βρογχίτιδα και σε παθήσεις όπως ο κοκκύτης. Σε μεγαλύτερες δόσεις είναι ένα ισχυρό εμετικό και σαν τέτοιο χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις δηλητηρίασης. Η χρήση αυτού του φυτού χρειάζεται προσοχή.

Όταν δοθεί μια δραστική δόση, πρέπει να ληφθούν μεγάλες ποσότητες νερού. Η Ιπεκακουάνα ενισχύει και την παραγωγή σάλιου με τον ίδιο τρόπο που διευκολύνει την απόχρεμψη διεγείροντας αρχικά την έκκριση και μετά την αποβολή βλέννας.

   Έχει αποδειχτεί αποτελεσματική στη θεραπεία της αμοιβαδικής δυσεντερίας. Στις βρογχικές καταστάσεις, η Ιπεκακουάνα συνδυάζεται καλά με τε Μαρρούβιο, το Βήχιο και τη Γρινδέλια.

Για την αμοιβαδική δυσεντερία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το Γεράνιο το αμερικανικό και με την Εχινάκια.  Επειδή το βότανο αυτό είναι πολύ ισχυρό, μόνο πολύ μικρή ποσότητα πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

   
Αναρτήθηκε από Λιούμπας Γιάννης

 

Leave a Comment