Image default
Ειδήσεις - Νέα

Ιχθυέλαια – Χημειοθεραπείες : Ποιά είναι η σχέση τους;

ixthueleo

Οι πάσχοντες από καρκίνο που τρώνε ρέγγες και σκουμπρί ή παίρνουν συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να εκδηλώσουν αντοχή στην χημειοθεραπεία, προειδοποιούν επιστήμονες από την Ολλανδία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι τα συγκεκριμένα ψάρια αυξάνουν τα επίπεδα ενός συγκεκριμένου είδους λιπαρού οξέος στο αίμα, το οποίο ενδέχεται να ελαττώνει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων της χημειοθεραπείας.

Ωστόσο αυτό δεν παρατηρήθηκε με την κατανάλωση τόνου ή σολομού.

Οι ερευνητές έσπευσαν να επισημάνουν ότι τα ευρήματά τους δεν είναι οριστικά, αλλά έως ότου πραγματοποιηθούν περαιτέρω μελέτες συνιστούν στους ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία να αποφεύγουν τα λιπαρά ψάρια και τα συμπληρώματα ιχθυελαίων την ημέρα πριν και την ημέρα μετά από κάθε χημειοθεραπεία του κάνουν.

Τα λιπαρά ψάρια αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα κάθε υγιεινού διαιτολογίου, διότι περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν από προβλήματα όπως η καρδιαγγειακή νόσος, ο καρκίνος του προστάτη, η σχετιζόμενη με την ηλικία απώλεια της οράσεως και η άνοια.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «JAMA Oncology», διεξήχθη επειδή πολλοί πάσχοντες από καρκίνο συνηθίζουν να παίρνουν διατροφικά συμπληρώματα ελπίζοντας ότι θα τονώσουν τις άμυνες του οργανισμού τους κατά του καρκίνου, αλλά συχνά παραλείπουν να ενημερώσουν γι’ αυτά τους ογκολόγους τους.

Έτσι, ο δρ Εμίλ Βεστ, από το Ολλανδικό Ίδρυμα Καρκίνου, στο Άμστερνταμ, και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να εξετάσουν πόσοι ασθενείς με καρκίνο παίρνουν συμπληρώματα ιχθυελαίων και πως επηρεάζουν τα ιχθυέλαια από συμπληρώματα ή από ψάρια τον οργανισμό υγιών εθελοντών.

Από τους 118 πάσχοντες από καρκίνο που δήλωσαν συμμετοχή στη μελέτη, οι 35 (το 30%) είπαν ότι έπαιρναν συστηματικά διατροφικά συμπληρώματα και οι 13 (το 11%) ότι έπαιρναν συμπληρώματα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (είναι τα ωφέλιμα λιπίδια που περιέχουν σε αφθονία τα λιπαρά ψάρια).

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τα επίπεδα των λιπαρών οξέων στο αίμα συνολικά 50 υγιών εθελοντών, έπειτα από την κατανάλωση τριών συμπληρωμάτων ιχθυελαίων και ψαριών.

Όπως διαπίστωσαν, μετά την λήψη της συνιστώμενης δόσης των 10 ml ιχθυελαίων, τα επίπεδα του λιπαρού οξέος 16:4(n-3) αυξάνονταν στο αίμα των υγιών εθελοντών και χρειάζονταν οκτώ ώρες για να επιστρέψουν στο φυσιολογικό.

Ακόμα πιο μεγάλη και πιο παρατεταμένη αύξηση παρατηρήθηκε και με τη λήψη μεγαλύτερων δόσεων ιχθυελαίων.

Η κατανάλωση 100 γραμμαρίων από ρέγγα ή σκουμπρί επίσης αύξανε τα επίπεδα του συγκεκριμένου λιπαρού οξέος, η κατανάλωση τόνου δεν τα επηρέαζε καθόλου, ενώ η κατανάλωση σολομού προκαλούσε μικρή και πολύ σύντομη αύξηση.

«Με βάση αυτά τα ευρήματα, και έως ότου καταστούν διαθέσιμα περισσότερα στοιχεία, συνιστούμε στους ασθενείς να αποφεύγουν προσωρινά τα ιχθυέλαια, από την ημέρα πριν από την χημειοθεραπεία έως και την επομένη ημέρα», γράφουν οι ερευνητές.

Είναι επίσης απολύτως απαραίτητο να ενημερώνουν οι ασθενείς τον ογκολόγο γιατρό τους για κάθε συμπλήρωμα, βότανο και οποιοδήποτε άλλο σκεύασμα παίρνουν, διότι μπορεί να ασκήσει βιολογική επίδραση και να υπονομεύσει την θεραπεία τους, τόνισε ο δρ Βεστ.

Οι ερευνητές επικέντρωσαν τη μελέτη τους στο λιπαρό οξύ 16:4(n-3) διότι σε πειράματα που έκαναν σε ποντίκια ανακάλυψαν πως μπορεί να προκαλεί αντοχή στην χημειοθεραπεία του καρκίνου.

 

Πηγή

Related posts

Ζώδια-Υγεία-Βότανα

mysite

ΚΑΡΚΙΝΟΣ…ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΞΑΠΑΤΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

mysite

Η επίδραση των μαγικών μανιταριών στον εγκέφαλο.

mysite

5 λιπαρά τρόφιμα που… αδυνατίζουν

mysite

Θαυματουργά βότανα για το ανοσοποιητικό, τη μνήμη, το σεξ

mysite

Καρκίνος: Εκρηκτικό «κοκτέιλ» ο τρόπος ζωής και η μακροζωία

mysite

Leave a Comment