Καλόγηροι

Καλόγηροι

Είναι μια οδυνηρή φλεγμονώδης διάγνωση του δέρματος, που αναπτύσσεται γύρω από ένα θυλάκιο τρίχας. Μπορεί να υπάρξει ένας ή να αναπτυχθούν μερικοί στην ίδια περιοχή ή σε διαφορετικές περιοχές. Είναι δυνατόν επίσης να εμφανιστούν διαδοχικά. Η διόγκωση δεν περιορίζεται υποχρεωτικά σε ένα θυλάκιο τρίχας. Όσο περισσότερα θυλάκια περιλαμβάνονται στην φλεγμονή, τόσα ανοίγματα θα υπάρχουν όταν ο δοθιήνας είναι ώριμος και βγάζει υγρό.

Η αιτία των δοθιήνων είναι οι τοξικές ουσίες του αίματος εξαιτίας κακών συνηθειών διατροφής και ανθυγιεινού τρόπου ζωής γενικά (ιδιαίτερα η κατανάλωση, μεγάλων ποσοτήτων απομεταλλωμένων, αμυλούχων και ζαχαρούχων τροφών). Η παρουσία τους είναι σίγουρο σημάδι ότι ο οργανισμός αυτού του συγκεκριμένου τόμου χρειάζεται πλήρη εσωτερικό καθαρισμό. Συνήθως εμφανίζονται όταν αυτός που πάσχει είναι εξαντλημένος ή περισσότερο εξασθενημένος από ότι συνήθως.

Θεραπεία
Η θεραπευτική αγωγή των δοθιήνων είναι η εξής:

* Ακολουθήστε φρουτοδίαιτα από πέντε έως εφτά ημέρες ή πιείτε επί τρεις μέρες μόνο χυμό πορτοκαλιού. Από καιρό σε καιρό μπορεί να χρειαστούν περισσότερες σύντομες περίοδοι φρουτοδίαιτας ή νηστείας, ανάλογα με το γενικό επίπεδο της υγείας και της σωματικής κατάστασης του ατόμου.
* Το κλύσμα με χλιαρό νερό πρέπει να χρησιμοποιείται κάθε βράδυ κατά τις πρώτες λίγες μέρες της θεραπευτικής αγωγής και όπου υπάρχει μόνιμη δυσκοιλιότητα πρέπει να θεραπευτεί.
* Πρέπει να κάνετε ζεστό λουτρό με άλατα θειικής αμμωνίας 2 ή 3 φορές την εβδομάδα ώσπου να εξαφανιστούν οι δοθιήνες και μετά μία φορά την εβδομάδα. Το πρωινό στεγνό τρίψιμο και το καθιστό λουτρό ή το σκούπισμα με υγρή πετσέτα πρέπει να γίνονται τακτικά όπως επίσης και ασκήσεις αναπνευστικές και σωματικές.
* Η κατάσταση του σώματος πρέπει να ενισχύεται επιπλέον με άφθονο καθαρό αέρα και ασκήσεις και το μελλοντικό διαιτολόγιο πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα.
* Οι αμυλούχες και ζαχρούχες τροφές – ιδιαίτερα τα κέικ, οι πάστες, τα γλυκίσματα, οι σοκολάτες, η άσπρη ζάχαρη, το άσπρο ψωμί κ.λ.π., είναι οι κυριότεροι διαιτητικοί υπεύθυνοι παράγοντες.
* Τα καρυκεύματα καλό είναι να αποφεύγονται, όπως επίσης οι σάλτσες, τα τουρσιά κ.λ.π. Όσον αφορά την καθαρά τοπική θεραπευτική αγωγή, το λουτρό με θερμά επιθέματα είναι το καλύτερο τοπικό μέτρο.

Βότανα:
Τεϊόδεντρο (Μelaleuca alternifornia), γαρίφαλο (Eugenia carryofyllata), σκόρδο (allium sativum)

Leave a Comment