Καταπληξία

Καταπληξία

Η καταπληξία είναι μια σοβαρή μείωση της αρτηριακής πίεσης που έχει ως αποτέλεσμα ανεπαρκή αιμάτωση πολλών σημαντικών οργάνων. Είναι μία απειλητική κατάσταση για τη ζωή.

Ποιά είναι τα αίτια της καταπληξίας
Η καταπληξία έχει τρείς κύριους μηχανισμούς. Η καρδιά δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως αντλία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προωθήσει αρκετό αίμα προς τους ιστούς (καρδιογενές σοκ). Τα αίτια του καρδιογενούς σοκ είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου και οι αρρυθμίες. Μεγάλη απώλεια αίματος με αποτέλεσμα πτώση της πίεσης (υπογκαιμικό σοκ). Σε κάποιες καταστάσεις, ουσίες που κυκλοφορούν στο αίμα εξ΄ αιτίας μιας μιας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης ή σοβαρής λοίμωξης, μπορεί να προκαλέσουν διαστολή των αγγείων και πτώση της πίεσης (αναφυλακτικό και σηπτικό σοκ αντίστοιχα).

Ποιά είναι τα συμπτώματα της καταπληξίας
Η καταπληξία δεν αναπτύσσεται αμέσως αλλά μπορεί να χρειαστούν ώρες από την έναρξη της ασθένειας ή του τραυματισμού. Όταν όμως πέσει η πίεση, τα συμπτώματα αναπτύσσονται ταχύτατα, και είναι:

* Διέγερση ή σύγχυση
* Κρύο δέρμα, ίδρωτες
* Γρήγορος σφυγμός
* Απώλεια συνείδησης

Επίσης υπάρχουν και τα συμπτώματα της νόσου που οδήγησε στην καταπληξία, όπως καρδιακός πόνος σε περίπτωση εμφράγματος, ή εξάνθημα σε περίπτωση αναφυλαξίας. Αν η καταπληξία δεν λάβει την κατάλληλη θεραπεία και η πίεση του αίματος δεν αποκατασταθεί τότε πολλά όργανα θα υποστούν σοβαρότατες βλάβες με αποτέλεσμα νεφρική ανεπάρκεια, οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια κ.α.

Ποιά είναι η αντιμετώπιση της καταπληξίας
Είναι μια πολύ επείγουσα κατάσταση. Το άτομο πρέπει να μεταφερθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας για να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία και να παρακολουθείται επαρκώς. Ο στόχος μας είναι να αποκατασταθεί η αιμάτωση και οξυγόνωση των σημαντικών οργάνων. Αρχικά, χορηγούνται υγρά , αίμα, παράγωγα αίματος και φάρμακα που αυξάνουν την πίεση. Από τη στιγμή που η αιτία είναι γνωστή, χορηγείται και η κατάλληλη θεραπεία (π.χ. αντιβιοτικά σε σηψαιμία). Σε κάποιες περιπτώσεις, παρότι η πίεση και η αιμάτωση αποκαθίστανται τα όργανα συνεχίζουν να δυσλειτουργούν εξαιτίας του ότι έχουν υποστεί μόνιμες βλάβες.

Leave a Comment