Κονδυλώματα

Κονδυλώματα

Πρόκειται για το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Τα κονδυλώματα είναι σκληρά ή μυτερά εξογκώματα, σπυράκια ή ελιές στα γεννητικά όργανα και στον πρωκτό, στο χρώμα του δέρματος ή λίγο πιο σκούρο, που μεγαλώνοντας μπορεί να μοιάζουν με κουνουπίδι. Δεν προκαλούν κάποια ενόχληση. Σπάνια μπορεί να προκαλούν φαγούρα ή κάψιμο. Σπάνια ματώνουν. Προκαλούνται από τους ιούς HPV (Human Papilloma Viruses) που έχουν 150 και πλέον τύπους. Οι HPV μολύνουν το δέρμα και τους βλεννογόνους (εσωτερική επίστρωση) σε στόμα, κόλπο, ουρήθρα, πρωκτό. Από τους HPV, 40 περίπου τύποι προσβάλλουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού. Από αυτούς ορισμένοι είναι χαμηλού κινδύνου για την ανάπτυξη κακοήθων αλλοιώσεων όπως οι HPV 6,11,40,42,43,44, κλπ, ενώ άλλοι είναι υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη κακοήθων αλλοιώσεων όπως οι HPV 16,18,26,31,33,34,35,39, κλπ. Ωστόσο, για την εμφάνιση καρκίνου σε ένα άτομο που έχει μολυνθεί με HPV απαιτείται η συνύπαρξη και άλλων παραγόντων όπως, η γενετική προδιάθεση, το κάπνισμα, η μειωμένη λειτουργία του ανοσολογικού συστήματος. Η μόλυνση γίνεται μετά από άμεση ή έμμεση επαφή με κονδυλώματα, μέσα από μικροτραυματισμούς του δέρματος και των βλεννογόνων που δημιουργούνται κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή τριβής με μολυσμένα δάκτυλα, νύχια, αντικείμενα.     

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται με:

* Κολπική ή πρωκτική σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό (μεγάλη πιθανότητα)
* Κολπική ή πρωκτική σεξουαλική επαφή με προφυλακτικό (μικρότερη πιθανότητα
* Στοματογεννητική επαφή (μικρότερη πιθανότητα)
* Έντονη τριβή γεννητικής περιοχής με γεννητικά όργανα, μολυσμένα αντικείμενα ή δάκτυλα (μικρότερη πιθανότητα)
* Κοινή χρήση πετσετών (πολύ μικρή πιθανότητα)
* Το ξύρισμα της γεννητικής περιοχής δημιουργεί μικροτραυματισμούς στην περιοχή και βοηθά στην διασπορά της μόλυνσης ενώ η  τριβή με μολυσμένα δάκτυλα και νύχια μπορεί δημιουργήσει κονδυλώματα χωρίς να υπάρχει σεξουαλική επαφή.
* Ο κίνδυνος μετάδοσης μετά από επαφή με μολυσμένο άτομο είναι 60-65%.
* Η χρήση του προφυλακτικού μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης κατά 70%.
* Η πιθανότητα ένα σεξουαλικά ενεργό άτομο να μολυνθεί από HPV είναι 80%.
* Ο χρόνος επώασης είναι άγνωστος.

Πότε εμφανίζονται τα κονδυλώματα;
Δεν είναι σαφές ακόμη πόσο καιρό μετά την μόλυνση εμφανίζονται τα κονδυλώματα. Μπορεί να εμφανιστούν 1-3 μήνες μετά την επαφή αλλά και μερικές φορές μετά από χρόνια.Είναι δυνατόν κάποιος να μολυνθεί από τον ιό αλλά, να μην εμφανίσει κονδυλώματα διότι το αμυντικό (ανοσολογικό) του σύστημα είναι ισχυρό. Σε περιόδους που έχουμε εξασθένηση του αμυντικού συστήματος όπως, σε stress ευνοείται η εμφάνιση τους. Δεν υπάρχει εξέταση αίματος για τον HPV. Η διάγνωση γινεται από τον γιατρό που εξετάζει την περιοχή με ειδικό μεγεθυντικό φακό. Η θεραπεία πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Οι καλύτερες μέθοδοι είναι η κρυοπηξία ( ψύξη με υγρό άζωτο) ή το κάψιμο των βλαβών με laser CO2. Δεν είναι σαφές ακόμη πόσο καιρό μετά την θεραπεία παύει να μεταδίδεται ο ιός. Εμπειρικά, αν περάσουν μερικοί μήνες και δεν εμφανιστούν νέα κονδυλώματα η περιοχή θεωρείται θεραπευμένη.

Συμβουλές:

* Κάνε το εμβόλιο HPV.
*
Χρησιμοποίησε προφυλακτικό.
* Σταμάτησε το κάπνισμα.
* Ενημέρωσε τον / τους συντρόφους σου.
* Οι γυναίκες κάνετε test Pap

Leave a Comment