Κοβάλτιο

Κοβάλτιο

Περιγραφή
Το Κοβάλτιο είναι απαραίτητο στον άνθρωπο ως αναπόσπαστο κομμάτι της βιταμίνης Β12. Οι απαιτήσεις του ανθρώπου σε βιταμίνη Β12 καλύπτονται από τη δίαιτα. Το κοβάλτιο βρίσκεται στις περισσότερες τροφές και απορροφάται εύκολα από το γαστρεντερικό σωλήνα. Εκθεση σε κοβάλτιο ή εισπνοή σκόνης κοβαλτίου σε εργαζόμενους σε βιομηχανίες μπορεί να προκαλέσει αλλεργική δερματίτιδα, άσθμα και συμπτώματα από τους πνεύμονες. Τοξικές επιδράσεις κοβαλτίου περιλαμβάνουν υπερπλασία θυρεοειδούς, μυξοίδημα, μυοκαρδιοπάθεια, πολυκυτταραιμία.

Χρησιμότητα
Το κοβάλτιο, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, είναι συστατικό της βιταμίνης Β12 και συμμετέχει στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Το κοβάλτιο επηρεάζει βιολογικά την χρησιμοποίηση ιωδίου στον θυρεοειδή αδένα , ενώ χρησιμεύει στην λήψη του σιδήρου από το έντερο. Συναντάται στα καρύδια , λαχανικά , δημητριακά και στο συκώτι.  Είναι πολύ σημαντικό να επισημανθεί  ότι το κοβάλτιο που περιέχει βιταμίνη Β12 , λαμβάνεται μόνο από ζωικές τροφές. Το 70%-100%  απορροφάται από τον οργανισμό , το υπόλοιπο αποβάλλεται από τα νεφρά.
Έλλειψη και πλεόνασμα κοβαλτίου
Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 προκαλεί κακοήθη αναιμία ,στον άνθρωπο. ( Δυστυχώς δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με λήψη κοβαλτίου). Η χορήγηση κοβαλτίου από το στόμα δεν είναι τοξική και τα νεφρά αποτελούν το κύριο όργανο απέκκρισης του κοβαλτίου.
Περίσσεια κοβαλτίου προκαλεί πολυκυτταραιμία . Αυτό το πλεόνασμα κοβαλτίου δεν παρατηρήθηκε με αυξημένη δόση βιταμίνης Β12 , διότι το κοβάλτιο είναι γερά συνδεδεμένο με το μόριο της.

Τροφές πλούσιες σε κοβάλτιο
Τροφές πλούσιες σε κοβάλτιο είναι το βοδινό συκώτι, η γαλοπούλα, ο σολωμός, η γλώσσα, το τυρί, το σιτάρι, η σίκαλή, το κριθάρι, η βρώμη, τα καρύδια, τα φυστίκια, το αχλάδι, το λάχανο και άλλες.

Προτεινόμενη δόση
Η προτεινόμενη κατανάλωση κοβαλτίου ημερησίως είναι 5-10μg.

Leave a Comment