Image default
Κρυολογήματα

Κρυολογήματα

Τα περισσότερα κρυολογήματα οφείλονται σε ιούς. Πολλοί διαφορετικοί ιοί μπορούν να μολύνουν τη μύτη και το στόμα. Μεταδίδονται με το βήχα και το φτάρνισμα. Κατά μέσο όρο, ένα παιδί στο δημοτικό εμφανίζει 3-8 ιώσεις το χρόνο. Τα νήπια μπορεί να έχουν περισσότερες. Αν το παιδί ζει με καπνιστές έχει αυξημένο κίνδυνο για κρυολογήματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ίωσης;
Συνήθως υπάρχει συνάχι και βήχας. Ο βήχας συχνά χειροτερεύει τη νύχτα. Μπορεί επίσης το παιδί να έχει πυρετό, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, ανορεξία, κόπωση. Μερικές φορές τα παιδιά κάνουν εμετό μετά από επεισόδιο βήχα.

Τι θεραπεία υπάρχει;
Δεν υπάρχει μαγική θεραπεία.Συνήθως οι πρώτες 2-3 μέρες είναι δύσκολες. Τα περισσότερα συμπτώματα υποχωρούν σε μια βδομάδα, ενώ ήπιος βήχας μπορεί να παραμείνει για 2-4 βδομάδες. Όσο ο οργανισμός εργάζεται να απομακρύνει τον ιό, μπορούμε να ανακουφίσουμε τα συμπτώματα. Παρακεταμόλη και Ιβουπροφένη είναι χρήσιμα για πόνο και πυρετό.Δίνετε στο παιδί άφθονα υγρά.Τα διάφορα φάρμακα για το βήχα και το συνάχι δεν έχει βρεθεί να βοηθούν σημαντικά. Προσέξτε τι περιέχουν – μερικά μπορεί να είναι επικίνδυνα! Πάντα συμβουλεύεστε τον παιδίατρο. Μη δίνετε αποσυμφορητικές σταγόνες για τη μύτη σε μωρό κάτω των 2 ετών. Αν χρειαστεί δώστε ειδικές σταγόνες αλατισμένου νερού. Μη δίνετε αντιβιοτικά. Δεν δρουν στην ίωση και μπορούν να κάνουν πιο δύσκολη τη θεραπεία μιας πραγματικής μικροβιακής λοίμωξης στο μέλλον.

Πότε να ανησυχήσω;

* Αν είναι βρέφος < 3-6 μηνών
* Αν το παιδί έχει δύσκολη ή θορυβώδη αναπνοή
* Αν πονάει το αυτί του
* Αν έχει επίμονο υψηλό πυρετό
* Αν είναι ληθαργικό
* Αν δε μπορεί να πιει υγρά και αφυδατώνεται

Ο,τιδήποτε άλλο βρίσκετε περίεργο και ανησυχητικό. Δείτε τον παιδίατρό σας. Μια εξέτασή του μπορεί να είναι καθησυχαστική, ακόμα κι αν δε σας δώσει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία.

Leave a Comment