Κύφωση

02/12/2013 09:50
Κύφωση

Όταν η θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης υπερβεί την φυσιολογική κύρτωση 20° – 40° (μοίρες) τότε μιλάμε για την παθολογική κατάσταση που λέγεται κύφωση.

Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν
Η κύφωση ή «καμπούρα» παρατηρείται στα νεογνά, την παιδική και τη γεροντική ηλικία. Καταστάσεις συγγενείς (δηλαδή με τη γέννα) όπως η συνοστέωση ή η μη ανάπτυξη τμήματος ενός σπονδύλου μπορούν να δημιουργήσουν κύφωση ή κυφωσκολίωση στα νεογνά. Στην παιδική και εφηβική ηλικία η κύφωση μπορεί να εμφανιστεί μόνη της ή να συνοδεύει τη σκολίωση ως κυφοσκολίωση. Η ιδιοπαθής κύφωση είναι αγνώστου αιτιολογίας. Υπάρχει επίσης κύφωση στη γεροντική ηλικία λόγω οστεοπόρωσης της σπονδυλικής στήλης. Επίσης κατάγματα συμπιεστικά στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης μπορούν να δημιουργήσουν κύφωση τραυματικής αιτιολογίας.

Συμπτώματα
Συνήθως δεν υπάρχουν ιδιαίτερα συμπτώματα στην κύφωση παρά σε μεγάλες κυφώσεις (τοπικός πόνος και δυσκολία στην αναπνοή). Η εμφάνιση της κύρτωσης (καμπούρας) είναι αυτό που παρατηρούν οι γονείς στην παιδική ηλικία. Στις μεγάλες ηλικίες είναι εμφανής η κύφωση.

Διάγνωση
Η διάγνωση της κύφωσης γίνεται με κλινική εξέταση από ειδικό ιατρό. Σημαντικές εξετάσεις για τη διάγνωση της κύφωσης είναι η ακτινογραφία, η αξονική και η μαγνητική τομογραφία της περιοχής.

Ποιες είναι οι επιπλοκές
Σε περίπτωση μεγάλης κύφωσης είναι δυνατό να υπάρξουν επιπλοκές από το αναπνευστικό σύστημα (λοιμώξεις λόγω κακού αερισμού των πνευμόνων).

Θεραπεία
Η θεραπεία για τις κυφώσεις συνήθως στην αρχή είναι συντηρητική, δηλαδή ασκήσεις διάτασης, φυσικοθεραπεία και ανάλογα με την περίπτωση εφαρμογές ναρθήκων και κηδεμόνων. Επίσης είναι σημαντική η θεραπεία του αιτίου (εφόσον το γνωρίζουμε) της κύφωσης (π.χ. οστεοπόρωσης). Σε περιπτώσεις μεγάλης κύφωσης ή τραυματικής ή μεγάλης οστεοπορητικής κύφωσης η χειρουργική θεραπεία μπορεί να έχει ένδειξη. Εγχειρήσεις όπως οι σπονδυλοδεσίες διατατικού τύπου και η κυφοπλαστική χρησιμοποιούνται για τις περιπτώσεις αυτές.

Πρόγνωση
Στα πλαίσια προφύλαξης η συντηρητική αγωγή στη νεανική ηλικία έχει πιθανότητες να μειώσει τη χειρουργική αποκατάσταση. Επίσης, η θεραπεία της οστεοπόρωσης είναι πάρα πολύ σημαντική για την πρόληψη της κύφωσης.

Πάνος Ευσταθίου – Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Leave a Reply