Λάπαχο

Λάπαχο

 

Είναι ένα γηγενές φυτό της Νοτίου Αμερικής, από το οποίο είναι γνωστά περίπου 100 είδη.

Από αυτά, το είδος που επέδειξε τις πιο ουσιαστικές και ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες είναι το «Tabebuia Avellanedae», από το οποίο έχουμε χρησιμοποιήσει τα πιο ενεργά συστατικά στο Biogreen Oto και στο Biogreen gel.

Ερευνες που έχουν διεξαχθεί από σημαντικούς ερευνητές σε αμερικανικά, ευρωπαϊκά πανεπιστήμια με κλινικές μελέτες απέδειξαν τις πολλαπλές θεραπευτικές δραστηριότητες του φλοιού του Lapacho (Τ.Α.).

Μεταξύ των πιο σημαντικών είναι η αντιμικροβιακή, η αντιμυκητιακή, η αντιική, η αντιφλεγμονώδης και η ανοσοδιεργετική δράση του με έρευνες ακόμη και στον κλάδο της ογκολογίας.

Αντιβακτηριδιακή – Aντιμυκητιακή δράση

Το Πανεπιστήμιο του Recife έδειξε πρώτο την αντιβακτηριδιακή δράση του Lapacho, το οποίο στρέφεται κατά των βακτηριδίων γραμ – θετικών και αρνητικών (σταφυλόκοκκοι, στρεπτόκοκκοι, βρουκέλλωση, κλπ).

Η δράση ασκείται σε συνέργεια με την λαπατσόλη, με την α και β λαπατσόνη και την ξιλοϊδίνη.

Αυτή εξαρτάται κυρίως από τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στο μιτοχονδριακό μεταβολισμό του οξυγόνου διαμέσου της αναστολής της μεταφοράς ηλεκτρονίων.

Αυτά τα στοιχεία εκτός από την αντιβιοτική δράση έχουν επίσης αντιμυκητιακή δράση.
Lapacho

Αντιική δράση

Το Lapacho αντανακλά την αντιική του δράση διαμέσου της αναστολής των ενζυματικών διαδικασιών για την αντιγραφή του ιού.

Αυτή πραγματοποιείται διαμέσου της συνεργασίας της λαπατσόλης, της β λαπατσόνης, των υδροξυναφθοκινόνων και των βιοφλαβονοϊδών Κερσιτίνα, τα οποία δείχνουν μια γενική αντιική δράση (ιοί της γρίπης, απλός έρπις Ι και ΙΙ, ρετροϊοί, άφθες και στοματίτιδες με φυσαλίδες).

Μυκητοκτόνος δράση

Η μυκητοκτόνος δράση εκφράζεται στο Lapacho με τη δράση των ναφθοκινόνων (ξιλοϊδόνη), τα οποία δείχνουν την αποτελεσματικότητά τους ενάντια στην Candida albicans (κίχλη) και του Tricophiton (λειχήνα).

Αντιοξειδωτική δράση

Το Lapacho περιέχει ένα αντιοξειδωτικό του τύπου Καρνοσόλης , το οποίο ενεργεί σαν καθαριστής των ελευθέρων ριζών στους υγιείς ιστούς και στους ιστούς που νοσούν, ενεργοποιώντας στον οργανισμό την αντιοξειδωτική γλουταθειόνη.

Αντιφλεγμονώδης δράση

Κλινικές μελέτες, διεξαγμένες σε μεγάλη κλίμακα από τον Kαθ. Accorsi, τον Δρ. Morrison, τον Καθ. Wanick και άλλους, έχουν δείξει μεταξύ άλλων ότι το Lapacho μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στις φλεγμονώδεις παθήσεις και στην ανοσοεπάρκεια του δέρματος, του στόματος, του λαιμού, του γυναικείου γεννητικού συστήματος κλπ.

Ανοσοδιεργετική/ ογκολογική δράση

Η ανοσοδιεργετική δράση του Lapacho αναφέρεται στη συνθήκη του Harborne με πειραματικές έρευνες διεξαγμένες από τον Καθ. Wagner και τους συνεργάτες του.

Η λαπατσόλη και οι άλλοι ναφθοκινόνες εκφράζουν τη δραστηριότητα κατά των όγκων παρεμβαίνοντας στον μεταβολισμό του οξυγόνου των καρκινικών κυττάρων, βοηθώντας στην πρόληψη της αναπνοής.

Η αμερικανική F.D.A. (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απέδωσε το 1981, στο Lapacho, το οποίο είναι κύριο συστατικό του Biogreen? gel και του Biogreen Oto το «Πιστοποιητικό Ασφαλείας».

Το Lapacho είναι ένα φυτό με φαρμακευτικές/φυσικές ιδιότητες, αλλά για να μπορέσουν να είναι αποτελεσματικές χρειάζεται να ενεργεί με την ταυτόχρονη παρουσία όλου του συμπλέγματός του από (18) κινόνες και εάν για διαφορετικούς λόγους, μερικοί από αυτούς δεν θα μπορούσαν να είναι παρόντες και διαθέσιμοι, οι ιδιότητες του Lapacho θα μπορούσαν να χάσουν σχεδόν στο σύνολό τους την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργία τους.

Το συμπέρασμα αυτό έγινε γνωστό έπειτα από μελέτες και έρευνες αμερικανικών πανεπιστημίων σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού και των επιμέρους στοιχείων του.

 

Leave a Comment