Λουίζα

Λουίζα

Περιγραφή
Το βότανο της Λουίζα, με το λατινικό όνομα «Lippia citriodora» ανήκει στην οικογένεια των Verbenaceae (που περιλαμβάνει περίπου 250 είδη) και κατάγεται από την Νότιο Αμερική και συγκεκριμένα τη Χιλή οι Ισπανοί την έφεραν στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα. Σήμερα όμως τη θεωρούμε πλέον και δικό μας φυτό και την αναφέρουμε εκτός από τα επιστημονικά της ονόματα Λιππία η κιτρίοσμος και λεμονόχορτο, λόγω της λεμονάτης μυρωδιάς των ανθών και των φύλλων της, αλλά στην Κρήτη που της έχουν ιδιαίτερη αδυναμία θα ακούσετε να την αποκαλούν και γοργογιάννη. Το άλλο του όνομα είναι λεμονόχορτο, αφού αν πιάσετε τα μικρά, λευκά του ανθάκια το χέρι σας θα μυρίζει λεμόνι!
Η λουίζα είναι πολυετές φυλλοβόλος θάμνος με ύψος από 1 μέχρι 2-2,5 μέτρα με έντονη οσμή λεμονιού(για αυτό λέγεται και λεμονόχορτο). Τα φύλλα της είναι οδοντωτά σε σχήμα λογχοειδές με χρώμα πολύ ανοικτό πράσινο, ενώ  τα άνθη της είναι μικρά λευκά ή λευκορόδινα. Αγαπάει τον ήλιο, αντέχει στην παγωνιά (όχι σε πολύ χαμηλή) και θέλει το νεράκι της το καλοκαίρι(καλό πότισμα κάθε βδομάδα). Αναπτύσσεται καλύτερα σε ουδέτερα ή ελαφρά όξινα εδάφη που είναι πλούσια σε οργανική ύλη. Πολλαπλασιάζετε με μοσχεύματα αρχές Μαρτίου και θέλει το κλαδεματάκι της όταν πέσουν τα φύλλα της το φθινόπωρο.
Η όμορφη λουίζα είναι ένα ένα φαρμακευτικό λουλούδι που φροντίζει για την καλή μας υγεία με πολλούς τρόπους, ως αφέψημα ή λάδι, αφού τόσο τα άνθη, όσο και τα φύλλα της είναι ιδιαίτερα ευεργετικά  για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Θεραπευτικές ιδιότητες
Η χρήση της λουίζας βοηθά στα παρακάτω:

  • Για τα νοσήματα του στομάχου και του πεπτικού συστήματος το αφέψημά της είναι ευεργετικό και βοηθάει, όταν υποφέρουμε από δυσπεψία, μετεωρισμό, νευραλγίες και κολικούς του στομάχου και των εντέρων.
  • Σταματά τη διάρροια και την αιμορραγία
  • Βοηθά στο αδυνάτισμα και στην εξαφάνιση της κυτταρίτιδας και στην αποβολή των περιττών υγρών.
  • Είναι αποτελεσματικό τονωτικό, αλλά ταυτόχρονα και καταπραϋντικό.
  • Είναι αντιπυρετικό.
  • Είναι διουρητικό και συνίσταται σε περιπτώσεις νεφρολιθιάσεων.
  • Βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού
  • Ανακουφίζει από τις ημικρανίες.
  • Καταπολεμά την κακοσμία του στόματος.
  • Το ζεστό έγχυμα της λουίζας είναι φημισμένο για της αφροδισιακές του ιδιότητες.
  • Χρησιμοποιήστε το έγχυμα του βοτάνου, για να πλύνετε και να καθαρίσετε το πρόσωπό σας.
  • Το έλαιό της βοηθά τις πληγές να επουλωθούν.
  • Ευεργετικό με καταπλάσματα στους νευρικούς πόνους και νευρικές κεφαλαλγίες, καθώς και στους πόνους των αυτιών.
  • Το αιθέριο έλαιο του φυτού χρησιμοποιείται και στην αρωματοποιία, ζαχαροπλαστική, ποτοποιία κ.λ.π.

Τρόποι χρήσης
Ως αντιστρές ρόφημα: Βράζουμε 1 φλυτζάνι νερό και στην συνέχεια ρίχνουμε μέσα περίπου 5 φύλλα λουίζας. Αφήνουμε το μείγμα για 4-5΄και έπειτα το σουρώνουμε. Για πιο γλυκιά γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε και 1 κουταλιά μέλι. Για την καταπολέμηση της αυπνίας, εμπλουτίζουμε το ρόφημα με 1-2 κουταλάκια λεβάντας. Πίνουμε έως 2 φλυτζάνια την ημέρα.
Ως σπιτικό αναψυκτικό: Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι 1 μέρος νερό μαζί με 2 μέρη ζάχαρη και βράζουμε το μείγμα για 4-5΄, μέχρι να γίνει σιρόπι. Κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε 1/2 μέρος φρέσκα φύλλα λουίζας  ( από την γλάστρα μας) και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Στη συνέχεια, σουρώνουμε το μείγμα και το αποθηκεύουμε σε ένα γυάλινο δοχείο, το οποίο φυλάσσουμε στο ψυγείο. Κάθε φορά που σερβίρουμε, αραιώνουμε με λίγη σόδα ή τόνικ και μερικά παγάκια.
Ως κρέμα κατά της κυτταρίτιδας: Σε 100ml κρέμα βάσης, προσθέτουμε 1 κουταλάκι βάμμα λουίζας και 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λουίζας. Το μείγμα διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 6 μήνες ( ο χρόνος ζωής εξαρτάται από την κρέμα βάσης που έχουμε επιλέξει). Εναλλακτικά, μπορούμε να ζητήσουμε από τον φαρμακοποιό, να μας φτιάξει αυτήν την κρέμα.
Ως αδυνατιστικό ρόφημα: Σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό, προσθέτουμε 1 κουταλάκι αποξηραμένη λουίζα ή 3-4 φύλλα φρέσκια και αφήνουμε το μείγμα για 4-5. Στη συνέχεια, σουρώνουμε και πίνουμε. Προσοχή όμως! Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα του ότι όσο μεγαλύτερη ποσότητα καταλώνουμε, τόσο γρηγορότερα θα αδυνατίσουμε. Η συνιστώμενη δοσολογία είναι μέχρι 2 φλυτζάνια την ημέρα, για περίοδο περίπου ενός μήνα. Κατόπιν, διακόπτουμε για ένα χρονικό διάστημα περίπου 2 εβδομάδων και συνεχίζουμε. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λουίζα σε μορφή βάμματος. Συστήνονται 30 σταγόνες διαλυμένες σε 1 ποτήρι νερό, τρεις φορές την ημέρα.
Ως επουλωτική συνταγή: Ρίχνουμε λίγες σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της λουίζας σε ένα βαμβάκι και το τοποθετούμε επάνω σε πληγές ή μώλωπες που θέλουμε να υποχωρήσουν γρήγορα. Επαναλαμβάνουμε, 3 φορές την ημέρα.

Προφυλάξεις
Καλό είναι να αποφεύγουν την λουίζα, άνθρωποι με υπόταση, επειδή είναι διουρητική και ρίχνει την πίεση, καθώς και γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης και θηλασμού.

Leave a Comment