Μαντζουράνα

Μαντζουράνα

Περιγραφή
Η Μαντζουράνα (Majorana hortensis ή Origanum majorana) ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών. Φύεται κυρίως στην Κρήτη, την Κύπρο και την Τουρκία. Ο βλαστός της είναι όρθιος και τα φύλλα της μικρά, ωοειδή, τοποθετημένα αντίθετα. Όλο το φυτό έχει σταχτοπράσινο χρώμα και βγάζει το καλοκαίρι έως και τις αρχές του φθινοπώρου, μικρά ασπρορόδινα άνθη στις κορυφές των βλαστών. Είναι φυτό ανθεκτικό στο κρύο και πολλαπλασιάζεται με σπόρους που φυτεύονται την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Η μαντζουράνα χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, την μαγειρική, την ζαχαροπλαστική και σαν θεραπευτικό υλικό.

Χρησιμοποιούμενα μέρη
Οι ανθοφόρες κορυφές και τα φύλλα ως έγχυμα ή ως καρύκευμα.

Ιστορικά στοιχεία
Η μαντζουράνα είναι βότανο γνωστό από την αρχαιότητα. Το χρησιμοποιούσαν για τις θεραπευτικές του ιδιότητες οι Έλληνες, οι Αιγύπτιοι και οι Άραβες. Ο Θεόφραστος αναφέρει τη μαντζουράνα ως «αμάρακον» ενώ οι Πλίνιος, Διοσκουρίδης και Κάτουλλος το αναφέρουν ως «σάμψυχον». Οι αρχαίοι έλληνες που έμεναν στη σημερινή Συρία έφτιαχναν από την μαντζουράνα, ένα πολύ δυνατό άρωμα που ονόμαζαν «αμαρακίνον» ή «σαμψύχινον». Το προμηθεύονταν οι γυναίκες της Αθήνας και όπως αναφέρεται ήταν τόσο ευώδες και δυνατό ώστε προκαλούσε πονοκέφαλο. Επίσης, Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε σαν αντισηπτικό.

Θεραπευτικές ιδιότητες
Εκτός απο τη εκτεταμένη χρήση της στη μαγειρική, η μαντζουράνα ανήκει στα κυριότερα φαρμακευτικά φυτά της σύγχρονης έρευνας. Είναι πολύ ισχυρό μικροβιοκτόνο χάρη στις πτητικές ουσίες που περιέχει ( κυρίως καρβακρόλη και θυμόλη). Οι πτητικές και στυπτικές ουσίες του φυτού βοηθούν και επιταχύνουν την πέψη, καθώς διεγείρουν την έκκριση των στομαχικών υγρών. Καταπολεμά το λόξυγγα και την ξινίλα του στομάχου. Θεωρείται καλό φάρμακο για το κρυολόγημα γιατί προκαλεί έντονη εφίδρωση. Είναι διουρητικό και βοηθά τον οργανισμό να αποβάλλει τις τοξίνες.
Η μαντζουράνα είναι περισσότερο γνωστή για την καταπολέμηση του άγχους, της κατάθλιψης, της αϋπνίας και του πονοκέφαλου. Αυτό συμβαίνει, γιατί οι φυσικές ουσίες που περιέχει, επηρεάζουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η συχνή κατανάλωση ροφήματος βοηθά στην αυξηση της λειτουργίας του παρασυμπαθητικού συστήματος και στη μείωση του συμπαθητικού. Με αυτόν τον τρόπο το φυτό αυτό δρά ως ένα φυσικό ηρεμιστικό για τον οργανισμό.

Τρόποι χρήσης
Η χρήση του βοτάνου είναι εσωτερική, εξωτερική και ως αιθέριο έλαιο.
Εσωτερική χρήση: το ρόφημα καταπραΰνει τους πονοκεφάλους, ιλίγγους, βοηθά στις νευρικές παθήσεις, καταπραΰνει το βήχα και τον πόνο των δοντιών, βοηθά σε πόνους ρευματισμών, σε εντερικές διαταραχές και πόνους της κοιλιάς. Για να παρασκευάσουμε το αφέψημα μαντζουράνας, βράζουμε λίγα λεπτά ένα κουταλάκι του γλυκού μαντζουράνα σε ένα μπρίκι νερό. Έπειτα. το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι. Για να παρασκευάσουμε το έγχυμα μαντζουράνας, τοποθετούμε ένα κουταλάκι του γλυκού μαντζουράνα σε ένα μπρίκι με καυτό νερό. Το αφήνουμε 10 λεπτά, το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.
Εξωτερική χρήση: βοηθά στην αντισηψία των τραυμάτων. Αφέψημα μαντζουράνας στο νερό του μπάνιου καταπραΰνει και τονώνει (βράζουμε 100γρ. ρίγανης σε 1 λίτρο νερό).
Αιθέριο έλαιο: 3-4 σταγόνες σε μία κουταλιά μέλι, 2-3 φορές την ημέρα. Το έλαιο χρησιμοποιείται στην παρασκευή σαπουνιών, μύρων και οδοντόκρεμας.

Παρενέργειες
Δεν έχουν αναφερθεί. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι τα βότανα είναι φάρμακα και πρέπει να αντιμετωπίζονται έτσι.

Leave a Comment