Νευραλγίες από διαταραχή εμμήνων

Νευραλγίες από Διαταραχή Εμμήνων

Ορμονικές Διαταραχές και Ομοιοπαθητική

* Διαταραχές Εμμήνου Ρύσεως
* Προβλήματα Γονιμότητας
* Ινομυώματα
* Κύστεις Ωοθηκών, Ογκίδια Μαστών
* Διαταραχές Κλιμακτηρίου
* Υπερθυρεοειδισμός, Υποθυρεοειδισμός, Οζοι Θυροειδούς
* Ογκοι μήτρας, ωοθηκών, τραχήλου, μαστού

Στις μέρες μας ένας μεγάλος αριθμός γυναικών αντιμετωπίζει ορμονικά προβλήματα. Διαταραχές περιόδου, δυσμηνόρροια, κλιμακτηριακά προβλήματα, προβλήματα γονιμότητας, ινομυώματα, κύστεις ωοθηκών, πολυκυστικές ωοθήκες, όζοι θυροειδούς, υπερθυρεοειδισμός, υποθυρεοειδισμός και πολλές άλλες παθήσεις απασχολούν ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού και μάλιστα με συνεχώς αυξητική τάση. Γιατί άραγε έχουν αυξηθεί τόσο πολύ σήμερα αυτού του είδους οι παθήσεις;

Ο Νευρο-Ορμονικός Αξονας
Η Ομοιοπαθητική Ιατρική εξετάζει τον άνθρωπο συνολικά σαν ένα ενιαίο ψυχοσωματικό σύνολο. Επιπλέον δίνει μεγάλη βαρύτητα στα διάφορα επίπεδα ύπαρξης του ανθρώπου. Το ψυχικό επίπεδο προηγείται του σωματικού. Και στο σωματικό υπάρχει μια ιεραρχία των διαφόρων συστημάτων. Πρώτα έρχεται το νευρικό σύστημα, μετά το ορμονικό, το καρδιοαναπνευστικό, το ανοσολογικό, το ουρογεννητικό, το πεπτικό, το μυοσκελετικό και τέλος το δέρμα. Όπως διαπιστώνουμε το ορμονικό σύστημα έρχεται δεύτερο μετά το νευρικό και μάλιστα έχει άμεση σχέση μαζί του. Πράγματι υπάρχει ο νευρο-ορμονικός άξονας όπως ονομάζεται στην Ιατρική που αποτελείται κατά σειράν από τον υποθάλαμο, την υπόφυση και τους περιφερειακούς ενδοκρινείς αδένες(ωοθήκες, όρχεις, θυροειδής, επινεφρίδια, θύμος). Ο υποθάλαμος είναι τμήμα του εγκεφάλου και δέχεται ερεθίσματα από την ψυχική σφαίρα. Αυτά τα ερεθίσματα επηρεάζουν την λειτουργία της υπόφυσης και αυτή με τη σειρά της ρυθμίζει την λειτουργία όλων των περιφερειακών αδένων του σώματος. Οι ωοθήκες εκκρίνουν ορμόνες που έχουν σχέση με τη λειτουργία της εμμήνου ρύσεως, με τη λειτουργία της αναπαραγωγής και την καλή κατάσταση των γεννητικών οργάνων καθώς και με τα χαρακτηριστικά του γυναικείου φύλου.

Επιπλέον επηρεάζουν ακόμη και τη γενική κατάσταση μιας γυναίκας και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι γυναίκες που εμφανίζουν τα λεγόμενα προεμμηνορυσιακά συμπτώματα ή τις κλιμακτηριακές διαταραχές. Οι όρχεις επηρεάζουν την ανδρική σεξουαλική και αναπαραγωγική λειτουργία. Ο θυροειδής είναι υπεύθυνος για την λειτουργία του μεταβολισμού και των καύσεων και οι διαταραχές του επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την διάθεση του ατόμου. Επομένως το ορμονικό σύστημα είναι το ενδιάμεσο σύστημα μέσω του οποίου η ψυχική σφαίρα και το νευρικό σύστημα επηρεάζουν το σύνολο του σώματος. Σε μια εποχή λοιπόν που η ψυχική μας σφαίρα ταλαιπωρείται έντονα από τα διάφορα ψυχικά στρές είναι αναμενόμενο και το ορμονικό σύστημα να είναι συχνά διαταραγμένο. Επαγγελματικά προβλήματα, προσωπικές στεναχώρειες, αγχώδης τρόπος ζωής, αφύσικος τρόπος ζωής, πολλαπλά ερεθίσματα από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, όλα αυτά βομβαρδίζουν το ορμονικό σύστημα. Και αποτέλεσμα της απορρύθμισης του είναι οι διαταραχές της περιόδου, τα προβλήματα γονιμότητας, τα προβλήματα της κλιμακτηρίου, οι όζοι του θυροειδούς, τα ινομυώματα, οι κύστεις των ωοθηκών κλπ.

Εγχείρηση και ορμονική θεραπεία δεν είναι ουσιαστικές λύσεις
Η συνήθης θεραπευτική αγωγή έρχεται να αντιμετωπίσει συχνά τέτοιου είδους προβλήματα μόνο με την τοπική δράση. Αν αφαιρέσω όμως με εγχείρηση τα ινομυώματα, τη μήτρα, τις κύστεις των ωοθηκών, τα οζίδια του μαστού ή του θυροειδούς ή τους όγκους των γυναικολογικών οργάνων δεν έχω εξαλείψει το πρόβλημα. Εχω διώξει προσωρινά μόνο ένα από τα τελικά τοπικά αποτελέσματα της πρωταρχικής διαταραχής του ορμονικού συστήματος. Εχω αφαιρέσει απλώς βίαια τον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας. Δεν έχω διορθώσει την πρωταρχική διαταραχή ούτε και τις πρωταρχικές αιτίες. Δυστυχώς συχνά σήμερα υπάρχει μια κατάχρηση στην αφαίρεση οργάνων και ογκιδίων. Οπου όμως αποφεύγεται η χειρουργική αγωγή, προτείνεται συχνά η ορμονική θεραπεία. Πράγματι η φαρμακευτική τεχνολογία έχει παρασκευάσει συνθετικές ορμόνες και ο στόχος είναι η επέμβαση στον ορμονικό κύκλο και η ρύθμιση του. Παρά τα ορισμένες φορές καλά ή και σωτήρια αποτελέσματα δεν είναι καθόλου εύκολο να υποκαταστήσουμε την Φύση. Η ανατομία, η ιστολογία, η βιοχημεία και η φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος είναι αφάνταστα πολύπλοκη και εξελιγμένη. Πολύ δε περισσότερο η ψυχολογία του. Επιπλέον όλα τα συστήματα του οργανισμού και τα επίπεδα του είναι τόσο αλληλένδετα και αρμονικά δεμένα που όποτε κάνουμε μεμονωμένες και αυθαίρετες επεμβάσεις συχνά χαλάμε αντί να φτιάχνουμε. Ο Ιπποκράτης ήταν σαφής: “Ωφελέειν, μη βλάπτειν”. “Να ωφελούμε και να μην βλάπτουμε”. Αυτή είναι μια βασική αρχή της Ιατρικής. Οι σοβαρές παρενέργειες της αυθαίρετης και αλόγιστης χρήσης των ορμονικών σκευασμάτων θα πρέπει να μας προβληματίσει.

Ριζική και ακίνδυνη ομοιοπαθητική θεραπεία
Η αναποτελεσματικότητα και οι παρενέργειες θα πρέπει να μας οδηγήσουν σε άλλου είδους θεραπευτικές λύσεις. Λύσεις ολιστικές. Η Ομοιοπαθητική Ιατρική έρχεται να προσφέρει φυσικά φάρμακα. Ολιστική και όχι μεμονωμένη θεραπευτική δράση. Ρύθμιση του οργανισμού σαν ψυχοσωματικό σύνολο. Ιεραρχικά. Από πάνω(από το νευρικό σύστημα) προς τα κάτω(ορμονικό σύστημα και σώμα). Συνολική ρύθμιση και όχι τοπικές δράσεις. Συνολική ενέργεια χωρίς τοπικές παρενέργειες. Δεν είναι βέβαια η ομοιοπαθητική θεραπεία πανάκεια και ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με προχωρημένες, μη αναστρέψιμες βλάβες. Αλλά τα θεραπευτικά αποτελέσματα είναι σημαντικά, ριζικά και μόνιμα.

Leave a Comment