Νευραλγίες προσώπου

Νευραλγίες Προσώπου

Η νευραλγία συνίσταται σε πόνο ενός νεύρου, ο οποίος οφείλεται στον ερεθισμό ή στην ανάπτυξη φλεγμονής του νεύρου. Ο πόνος αυτός μπορεί να είναι προσωρινός ή χρόνιος, ελαφρύς ή πολύ έντονος. Από τους τύπους νευραλγίας που εμφανίζονται συχνότερα είναι η νευραλγία του τριδύμου, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι οι εκλάμψεις πόνου στην περιοχή του προσώπου. Αν και γνωρίζουμε ότι μπορεί να οφείλεται σε όγκους, σε ανωμαλίες των αγγείων στην περιοχή του προσώπου αλλά και σε άλλες παθήσεις, η ακριβής αιτιολογία του παραμένει άγνωστη. Μπορεί να προκαλείται από διάφορα ερεθίσματα, όπως το φως ή αγγίγματα στο πρόσωπο αλλά και από καθημερινές δραστηριότητες όπως το ξύρισμα, το πλύσιμο των δοντιών, το μάσημα και η κατάποση. Όλα αυτά έχουν συνέπεια πολλοί ασθενείς να παρουσιάζουν διαφόρων βαθμών σωματική ή πνευματική αναπηρία, με αποτέλεσμα να εμποδίζονται σε μεγάλο βαθμό οι καθημερινές τους δραστηριότητες. Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται σε άτομα άνω των 50 και κυρίως σε γυναίκες. Επίσης, δεν αποκλείεται να προσβάλει και τα νεύρα των γλουτών και των κάτω άκρων. Λόγου χάρη, ο ερεθισμός του μεγάλου ισχιακού νεύρου προξενεί νευραλγία, η οποία καλείται ισχιαλγία. Άλλος τύπος νευραλγίας που εμφανίζεται επίσης συχνά είναι η μεθερπητική νευραλγία, η οποία κάνει την εμφάνισής της μετά από λοίμωξη προερχόμενη από τον ιό του έρπητα ζωστήρα. 

Συμπτώματα
Το κυριότερο σύμπτωμα της νευραλγίας είναι ο πόνος στο πρόσωπο, ο οποίος διαθέτει χαρακτηριστικά που τον κάνουν να διακρίνεται ευκολότερα από άλλους πόνους του προσώπου. Τις περισσότερες φορές ο πόνος είναι οξύς και ξαφνικός. Μπορεί να εμφανιστεί αιφνίδια, να ενταθεί κι έπειτα να σταματήσει, μπορεί όμως και να επανέλθει για λίγο μέχρι την οριστική του παύση. Κάποιες φορές μπορεί να συνοδεύεται από συνεχή αίσθηση καψίματος, φαγούρας ή πόνου, ή από υπερευαισθησία στο άγγιγμα.

Ενημερώστε άμεσα το γιατρό σας όταν:

* Θεωρείτε ότι ο πόνος οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα της σπονδυλικής στήλης.
* Ο πόνος συνοδεύεται από δυσκολία στον έλεγχο της κύστης ή του εντέρου ή σύρσιμο του ποδιού.
* Μετά από κρίση έρπη, η νευραλγία του προσώπου που επεκταθεί και στο μάτι.
* Ο πόνος σας είναι ανυπόφορος.

Αιτίες
Οι αιτίες εμφάνισης της νευραλγίας παραμένουν ακόμη άγνωστες. Ωστόσο, πιθανότερη φαίνεται να είναι ο ερεθισμός ή ανάπτυξη φλεγμονής ενός νεύρου ή η άσκηση πίεσης σ’ αυτό. Η πίεση αυτή είναι συνήθως το αποτέλεσμα κακώσεων σε μυς ή στη σπονδυλική στήλη ή μπορεί να οφείλεται και σε κακή στάση του σώματος. Η νευραλγία τριδύμου ενδεχομένως προέρχεται από συμπίεση ενός αιμοφόρου αγγείου, ενώ η μεθερπητική νευραλγία οφείλεται σε φλεγμονή του νεύρου ή σε κάποια λοίμωξη ιογενούς φύσεως.

Συμβατική ιατρική
Σε περίπτωση ελαφριάς νευραλγίας χορηγούνται αναλγητικά, ενώ σε βαρύτερες μορφές συνιστάται η χρήση οπιοειδών αναλγητικών. Όταν πρόκειται για νευραλγία του τριδύμου, προτείνονται τα αντιεπιληπτικά σκευάσματα καρβαμαζεπίνη και φενυτοϊνη, ενώ όταν πρόκειται για μεθερπητική νευραλγία συνιστάται η καψικαϊνη σε μορφή αλοιφής. Επίσης, τα κορτικοστεροειδή χρησιμοποιούνται για μείωση της νευρικής φλεγμονής και τα ηρεμιστικά για αντιμετώπιση του πόνου.

Εναλλακτικοί μέθοδοι

* Βελονισμός: 5-10 επισκέψεις θεωρούνται αρκετές για την αντιμετώπιση της νευραλγίας
* Φυτοθεραπεία: συνίσταται σε χρήση βαλσαμόχορτου και ακταίας
* Ομοιοπαθητική: ανάλογα με τα συμπτώματα ο γιατρός χορηγεί το κατάλληλο φάρμακο, το οποίο είναι συνήθως το Hypericum, όταν τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο πόνο με κάψιμο και μυρμήγκιασμα.
* Σωματικές τέχνες: προσφέροντας μασάζ στους βαθύτερους ιστούς, συμβάλλουν στη σωστή στάση του σώματος και στη μείωση του πόνου.
* Οστεοπαθητική: επισκεπτόμενοι κάποιον οστεοπαθητικό ή χειροπράκτη, θα διαπιστώσετε ότι οι χειρισμοί στη σπονδυλική στήλη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση διαφόρων τύπων νευραλγιών.
* Διατροφή: φροντίστε να λαμβάνετε βιταμίνη Β6 και γενικότερα βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμπληρώνοντάς τις με βιταμίνη Ε, εάν πάσχετε από μεθερπητική νευραλγία. Επίσης, προσθέστε στη διατροφή σας βρόμη, διότι τονώνει τον οργανισμό και βελτιώνει τη γενικότερη κατάσταση των νεύρων.

Πρόληψη

* Μάθετε να κάθεστε και να σηκώνεστε σωστά.
* Όταν πρόκειται να σηκώσετε βάρος, κάντε το με το σωστό τρόπο.

Πώς να αντιμετωπίσετε τη νευραλγία στο σπίτι σας

* Εάν είστε άντρας και πάσχετε από νευραλγία τριδύμου, αφήστε γένια προκειμένου να προστατευτείτε από το κρύο, που ορισμένες φορές ευθύνεται για την εμφάνιση κρίσεων.
* Ψήστε μια πατάτα, κόψτε την στη μέση, αφήστε τη να κρυώσει και τοποθετήστε τη στην περιοχή που πάσχει.

Leave a Comment