Νευρική δυσπεψία

Νευρική δυσπεψία

Η δυσπεψία δεν είναι μια ασθένεια αλλά ένα σύνολο συμπτωμάτων. Πρόκειται για κατάσταση κακής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος που δημιουργεί δυσχέρειες κατά την πέψη.
Η δυσπεψία ή βαρυστομαχιά όπως αποκαλείται στην καθομιλουμένη, χαρακτηρίζεται από φούσκωμα, δυσφορία και πόνο στο πάνω μέρος της κοιλιάς, δηλαδή στην περιοχή που βρίσκεται το στομάχι. Συνοδεύεται από αναγούλες, ρεψίματα, κάποτε από εμετούς και ανορεξία.
Μπορεί επίσης να συνυπάρχει και καούρα δηλαδή αίσθημα καψίματος πίσω από το στέρνο (οπισθοστερνικός καύσος συνήθως λόγω επιστροφής του περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο).

Οι κυριότερες αιτίες που προκαλούν δυσπεψία είναι οι ακόλουθες:

* Υπερβολική κατανάλωση φαγητών
* Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση
* Έλκος στο στομάχι και στο δωδεκαδάκτυλο
* Γαστρίτιδα
* Πέτρες στη χολή
* Καρκίνος στο στομάχι

Η σοβαρή αυτή μορφή καρκίνου χαρακτηρίζεται από πόνο, αίσθημα καψίματος, αναγούλες, εμετούς, απώλεια βάρους ανορεξία.
Βλέπουμε λοιπόν ότι η δυσπεψία μπορεί να προκληθεί από πολλές αιτίες. Είναι λοιπόν απαραίτητο να αναζητείται η βοήθεια του γιατρού σε περιπτώσεις που οι ενοχλήσεις είναι σοβαρές ή επιμένουν.
Οι ασθενείς πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλεύονται άμεσα το γιατρό τους, εάν εκτός από τα συμπτώματα δυσπεψίας, παρουσιάζουν κάτι από τα ακόλουθα:

* Μαύρα κόπρανα 
* Απώλεια βάρους  
* Εμετούς    
* Δύσπνοια, υπερβολική εφίδρωση με πόνο που αντανακλάται στη σιαγόνα, λαιμό ή στους βραχίονες

Η κλινική εξέταση, το ιστορικό και ορισμένες συμπληρωματικές εξετάσεις θα επιτρέψουν να γίνει η διάγνωση της αιτίας που προκαλεί τα συμπτώματα. Θα εξακριβωθεί ποια είναι η αιτία της δυσπεψίας και κατά πόσο τα συμπτώματα αυτά οφείλονται σε ασθένεια εκτός του πεπτικού συστήματος όπως για παράδειγμα το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Leave a Comment