Νευρική ή νευρογενής ανορεξία

Νευρική ή νευρογενής ανορεξία

Τα πρότυπα της κοινωνίας ως προς το τι θεωρείται όμορφο ενισχύουν την ιδέα του σχεδόν κοκαλιάρικου σώματος ως το τέλειο σώμα ενισχύοντας έτσι την εμμονή για υπερβολικό αδυνάτισμα. Οι έφηβοι που ακόμα διαμορφώνουν την προσωπική τους ταυτότητα και το σύστημα αξιών τους επηρεάζονται πολύ από τα εξωγενή πρότυπα που τους πλασάρει η κοινωνία. Ιστορικό έντονου πειράγματος και κοροϊδίας ενισχύει την τάση για διατροφικές διαταραχές. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι έφηβοι με νευρική ανορεξία δεν έχουν σωστή οικογενειακή στήριξη και προβληματικές οικογενειακές σχέσεις. Πολλές φορές τα παιδιά που παρουσιάζουν αυτή τη διαταραχή προέρχονται από οικογένειες με ιστορικό βίας και κακοποίησης. Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι τα παιδιά να μην έχουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που θα τα βοηθήσει να αποδεχτούν τις έντονες σωματικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την περίοδο της εφηβείας και δεν βρίσκουν το στήριγμα που θα τους ενισχύσει στην διαμόρφωση της προσωπικής τους ταυτότητας. Οι άνθρωποι που πάσχουν από ανορεξία έχουν χαμηλή αίσθηση αυτοεκτίμησης, αίσθημα ανεπάρκειας και αδυναμίας να ορίσουν τη ζωή τους , όπως επίσης παρουσιάζουν αισθήματα κατάθλιψης, άγχους, θυμού και μοναξιάς. Επιπλέον, σε αυτά τα παιδιά συναντάμε μεγάλη δυσκολία στην έκφραση των συναισθημάτων τους. Οι δυσκολία να ελέγξουν τους εξωτερικούς παράγοντες στη ζωή τους, τα οδηγεί στο να προσπαθούν να ελέγξουν το σώμα τους (που είναι κάτι με εμφανή αποτελέσματα)μέσα από τη δίαιτα και την άσκηση. Τέλος υπάρχουν και βιολογικοί παράγοντες που ενισχύουν τη διαταραχή όπως οι εγκεφαλικές λειτουργίες που ρυθμίζουν την όρεξη και την αίσθηση της πείνας και προβλήματα στο πεπτικό σύστημα. Επιπλέον, έρευνες υποστηρίζουν ότι υπάρχει κληρονομικός παράγοντας και γενετική προδιάθεση.

Οι επιπτώσεις της διαταραχής στην υγεία

* Αδυνάτισμα των οστών (οστεοπόρωση)
* Απώλεια μαλλιών και μαύρισμα στα νύχια (αποδυνάμωση)
* Αφυδατωμένο και κιτρινισμένο χρώμα δέρματος
* Παρουσία ανεπιθύμητης τριχοφυΐας-χνουδιού στο σώμα
* Ελαφριά αναιμία, εξασθένιση των μυών και απώλεια μυϊκής μάζας
* Διακοπή της περιόδου στα κορίτσια
* Χαμηλή πίεση, σφυγμός και πιο αργή αναπνοή
* Μείωση της θερμοκρασίας του σώματος με αποτέλεσμα ο ασθενής να κρυώνει συνέχεια
* Θάνατος

Τρόποι αντιμετώπισης
Τα παιδία που πάσχουν από ανορεξία χρειάζονται τη βοήθεια ειδικών (διατροφολόγων και ψυχολόγων) για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις φυσιολογικές διατροφικές συνήθειες και το σωστό βάρος. Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι τα αντικαταθλιπτικά και τα φάρμακα που σταθεροποιούν τη διάθεση έχουν χαμηλή αποτελεσματικότητα. Βάση των πιο πρόσφατων ερευνών ο πιο σημαντικός και αποτελεσματικός παράγοντας στη θεραπεία είναι αυτός που βασίζεται σε ένα μοντέλο που περικλείει όλη την οικογένεια. Ο τρόπος που συνδέονται, οι κανόνες που ισχύουν μέσα στο σπίτι, ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και ο τρόπος που επικοινωνούν είναι οι τομείς που ενισχύονται για να βοηθήσουν το παιδί να βάλει τις βάσεις για μια πιο υγιή αντίληψη ζωής.

Πρακτικές συμβουλές για γονείς

* Είναι σημαντικό να καταλάβετε πως η νευρογενής ανορεξία είναι μια πολύ σοβαρή διαταραχή.
* Συμβουλευτείτε ειδικούς και φροντίστε και εσείς και το παιδί να λάβετε τη βοήθεια τους.
* Πρέπει να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας και να απαλλάξετε το παιδί από επιπλέον άγχη.
* Φτιάξτε ένα διατροφικό πρόγραμμα για όλη την οικογένεια, καθορίστε τις ώρες των γευμάτων και την τροφή.
* Φροντίστε να τρέφεστε κι εσείς σωστά και δίνεται το σωστό παράδειγμα στο παιδί σας.
* Περάστε χρόνο με το παιδί σας και βοηθήστε το να διαμορφώσει υγιή πρότυπα και να αγαπήσει το σώμα του.
* Μην είστε υπερβολικά απαιτητικοί ( με το σχολείο, με τους βαθμούς και με τις υποχρεώσεις).
* Ενισχύστε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας, τονίστε τα θετικά του χαρακτηριστικά, βοηθήστε το να αγαπήσει τον εαυτό του για αυτό που είναι και όχι για αυτό που η κοινωνία ή εσείς θα θέλατε να είναι.
* Ενισχύστε την επικοινωνία και τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια και οργανώστε ευχάριστες οικογενειακές δραστηριότητες (βραδιές ταινίας, βραδιές επιτραπέζιων, εξόδους).
* Φροντίστε να είστε ειλικρινείς απέναντι στα παιδιά σας χωρίς όμως να τα επιβαρύνεται ή να γίνεστε καταπιεστικοί.

Η νευρική ανορεξία είναι ένα υπάρχον πρόβλημα ειδικά στα παιδιά που διανύουν την εφηβεία. Αν βλέπετε ότι το παιδί σας ακολουθεί μια εξαντλητική δίαιτα ή γυμνάζεται πολύ έντονα μιλήστε μαζί του και μην αφήσετε να διαιωνιστεί μια προβληματική κατάσταση.Οι έρευνες επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από νευρογενή ανορεξία έχουν δεκαπλάσιες πιθανότητες θανάτου σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν τη διαταραχή.

Αμαλία Λουίζου Ψυχοθεραπεύτρια-Οικογενειακή Σύμβουλος

Leave a Comment