Νευρίτιδα

Νευρίτιδα

Ορισμός
Φλεγμονή νεύρου συνήθως συνδεόμενη με εκφυλιστική διαδικασία.

Συμπτώματα
Υπάρχουν πολλές μορφές νευρίτιδας, συμπεριλαμβανομένης της νευραλγίας του επηρεασμένου μέλους, υπεραισθησίας, παραισθησίας, δυσαισθησίας, υπαισθησίας, αναισθησίας, μυϊκής ατροφίας του σωματικού μέλους το οποίο νευρώνεται από το επηρεασμένο νεύρο, παράλυσης και απώλειας αντανακλαστικών.

Αιτιολογία
Η νευρίτιδα μπορεί να προκληθεί από μηχανικούς παράγοντες, όπως συμπίεση ή κάκωση του νεύρου, ή τοπική μόλυνση συμπεριλαμβανομένης και της μόλυνσης ενός νεύρου. Ενδέχεται να συνοδεύει ασθένειες όπως η λέπρα, ο τέτανος, η φυματίωση, η ελονοσία ή η ιλαρά. Τοξίνες και ιδιαίτερα η δηλητηρίαση από βαριά μέταλλα (αρσενικό, μόλυβδος, ψευδάργυρος), αλκοόλ, ή τετραχλωράνθρακα ενδέχεται να είναι οι αιτιολογικοί παράγοντες. Η νευρίτιδα ενδέχεται να επέλθει εξαιτίας έλλειψης θειαμίνης, γαστρεντερικής διαταραχής, διαβήτη, τοξιναιμίας κατά την εγκυμοσύνη ή πάθηση των περιφερειακών αγγείων.

Περίθαλψη Ασθενούς
Παρακολουθούνται μεταβολές της κινητικής και αισθητήριας λειτουργία. Για την ανακούφιση του πόνου χρησιμοποιείται σωστή τοποθέτηση και ενδεικνυόμενα αναλγητικά φάρμακα Παρέχεται ανάπαυση και τα προσβεβλημένα άκρα αναπαύονται περιορίζοντας τη χρήση τους και χρησιμοποιώντας βοηθήματα. Διεξάγονται παθητικές ασκήσεις περιορισμένου εύρους κίνησης προκειμένου να βοηθηθεί η πρόληψη σχηματισμού μόνιμης σύσπασης. Παρέχεται δερματική φροντίδα και κατάλληλη διατροφή και διαιτητική θεραπεία για την αντιμετώπιση μεταβολικών διαταραχών. Οι παρέχοντες ιατρική μέριμνα απομακρύνουν τους αιτιολογικούς παράγοντες ή συμβουλεύουν τον ασθενή για την αποφυγή τους. Αφ’ ότου υποχωρήσει ο πόνος, πραγματοποιούνται οι ενδεικνυόμενες δραστηριότητες, όπως η χειρομάλαξη, η ηλεκτροδιέγερση και η άσκηση.

Leave a Comment