Νηματοσκώληκας

Νηματοσκώληκας

Νηματοσκώληκας
Ο νηματοσκώληκας ονομάζεται και νηματώδης σκώληξ ή Enterobius vermicularis. Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι ο κνησμός του δέρματος που προκαλείται από τα αυγά που γεννούν οι θηλυκοί σκώληκες στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό. Το ξύσιμο της περιοχής αυτής οδηγεί στη μεταφορά των αυγών στα δάκτυλα και από εκεί στο στόμα, συχνά και στο φαγητό που τρώγεται με άπλυτα χέρια. Το επανειλημμένο ξύσιμο μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση και σε σκάσιμο του δέρματος.

Πώς μεταδίδεται;
Ο νηματοσκώληκας μεταδίδεται άμεσα από το χέρι στο στόμα και έμμεσα με την επαφή με ρούχα, με τα σκεπάσματα, την τροφή ή άλλα αντικείμενα που έχουν μολυνθεί από τα αυγά του. Αν τα αυγά του νηματοσκώληκα είναι παρόντα σε αυτά τα αντικείμενα, παραμένουν βιώσιμα έως και 3 εβδομάδες.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να επωαστεί;
Η περίοδος επώασης κυμαίνεται από 15-56 ημέρες.

Πώς θεραπεύεται;
Η θεραπεία από το στόμα συνήθως παρέχει αποτελεσματική αντιμετώπιση, αλλά η χρήση της πρέπει να συνδυάζεται με μέτρα υγιεινής προκειμένου να διακοπεί ο κύκλος της επαναλοίμωξης. Όλοι οι ασθενείς πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό ή το φαρμακοποιό τους. Αν ένα μέλος της οικογένειας έχει νηματοσκώληκα, είναι απαραίτητο να υποβληθεί σε θεραπεία όλη η οικογένεια. Είναι σημαντική η συνέχιση της θεραπείας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

Τι μπορούμε να κάνουμε;
Αποφύγετε να ξύνετε την περιοχή όπου υπάρχει κνησμός. Αλλάζετε συχνά εσώρουχα, πιτζάμες και σκεπάσματα και κάντε κάθε πρωί μπάνιο ή ντους. Πλένετε τα ρούχα και τα σκεπάσματα στους 60°C για να εξασφαλιστεί ότι τα αυγά του νηματοσκώληκα καταστρέφονται. Προσέξτε ιδιαίτερα την προσωπική σας υγιεινή και πλένετε προσεκτικά τα χέρια σας μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν από το φαγητό. Όλοι οι άνθρωποι κινδυνέυουν από τη νεφρική νόσο όσο αυξάνει η ηλικία τους. Κάποιες ομάδες εντούτοις θεωρούνται αυξημένου κινδύνου.

Στις ομάδες αυτές συμπεριλαμβάνονται:

* Ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη λόγω μικροαγγειπάθειας που προκαλείται και καταστρέφει τα μικρά αγγεία των νεφρών
* Ασθενείς με αρτηριακή υπέρταση λόγω ελάττωσης της αιματικής ροής στα νεφρά
* Παχύσαρκα άτομα καθώς και καπνιστές
* Άτομα >65ετών

Τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυτές αλλά και όλοι οι άνθρωποι προκειμένου να διατηρήσουν την καλή λειτουργικότητα των πολύτιμων οργάνων τους πρέπει να ακολουθούν κάποιους βασικούς κανόνες:

* Διακοπή καπνίσματος και ελάττωση της κατανάλωση αλκοόλ
* Απώλεια βάρους
* Ρύθμιση αρτηριακής πίεσης
* Ρύθμιση Σακχαρώδους Διαβήτη
* Μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών
* Αύξηση σωματικής δραστηριότητας
* Τακτικός εργαστηριακός έλεγχος για έγκαιρη διάγνωση νεφροπάθειας

Leave a Comment