Οι ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού

02/03/2015 08:26
Οι ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού

prasino tsai

Σήμερα το τσάι είναι το ποτό με την μεγαλύτερη κατανάλωση, μετά το νερό. Εκατομμύρια άνθρωποι πίνουν τσάι και διάφορες μελέτες δείχνουν πως το πράσινο τσάι συγκεκριμένα έχεις πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Η Πελαγία Τζέμη, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος και Sports Nutritionist, μιλά στην HuffPost Greece σχετικά με τα οφέλη του πράσινου τσαγιού αλλά και τι πρέπει να προσέξει κανείς, όταν το καταναλώνει.

Οι βασικές κατηγορίες τσαγιού είναι τρεις, πράσινο, μαύρο και ουλόνγκ. Η διαφορές ανάμεσα τους έχουν να κάνουν με την διαφορετική επεξεργασία. Το πράσινο τσάι φτιάχνεται από φύλλα που δεν έχουν ζυμωθεί και έχει την μεγαλύτερη συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικά. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ελεύθερες ρίζες συμβάλλουν στην διαδικασία της γήρανσης όπως επίσης και στην εμφάνιση διαφόρων ασθενειών όπως είναι η αθηροσκλήρυνση και ο καρκίνος.

Εκτενείς μελέτες έχουν γίνει για την ευεργετική επίδραση από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού και φαίνεται ότι βοηθάει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των παρακάτω ασθενειών.

Αθηροσκληρυνση
Πληθυσμιακές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αθηροσκλήρυνσης και της εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Επειδή όμως η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει πως ακριβώς συμβαίνει αυτό, ο αμερικάνικος οργανισμός φαρμάκων και τροφίμων δεν επιτρέπει να αναγράφεται πάνω στην συσκευασία του πράσινου τσαγιού ότι μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Υψηλή χοληστερόλη
Σύμφωνα με έρευνες το πράσινο τσάι μειώνει την ολική χοληστερόλη και προκαλεί αύξηση της HDL, «καλής», χοληστερόλης τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους. Οι πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικά) του πράσινου τσαγιού φαίνεται πως εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από το έντερο και βοηθούν το σώμα να την ξεφορτωθεί.

Διάφοροι τύποι καρκίνου
Διάφορες πληθυσμιακές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τόσο του πράσινου τσαγιού όσο και του μαύρου τσαγιού βοηθούν στην πρόληψη ενάντια στην εμφάνιση διαφόρων ειδών καρκίνου. Για παράδειγμα, τα περιστατικά καρκίνου είναι πολύ λιγότερα σε χώρες που οι άνθρωποι συστηματικά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τσαγιού, όπως είναι η Ιαπωνία. Όμως με βάση τις πληθυσμιακές μελέτες δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα χαμηλά ποσοστά εμφάνισης καρκίνου οφείλονται στην κατανάλωση πράσινου τσαγιού. Από έρευνες που έχουν γίνει σε ζώα φαίνεται πως οι πολυφαινόλες που υπάρχουν στο πράσινο τσάι βοηθούν στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.

Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου
Το πράσινο τσάι φαίνεται ότι βοηθάει στην μείωση της φλεγμονής στην νόσο του Crohn και στην ελκώδη κολίτιδα.

Ηπατικές ασθένειες
Πληθυσμιακές μελέτες έχουν δείξει ότι άνδρες που καταναλώνουν περισσότερα από 10 φλυτζάνια πράσινου τσαγιού την ημέρα έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν ασθένειες του ήπατος. Φαίνεται ακόμα ότι το πράσινο τσάι προστατεύει το ήπαρ από την τοξική επίδραση του οινοπνεύματος. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι βοηθάει στην προστασία από όγκους στο ήπαρ σε ποντίκια. Πάντως 10 φλυτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα λόγω της υψηλής συγκέντρωσης σε καφεΐνη.

Προφυλάξεις:
Τα βότανα χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια για την επίτευξη ευεξίας αλλά και σαν φάρμακα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή όμως γιατί τα βότανα περιέχουν πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους δραστικές ουσίες σε άγνωστες ποσότητες που μπορεί να έχουν παρενέργειες ή αρνητικές αλληλεπιδράσεις με άλλα βότανα, συμπληρώματα ή φάρμακα. Άρα τα βότανα γενικά θα πρέπει να τα καταναλώνουμε με προσοχή και πάντα με την σωστή καθοδήγηση.

Πηγή 

Leave a Reply