Image default
Ειδήσεις - Νέα

Οι υπέρηχοι το νέο όπλο για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ

uperhxos altsxaimer

Οι υπέρηχοι, ίσως στο μέλλον επιστρατευτούν στην μάχη κατά της ανίατης μέχρι σήμερα νευροεκφυλιστικής νόσου Αλτσχάιμερ. Αυστραλοί επιστήμονες δοκίμασαν με επιτυχία σε πειραματόζωα μια νέα μη επεμβατική μέθοδο εστιασμένων υπερήχων, με τη βοήθεια των οποίων εξαφάνισαν από τον εγκέφαλο ποντικιών την πλάκα του βήτα-αμυλοειδούς, η οποία ευθύνεται για τη νόσο.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στο Μπρισμπέην, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα Γιούργκεν Γκετζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Science Translational Medicine”, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό, καθώς και το “Science”, έδειξαν ότι τα ηχητικά κύματα είναι σε θέση να διεισδύσουν στον εγκεφαλικό ιστό και να τον καθαρίσουν από τη συσσώρευση του επιβλαβούς αμυλοειδούς, της τοξικής πρωτεΐνης που σχηματίζει καταστροφικές πλάκες γύρω από τους νευρώνες (εγκεφαλικά κύτταρα).

Οι πλάκες του αμυλοειδούς καταστράφηκαν πλήρως στο 75% των ζώων, χωρίς να γίνει ζημιά στον γειτονικό υγιή εγκεφαλικό ιστό. Η θεραπεία διήρκεσε έξι έως οκτώ εβδομάδες και τα ποντίκια είχαν μια νόσο ανάλογη του Αλτσχάιμερ των ανθρώπων. Μετά τη θεραπεία, τα περισσότερα πειραματόζωα είχαν καλύτερες επιδόσεις στις σχετικές δοκιμασίες (πλοήγηση σε λαβύρινθο, τεστ μνήμης κ.α.).

Θα ακολουθήσουν πειράματα με μεγαλύτερα ζώα, όπως πρόβατα. Προς το παρόν, παραμένει άγνωστο αν η νέα μέθοδος θα είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τους ανθρώπους. Θα περάσουν αρκετά χρόνια, ωσότου υπάρξει απάντηση στο ερώτημα αυτό.

Οι υπέρηχοι έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως μέχρι σήμερα, από την απεικόνιση εμβρύων έως τη διάγνωση διαφόρων ασθενειών και την αντιμετώπιση της πέτρας στα νεφρά. Αν καταστεί εφικτή η αξιοποίησή τους και στις παθήσεις του εγκεφάλου, θα πρόκειται για μια πραγματική επανάσταση στη νευρολογία, καθώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες παθήσεις πέρα από το Αλτσχάιμερ.

Μερικοί επιστήμονες πάντως εμφανίζονται επιφυλακτικοί κατά πόσο τα θετικά αποτελέσματα στα τρωκτικά είναι δυνατό να επαναληφθούν και στους ανθρώπους, καθώς υπάρχει φόβος για την πρόκληση εγκεφαλικής αιμορραγίας ή ανοσολογικής αντίδρασης στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Επιπλέον, υπάρχει πάντα το ζήτημα κατά πόσο αρκεί να διαλυθούν οι πλάκες του βήτα αμυλοειδούς, προκειμένου να «φρεναριστεί» η νόσος Αλτσχάιμερ.

Μια άλλη σχετική εξέλιξη υπήρξε η ενθαρρυντική ανακοίνωση μιας σκανδιναβικής επιστημονικής ομάδας, με επικεφαλής τη Φιλανδή καθηγήτρια, Μιία Κιπιβέλτο, του σουηδικού ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, ότι σχεδίασαν και δοκίμασαν με επιτυχία σε ασθενείς ένα συμβουλευτικό-θεραπευτικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση, νοητικά τεστ για εξάσκηση του εγκεφάλου, καθώς και διαχείριση των μεταβολικών και καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου όπως το βάρος.

Το πρόγραμμα, που παρουσιάστηκε στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, κατάφερε να βελτιώσει σε μέσο ποσοστό 25% την υγεία του εγκεφάλου 1.260 εθελοντών ηλικίας 60 έως 77 ετών, που όλοι θεωρούνταν ότι κινδύνευαν με άνοια. Οι μισοί ακολούθησαν το διετές εντατικό πρόγραμμα και οι υπόλοιποι αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή που δείχνει ότι ένα τέτοιο περιεκτικό πρόγραμμα φέρνει ορατά θετικά αποτελέσματα, απομακρύνοντας τον κίνδυνο άνοιας και Αλτσχάιμερ. Σε επιμέρους τεστ, η βελτίωση για τους συμμετέχοντες που ακολούθησαν πιστά το πρόγραμμα, έφθασε έως και το 150% σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που δεν ακολούθησε το ίδιο θεραπευτικό πρόγραμμα.

Τα ίδια άτομα θα παρακολουθηθούν πλέον επί μια επταετία για να διαπιστωθεί κατά πόσο το «φρενάρισμα» της έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών όντως θα μειώσει το ποσοστό εμφάνισης άνοιας και Αλτσχάιμερ.

Πηγή

Related posts

Ο Ιπποκράτης είχε ανακαλύψει το φάρμακο κατά του καρκίνου

mysite

Κλιματιστικό και υγεία

mysite

7 Tips για αποτοξίνωση

mysite

Τα «γιατροσόφια» της γιαγιάς με βότανα και μπαχαρικά

mysite

Σημαντικές ελλείψεις Ανεπαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών καταναλώνουν οι άνθρωποι

mysite

Δυσκοιλιότητα: Άμεση αντιμετώπιση με βότανα και γιατροσόφια

mysite

Leave a Comment