Οισοφαγίτιδα

Οισοφαγίτιδα

Γενική Περιγραφή
Ο οισοφάγος είναι η οδός μεταφοράς των υγρών και των στερεών τροφίμων στο στόμαχο. Το τοίχωμα του αποτελείται από τέσσερις χιτώνες οι οποίοι από μέσα προς τα έξω είναι: ο βλεννογόνος, ο υποβλεννογόνιος, η μυική στιβάδα και ο εξωτερικά ινώδης χιτώνας.  Σε αντίθεση με το υπόλοιπο γαστρεντερικό ο οισοφάγος δεν έχει ορογόνο. Ως οισοφαγίτιδα ορίζουμε τη φλεγμονή του οισοφάγου πολλαπλής αιτιολογίας. Η Οισοφαγίτιδα μπορεί να οφείλεται σε λοιμώδεις παράγοντες αλλά και να είναι μη λοιμώδους αιτιολογίας.

Αίτια
Τα αίτια της οισοφαγίτιδας διακρίνονται σε λοιμώδη και μη λοιμώδη. Η πλειοψηφία των ασθενών με λοίμωξη του οισοφάγου παρουσιάζει διαταραχές της λειτουργίας του ανοσολογικού συστήματος. Ο επιπολασμός της νόσου είναι υψηλός σε ασθενείς με σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας, αιματολογικές κακοήθειες, ακτινοβολίες λόγω νεοπλασιών και χαμηλός στο γενικό πληθυσμό.

Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι:

* Ανοσολογική ανεπάρκεια
* Αιματολογικές κακοήθειες
* Ακτινοβολίες
* Χημειοθεραπείες
* Σακχαρώδης διαβήτης
* Ανεπάρκεια επινεφριδίων
* Αλκοολισμός
* Αχαλασία και γενικώς διαταραχές της κινητικότητας του οισοφάγου
* Νεοπλασίες οισοφάγου
* Προχωρημένη ηλικία

Oι αιτίες της πρόκλησης φλεγμονής του οισοφαγικού βλεννογόνου είναι:

* Μυκητιακές λοιμώξεις (Candida, ασπέργιλλος, βλαστομύκητες)
* Ιογενείς λοιμώξεις (έρπης, κυτταρομεγαλοϊός, ιός της ανεμοβλογιάς, ιός ανθρώπινων θηλωμάτων, Epstein Barr κ.α)
* Μικροβιακές λοιμώξεις (σταφυλόκοκκοι, στρεπτόκοκκοι, mycobacterium tuberculosis, mycobacterium avium, σύφιλη, διφθερίτιδα, τέτανος, ακτινομύκωση)
* Παρασιτικές λοιμώξεις (τρυπανόσωμα Cruzi, Cryptosporidium, Pneumonocysti)
* Οισοφαγίτιδα από καταπότια (χάπια)
* Οισοφαγίτιδα από ακτινοθεραπεία
* Οισοφαγίτιδα από χημειοθεραπεία

Επιπτώσεις
Η κλινική εικόνα της οισοφαγίτιδας κυμαίνεται από ασυμπτωματική ως και βαριά. Η βαρύτητα των εκδηλώσεων συνδέεται με το είδος του αιτιολογικού προσδιοριστή και με την κατάσταση των αμυντικών μηχανισμών.

Οι κλινικές εκδηλώσεις είναι οι κάτωθι:

* Επώδυνη ή δύσκολη κατάποση
* Οπισθοστερνική δυσφορία
* Δυσφαγία
* Καύσος
* Ναυτία

Διάγνωση
Η διάγνωση της οισοφαγίτιδας επιτυγχάνεται συνήθως με την ενδοσκόπηση. Η κλινική εικόνα του ασθενούς σε συνδυασμό με το ιστορικό και τα ευρήματα του ενδοσκοπικού ελέγχου οδηγούν συνήθως στον προσδιορισμό του αιτιολογικού παράγοντα. Λιγότερο συχνά χρειάζεται η λήψη καλλιεργειών από τα σημεία της βλάβης.

Θεραπεία
Η θεραπεία της οισοφαγίτιδας τροποποιείται από τον εκλυτικό παράγοντα. Σε λοιμώδεις περιπτώσεις η χρήση της κατάλληλης αντιβιοτικής αγωγής επιφέρει τη βελτίωση της κλινικής εικόνας.  Σε οισοφαγίτιδες από φάρμακα τα συμπτώματα και η φλεγμονή του βλεννογόνου υποχωρούν εντός λίγων εβδομάδων από τη διακοπή των ουσιών. Στην ακτινική οισοφαγίτιδα εξαιτίας ίνωσης του υποενδοθηλιακού ιστού οψίμως δημιουργούνται στενώσεις και κινητική δυσλειτουργία.

Leave a Comment