Παθήσεις επινεφριδίων

Παθήσεις επινεφριδίων

Γενική Περιγραφή
Τα επινεφρίδια αποτελούν δυο ενδοκρινείς αδένες, που βρίσκονται στον οπισθοπεριτοναϊκό χώρο, ένας στον άνω πόλο κάθε νεφρού, και καλύπτονται από ινώδη συνδετικό ιστό. Είναι χρήσιμοι για τις δραστηριότητες της καθημερινότητας όπως επίσης και για την αντιμετώπιση των ξαφνικών οργανικών και συναισθηματικών προκλήσεων. Τα επινεφρίδια είναι υπεύθυνα για την παραγωγή κορτιζόλης, αλδοστερόνης, αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης, οιστρογόνων και ανδρογόνων.

Αίτια

Οι παθήσεις των επινεφριδίων σχετίζονται με τη διαταραχή των παραγόμενων ορμονών και οι σημαντικότερες είναι:

Επινεφριδική: Οφείλεται σε υπερλειτουργία των επινεφριδίων και μπορεί να εκδηλωθεί με κόπωση, ανορεξία, ναυτία, εμετό, υπόταση και υπογλυκαιμία.

Σύνδρομο Cushing: Προκύπτει από υπερβολική παραγωγή κορτιζόλης από τα επινεφρίδια. Τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση βάρους με τη μορφή λίπους στο πρόσωπο, στο λαιμό και τον κορμό ενώ τα άκρα παραμένουν λεπτά και αδύναμα.

Φαιοχρωμοκύττωμα: Πρόκειται για όγκο στη μυελώδη μοίρα των επινεφριδίων που συνθέτει, αποθηκεύει και εκκρίνει κατεχολαμίνες και εμφανίζει συμπτώματα όπως είναι:

* η υπέρταση
* η κεφαλαλγία
* εφίδρωση
* ναυτία
* κοιλιακό η θωρακικό άλγος.

Πρωτοπαθής Υπεραλδοστερονισμός: Οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή αλδοστερόνης από τα επινεφρίδια. Χαρακτηριστικά της νόσου είναι η υπέρταση και η ανεύρεση υποκαλιαιμίας στις γενικές βιοχημικές εξετάσεις.
Υπερανδρογοναιμία: Πρόκειται για την υπερπαραγωγή ανδρογόνων λόγω όγκων, συγγενούς υπερπλασίας των επινεφριδίων ή και νόσου Cushing και εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες με συμπτώματα όπως είναι οι διαταραχές στην έμμηνο ρύση και δασυτριχισμός.

Επιπτώσεις
Ανάλογα με την πάθηση οι επιπτώσεις στον οργανισμό ποικίλλουν. Έτσι λοιπόν όπως περιγράφεται και στην υποκατηγορία «Αίτια», κόπωση, ανορεξία, αύξηση ή απώλεια βάρους ανάλογα, υπέρταση, ναυτία, διαταραχές στον κύκλο της γυναίκας και κεφαλαλγία είναι μερικές από τις επιπτώσεις από τη διαταραχή στην έκκριση ορμονών από τα επινεφρίδια.

Πρόληψη
Η επίμονη εμφάνιση κάποιου από τα παραπάνω συμπτώματα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι συνδέεται με πάθηση των επινεφριδίων. Ωστόσο οι ειδικές αιματολογικές εξετάσεις και ο απεικονιστικός έλεγχος θα δείξουν αν τα συμπτώματα αυτά σχετίζονται με την ύπαρξη ασθένειας στους δύο ενδοκρινείς αδένες.

Θεραπεία
Η διάγνωση είναι εκείνη που θα καθορίσει το είδος της θεραπείας, αν δηλαδή θα δοθεί φαρμακευτική αγωγή ή θα ακολουθηθεί η χειρουργική οδός. Σε περίπτωση πάντως που θα χρειαστεί επέμβαση αυτή είναι είτε κλασική ή λαπαροσκοπική και μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, από το πρόσθιο ή το πλάγιο μέρος της κοιλιάς (διακοιλιακά) ή από το οπίσθιο μέρος του σώματος (εξωπεριτοναϊκά).

 

Leave a Comment