Πεπτικά προβλήματα

Πεπτικά προβλήματα

Μια κακή δίαιτα μπορεί να έχει πολλές αρνητικές επιδράσεις στο σώμα σας. Πολλές φορές, η λάθος διατροφή θα προκαλέσει προβλήματα βάρους. Είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που οδηγούν στην παχυσαρκία. Πέρα από αυτό, ωστόσο, υπάρχουν επίσης και άλλα ιατρικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν, όπως πεπτικά προβλήματα. Αυτά μπορεί να κυμαίνονται από ήπια ζητήματα όπως αναστατωμένο στομάχι ή ήπια δυσπεψία σε κάτι πιο σοβαρό, όπως δυσανεξίες σε ορισμένες ομάδες τροφίμων. Τα πάντα δεν προκαλούνται από την κακή διατροφή, όμως. Μερικές φορές, μπορεί να οφείλεται σε έναν ιό, μια λοίμωξη, ορισμένες ασθένειες, όπως η νόσος Chrones ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή αντίδραση σε κάποια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή. Ενώ είναι αλήθεια ότι μια κακή διατροφή δεν είναι η κύρια αιτία για τα πεπτικά προβλήματα, είναι επίσης αλήθεια ότι η καλή διατροφή μπορεί συχνά να είναι η ιδανική θεραπεία για αυτά.

Αν τα πεπτικά σας προβλήματα οφείλονται σε διατροφή, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μάθετε τι είδη τροφίμων προκαλούν αυτές τις αντιδράσεις στο σώμα σας. Ο καθένας αντιδρά σε ορισμένα τρόφιμα διαφορετικά. Αυτό που είναι φυσιολογικό για κάποιον μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστο για κάποιον άλλο. Γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει να προσπαθείτε να κάνετε αυτο-διάγνωση στον εαυτό σας βασιζόμενοι στην εμπειρία κάποιου άλλου. Το πρόβλημα σας θα μπορούσε να είναι συγκεκριμένο για εσάς ως αποτέλεσμα των διατροφικών σας συνηθειών οπότε πρέπει να προσδιορίσετε τους ενόχους κάνοντας αυτό ονομάζεται διατροφή απόρριψης. Μπορείτε να ξεκινήσετε με τους συνήθεις υπόπτους: γαλακτοκομικά προϊόντα, σιτάρι, αεριούχα ποτά, καλαμπόκι, καφέ, αυτά όλα είναι συχνές αιτίες πεπτικών προβλήματων όπως αέρια ή διάρροια. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μεταφέρετε το σώμα πίσω στα κανονικά του επίπεδα. Δοκιμάστε για λίγες ημέρες έως μια εβδομάδα χωρίς όσο το δυνατόν περισσότερες από αυτές τις ομάδες τροφίμων μέχρι σώμα σας να επανέλθει. Στη συνέχεια θα πρέπει να ξεκινήσετε να τα εισάγετε πίσω στην κανονική σας δίαιτα ένα τη φορά, έως ότου νιώσετε στομαχικά προβλήματα και πάλι και να καθορίσετε ποια τρόφιμα είναι που σας προκαλούν δυσφορία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό είναι απλώς ένα μέσο για να μάθετε τι είδους τροφές σας πειράζουν. Αυτό με κανένα τρόπο δεν αποτελεί μέθοδο διαγνωστικού ελέγχου. Θα πρέπει και πάλι να συμβουλευθείτε έναν γιατρό και να του μιλήσετε για τα συμπεράσματα σας. Ο γιατρός μπορεί επίσης να σας βοηθήσει επειδή υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι τροφές δεν είναι η αιτία για τα πεπτικά σας θέματα. Τα φάρμακα μπορούν επίσης να τα προκαλέσουν καθώς τα περισσότερα από αυτά μπορεί να έχουν δυνητικά επιβλαβείς παρενέργειες. Ενημερώστε το γιατρό για όλα τα φάρμακα που έχετε λάβει πρόσφατα και θα είναι σε θέση να σας πει αν πρέπει να τα σταματήσετε ή όχι. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία στο γαστρικό σύστημα κάποιου. Για κάποιους αυτό είναι τα ταξίδια ή άλλα αγχωτικά γεγονότα. Για τις γυναίκες, οι ορμόνες της εμμηνόροιας μπορούν επίσης να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην πέψη. Εάν βρείτε ένα σύνδεσμο μεταξύ μιας τέτοιας εκδήλωσης και των ιατρικών σας θεμάτων, τότε ο γιατρός πρέπει να ενημερώνεται σχετικά, επίσης.

Η Υγιεινή Διατροφή Μπορεί να Αποτρέψει Πεπτικά Προβλήματα
Το τι τρώτε μπορεί να έχει επιπτώσεις στο πώς το σώμα συμπεριφέρεται και αυτό μπορεί να είναι και καλό και κακό. Αυτό σημαίνει ότι η διατροφή σας μπορεί να είναι μια άμεση αιτία για τα πεπτικά σας θέματα, αλλά μπορεί επίσης να είναι μια θεραπεία. Εάν δεν είστε κάποιος που αισθάνεται γαστρική ενόχληση συχνά ή λόγω ειδικών ομάδων τροφίμων, τότε το καλύτερο στοίχημα είναι να απολαύσετε μια ποικίλη και ισορροπημένη δίαιτα, που μπορεί να σας παρέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεστε. Πρέπει να προσπαθήσετε όσο το δυνατόν μπορείτε να μην τρώτε περισσότερο από κάποια συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη πέψη σας, πρέπει να προσπαθήσετε να τρώτε άγευστες τροφές και να δείτε αν το πρόβλημα θα εξαφανιστεί. Άγευστες τροφές περιλαμβάνουν κοτόπουλο χωρίς δέρμα, φρυγανιές, γιαούρτι, λαχανικά, όπως τα καρότα και οι πατάτες και φρούτα όπως τα μήλα ή μπανάνες. Όταν το κάνετε αυτό, θα πρέπει επίσης να μοιράσετε το φαγητό σας σε μικρά γεύματα και να τρώτε συχνά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αν κάνετε εμετό, ίσως είναι δελεαστικό να φάτε πολύ μόλις μπορέσετε να κρατήσετε το φαγητό χωρίς να το βγάλετε, αλλά αυτό είναι πιθανό να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Εάν είστε κάποιος που βιώνει πεπτικά προβλήματα συχνά, τότε οι φυτικές ίνες είναι ο φίλος σας. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να απολαμβάνετε μια διατροφή πλούσια σε ίνες αν δεν το κάνετε ήδη. Οι ίνες είναι καλές για σας, διότι σας βοηθάνε στην πέψη: σκληρύνουν τα κόπρανα σας, αποτρέποντας έτσι το πρήξιμο, τα αέρια και τη διάρροια. Μπορείτε να αισθάνεστε λιγότερη γαστρική ανησυχία αν η διατροφή σας είναι γεμάτη από ίνες, αλλά κοιτάξτε να κάνετε αυτές τις αλλαγές σταδιακά. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μεγάλες πηγές ινών, όπως και τα προϊόντα ολικής άλεσης όπως το ψωμί, το ρύζι και τα δημητριακά. Ωστόσο, κάποιοι αναφέρουν ότι τα προϊόντα από σιτηρά όπως τα δημητριακά και το ψωμί στην πραγματικότητα, τους φέρνουν αέρια και πρήξιμο, οπότε αν αυτό ισχύει και για σας, αποφύγετε τα και χρησιμοποιήστε τα φρούτα και λαχανικά ως την κύρια πηγή ινών. Αυτό που χρειάζεται να θυμάστε είναι ότι κάθε άτομο είναι μοναδικό όταν πρόκειται για πεπτικά προβλήματα. Συνεπώς δεν θα πρέπει να υποθέτετε ότι κάτι που φάγατε δεν θα σας προκαλέσει οποιαδήποτε ζητήματα μόνο και μόνο επειδή δεν προκαλεί σε άλλους.

Ένα καλό παράδειγμα είναι τα πικάντικα φαγητά. Πολλοί άνθρωποι τα απολαμβάνουν, αλλά μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες στο στομάχι τους. Μερικοί από αυτούς μπορεί απλά να τρώνε χωρίς να αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα. Μερικοί δεν μπορούν. Έτσι είναι. Αν βλέπετε ότι το πικάντικο φαγητό σας φέρνει διάρροια, καούρα και στομαχικό πόνο, τότε θα πρέπει να περιορίσετε τον εαυτό σας σε μικρές μερίδες. Ιδανικά, πρέπει να προσπαθήσετε και να τα βγάλετε από τη διατροφή σας συνολικά. Το ίδιο ισχύει και για λιπαρά φαγητά. Μπορεί να είναι νόστιμα, αλλά μας επηρεάζουν αρνητικά με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Τα λιπαρά και τηγανητά φαγητά, φορτωμένα με θερμίδες, είναι δύσκολο να χωνευτούν και μπορεί να φέρουν καούρα, καθώς επίσης και αύξηση χοληστερίνης, να προκαλέσουν προβλήματα βάρους και άλλα θέματα. Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε το κρέας, αλλά επιλέξτε πιο άπαχες εναλλακτικές λύσεις όπως τα ψάρια ή το κοτόπουλο χωρίς δέρμα και αποφύγετε το τηγάνισμα και προτιμήστε το ψήσιμο.

Όταν αντιμετωπίζετε πεπτικά προβλήματα όπως εμετό ή διάρροια, το σώμα σας αφυδατώνεται εύκολα. Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε σε μια τέτοια κατάσταση που θα επιταχύνει την ανάκαμψη είναι να βεβαιωθείτε ότι αναπληρώνετε όλα τα υγρά που χάνετε. Επομένως, πρέπει να προσπαθήσετε να πίνετε πολλά υγρά. Το νερό είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά μπορείτε επίσης να πίνετε φυσικούς χυμούς φρούτων και αθλητικά ποτά διότι περιέχουν βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και ηλεκτρολύτες. Αυτό που πρέπει να αποφεύγετε είναι ο καφές, το αλκοόλ, ακόμα και το γάλα, καθώς αυτά μπορεί να είναι οι αιτίες των γαστρικών σας θεμάτων ή να επιδεινώσουν ένα ήδη υπάρχον πρόβλημα.

Εναλλακτικές Αιτίες για Πεπτικά Προβλήματα
Δεν προκαλούνται όλα τα στομαχικά προβλήματα από τα τρόφιμα. Υπάρχουν συχνές περιπτώσεις όπου τα βακτήρια ή κάποιος ιός είναι η αιτία. Για να μειώσετε τις πιθανότητες να συμβεί αυτό, θα πρέπει να προσπαθήσετε να διατηρήσετε καλή υγιεινή κατά την προετοιμασία των γευμάτων σας. Πριν από το χειρισμό τροφίμων, πλένετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό. Αυτό καθιστά πιο απίθανο να περάσετε επιβλαβή βακτήρια στο φαγητό σας που αργότερα θα σας πειράξει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα πεπτικά προβλήματα όπως η διάρροια μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σωματικές διαταραχές όπως εξανθήματα ή κνησμό. Προκειμένου να διατηρήσετε αυτά τα προβλήματα στο ελάχιστο, θα πρέπει πάντα να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα και άνετα ρούχα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Αυτό θα πρέπει να αποτρέψει την ξηρότητα. Για μερικούς ανθρώπους, το στρες μπορεί να είναι μια συχνή αιτία της πεπτικής δυσφορίας. Το στρες είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής σχεδόν όλων μας. Μερικοί από εμάς απλά μαθαίνουμε να ζούμε με αυτό, ενώ άλλοι μπορεί να πράγματι να το χρησιμοποιήσουν για όφελός τους και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Ωστόσο, άλλοι υποφέρουν ως άμεσο αποτέλεσμα του. Αν βλέπετε ότι το άγχος σας προκαλεί να αντιμετωπίζετε προβλήματα όπως δυσπεψία, αέρια, πρήξιμο κ.λ.π. , τότε πρέπει να βρείτε τρόπους για να χαλαρώσετε. Έχετε πολλούς τρόπους να ανακουφιστείτε από το στρες, απλά επιλέξτε αυτόν που σας ταιριάζει καλύτερα. Μπορείτε να ξεκινήσετε να κάνετε γυμναστική ή ίσως μερικές συνεδρίες γιόγκα .

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα πεπτικά θέματα μπορεί να σας εμποδίσουν από το να πηγαίνετε στο γυμναστήριο ή στα μαθήματα γιόγκα, αλλά ευτυχώς μπορείτε να συνεχίσετε και τις δύο δραστηριότητες από την άνεση του σπιτιού σας. Για ορισμένους ανθρώπους αυτό που χρειάζεται είναι ένας ωραίος, μεγάλος περίπατος για να μπορέσουν να αδειάσουν το μυαλό τους από τα προβλήματα τους και να αρχίσουν να χαλαρώνουν. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορείτε να δοκιμάστε να απολαύσετε το αγαπημένο σας χόμπι. Αν δεν έχετε χόμπι, τότε ίσως να είναι καιρός να βρείτε κάποιο. Αν αισθάνεστε ότι έχετε ανάγκη να βγάλετε πράγματα από μέσα σας, τότε ίσως κάποιες συνεδρίες θεραπείας θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καλύτερα για σας. Είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς εκ των προτέρων τι ακριβώς προκαλεί τα πεπτικά προβλήματα σε ένα συγκεκριμένο άτομο και το τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του. Αυτοί είναι μόνο μερικοί καλοί κανόνες που έχουν, περισσότερο ή λιγότερο, μια καθολική εφαρμογή που ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί. Στο τέλος, κανείς δεν γνωρίζει το σώμα σας καλύτερα από εσάς, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις συμβουλές για να επιχειρήσετε να επιλύσετε ήπιες περιπτώσεις. Για οτιδήποτε πιο σοβαρό από αυτά θα έπρεπε να ζητήσετε βοήθεια από γιατρό.

Leave a Comment