Περιτονίτιδα

Περιτονίτιδα

Τι είναι η νόσος

Η περιτονίτιδα είναι μια φλεγμονή και των δύο πετάλων του περιτοναίου (περίσπλαχνο και περίτονο). Το περιτόναιο , καλύπτει τα κύτος της κοιλίας και τα σπλάχνα .Έχει έκταση περίπου 6 τετραγωνικά μέτρα και προσβάλλεται συχνά από φλεγμονές .

Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν
Τα αίτια της περιτονίτιδας μπορεί να είναι η διάτρηση της σκωληκοειδούς απόφυσης ,η διάτρηση του έλκους του στόμαχου ,η νέκρωσης και ρήξη του έντερου, η ρήξη της χοληδόχου κύστης, η παγκρεατίτιδα κ.α.

Επιδημιολογικά στοιχεία
Η περιτονίτιδα ως μια φλεγμονή μπορεί να εμφανιστεί , στα παιδιά και στους ενήλικες όπως επίσης και στα δύο φύλα.

Πως εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα
Επειδή συνήθως η περιτονίτιδα είναι αποτέλεσμα μιας άλλης πάθησης, πριν την εγκατάσταση της, θα προϋπάρξουν τα συμπτώματα της γενεσιουργού αίτιας τα οποία μπορεί να είναι τα εξής:

* Πόνος συνεχής σε όλη την κοιλία ,
* Έμετοι χολώδεις ,(κιτρινοπράσινο χρώμα)
* Ειλεός παραλυτικός , (παράλυση του εντέρου)
* Πυρετός από 38,70C και στην συνέχεια κατεβαίνει στο 36 0C
* Ταχυπαλμία
* Νηματοειδής σφυγμός
* Ταχύπνοια

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις
Η κλινική εξέταση και η καλή λήψη του ιστορικού είναι σημαντική για τη διάγνωση της νόσου. Εξετάσεις όπως μικροβιολογικές (αύξηση λευκών αιμοσφαιρίων άνω του 15000-20000 κ.ο.π) ακτινογραφίες, αξονική και μαγνητική τομογραφία βοηθούν στην τελική διάγνωση της νόσου.

Ποιες είναι οι επιπλοκές
Η περιτονίτιδα είναι η ίδια μία σοβαρή επιπλοκή. Σε περαιτέρω επιβάρυνση της νόσου μπορεί ο ασθενής να μεταπέσει σε σηπτικό SHOCK(καταπληξία).

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης
Η θεραπεία της περιτονίτιδας αποσκοπεί στην θεραπεία της γενεσιουργού αίτιας. Η χειρουργική διάνοιξη της περιτοναϊκής κοιλότητας για παροχέτευση και καθαρισμό της, αποτελεί την βασικότερη θεραπευτική ενέργεια .

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο – Πρόγνωση
Η έγκαιρη κλινική εξέταση και η θεραπεία πιθανών καταστάσεων που μπορούν να δημιουργήσουν περιτονίτιδα, είναι οι καλύτερες ενέργειες για την προφύλαξη από την νόσο.

Γεωργαντάς Θεμιστοκλής – Χειρουργός

Leave a Comment