Πληγές Μολυσμένες

Πληγές Μολυσμένες

Τι είναι αυτό;
Μολυσμένα τραύματα είναι πληγές στις οποία τα βακτήρια ή άλλοι μικροοργανισμοί έχουν αποικίσει, προκαλώντας είτε μια καθυστέρηση στην επούλωση ή την επιδείνωση του τραύματος. Οι περισσότερες πληγές μολύνονται τυπικά από βακτήρια. Ωστόσο, τα μολυσμένα τραύματα εμφανίζονται όταν οι άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού είναι συγκλονισμένοι ή δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μια φυσιολογική ανάπτυξη των βακτηρίων. Η μόλυνση των πληγών που προκαλούνται από τη χειρουργική επέμβαση είναι ένας σοβαρός κίνδυνος για την υγεία, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι το 70 τοις εκατό των θανάτων των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση προκαλούνται από χειρουργικές λοιμώξεις.

Αιτίες
Οι περισσότερες περιπτώσεις μολυσμένων πληγών προκαλούνται από βακτήρια, που προέρχονται από το δέρμα, τα άλλα μέρη του σώματος ή το εξωτερικό περιβάλλον. Το δέρμα περιέχει βακτήρια (φυσιολογική χλωρίδα) τα οποία είναι φυσιολογικά και αβλαβή αν το δέρμα είναι άθικτο. Ωστόσο, το προστατευτικό φράγμα που σχηματίζεται από το δέρμα διαταράσσεται όταν υπάρχει μια πληγή. Αυτό οδηγεί σε περαιτέρω βλάβη του ιστού και μπορεί να παρατείνει την επούλωση του τραύματος με την περισσότερη προώθηση της φλεγμονής, η οποία παρατείνει τη διαδικασία της επούλωσης τραυμάτων. Τα πιο κοινά βακτήρια που προκαλούν μόλυνση του τραύματος είναι Staphylococcus aureus και άλλες ομάδες σταφυλόκοκκων. Μόλυνση από άλλα μέρη του σώματος μπορεί επίσης να προκαλέσει τη μόλυνση του τραύματος. Κακή τεχνικές επίδεσμος τραύματος και ανθυγιεινές συνθήκες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για λοίμωξη του χειρουργικού τραύματος.

Σημεία και συμπτώματα
Μια μολυσμένη πληγή μπορεί να χαρακτηρίζεται από αυξημένο ή παρατεταμένο πόνο , ερυθρότητα ή πρήξιμο, έκκριση πύου, κακή οσμή ή μη επούλωση της πληγής.

Ποιος είναι σε κίνδυνο
Άτομα με μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως οι διαβητικοί ή ηλικιωμένοι , βρίσκονται σε κίνδυνο για μολύνσεις τραυμάτων, δεδομένου ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να καταπολεμήσει λοιμώξεις εύκολα.

Επιπλοκές
Μολυσμένα τραύματα μπορεί να έχουν σοβαρές τοπικές και συστηματικές επιπλοκές. Η πιο σοβαρή επιπλοκή των τοπικών μολυσμένων τραυμάτων είναι η μη-επούλωση του τραύματος, η οποία οδηγεί σε σημαντικό πόνο και δυσφορία για τον ασθενή. Η μόλυνση μπορεί επίσης να επηρεάσει τους γύρω ιστούς και μπορεί να προκαλέσει μια βακτηριακή λοίμωξη του δέρματος (κυτταρίτιδα) ή οξεία ή χρόνια βακτηριακή μόλυνση των οστών (οστεομυελίτιδα). Εάν η λοίμωξη εξαπλώνεται προς τα αιμοφόρα αγγεία, τα βακτήρια μπορεί να εξαπλωθεί και να προκαλέσουν λοίμωξη σε άλλες περιοχές του σώματος.

Θεραπευτικές επιλογές
Ο κύριος παράγοντας που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε λοιμώξεις του τραύματος είναι η σωστή φροντίδα του τραύματος. Μια πληγή απαιτεί ένα υγρό (όχι βρεγμένο) περιβάλλον για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την επούλωση τραυμάτων. Συνιστάται ότι επίδεσμοι πρέπει να αλλάζουν ημερησίως (ή πιο συχνά), και ότι οι κατάλληλες προφυλάξεις (πριν το πλύσιμο των χεριών για την σάλτσα της πληγής, αποστειρωμένο εξοπλισμό, κλπ.) κατά τη διάρκεια επίδεσης του τραύματος να ληφθούν προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος περαιτέρω μόλυνση. Ένας αριθμός των προηγμένων επίδεσεων, τα οποία είναι διαθέσιμα σήμερα, απαιτούν λιγότερο συχνές αλλαγές επιδέσμου και μπορεί να παρέχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της επούλωσης πληγών ταχύτερα. Η χρήση των αντιβιοτικών , είτε εφαρμόζεται απευθείας στην πληγή (τοπικά) ή λαμβάνεται από το στόμα (συστηματική), θα πρέπει να χορηγείται μόνο υπό την καθοδήγηση ενός ιατρού. Σε ορισμένες περιπτώσεις σοβαρής λοίμωξης, ενδοφλέβια αντιβιοτικά μπορεί να δοθεί για την καταπολέμηση σοβαρή λοίμωξη του αίματος (σηψαιμία).

Leave a Comment