Πολιομυελίτιδα

Πολιομυελίτιδα

Τί είναι η πολυομυελίτιδα
Είναι μια ιογενής λοίμωξη, την οποία προκαλεί ένα από τα τρία στελέχη του ιού. Ο πολιοϊός απαντάται στο λαιμό και στα κόπρανα και μεταδίδεται με το φτέρνισμα, το βήχα ή το άγγιγμα άλλων ατόμων, που δεν έχουν πλύνει τα χέρια τους. Η μετάδοση γίνεται και με την κατάποση μολυσμένου φαγητού ή νερού. Όταν ο ιός μπει στο σώμα, εξαπλώνεται στο αίμα, τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη μέσω των νευρικών ινών.

Συμπτώματα της πολυομυελίτιδας
Ορισμένοι άνθρωποι προσβάλλονται από τον ιό και δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Ωστόσο, άλλοι εμφανίζουν πυρετό, πονοκέφαλο, εμετούς και έντονες μυαλγίες. Τα παιδιά μπορεί να είναι εξουθενωμένα και να έχουν δυσκαμψία στον αυχένα και την πλάτη. Πρέπει να αναφερθεί ότι 1 στα 100 παιδιά προσβάλλεται από τη βαριά μορφή της πολιομυελίτιδας, που συνεπάγεται παράλυση (ανικανότητα κίνησης άνω και κάτω άκρων εφ’ όρου ζωής), ενώ μερικά παιδιά πεθαίνουν λόγω της παράλυσης των αναπνευστικών μυών και της επακόλουθης διακοπής της αναπνοής.

Θεραπεία της πολυομυελίτιδας
Δεν υπάρχει θεραπεία της πολυομυελίτιδας, παρά μόνο υποστηρικτικά μέτρα. Ωστόσο, η νόσος προλαμβάνεται μέσω του εμβολιασμού. Τα περιστατικά νόσησης από πολιομυελίτιδα έχουν πλέον εξαλειφθεί την τελευταία 20ετία, λόγω του μαζικού εμβολιασμού. Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες του κόσμου, η πολυομυελίτιδα εξακολουθεί να υφίσταται.

Leave a Comment