Πολύποδας στη μύτη

Πολύποδας στη μύτη

Τι είναι οι πολύποδες της μύτης;
Είναι καλοήθεις οιδηματώδεις μισχωτοί σχηματισμοί του βλεννογόνου της μύτης και των παραρινίων κόλπων (κυρίως των ηθμοειδών κυψελών). Περιέχουν ένα πυκνόρευστο οιδηματώδες υγρό (σαν πηχτή βλέννα). Μπορεί να είναι ένας ή συνηθέστερα πολλαπλοί και να κρέμονται από την μύτη σαν ένα τσαμπί από σταφύλι. Το μέγεθός τους μπορεί να αυξηθεί πολύ και να φαίνονται με γυμνό μάτι στα ρουθούνια. Συνήθως παρουσιάζονται και στις δύο ρινικές θαλάμες (η ετερόπλευρη εμφάνισή τους χρειάζεται να διακριθεί από άλλες καλοήθεις καταστάσεις όπως το ανάστροφο θήλωμα).

Που οφείλεται η δημιουργία των πολυπόδων της μύτης;
Η ακριβής αιτιολογία του σχηματισμού τους είναι ακόμη αδιευκρίνιστη. Υπάρχουν διάφοροι προδιαθετικοί παράγοντες όπως η αλλεργία και η δυσανεξία στην ασπιρίνη (φαίνεται ότι το 50% των ατόμων αυτών θα παρουσιάσει ρινικούς πολύποδες), το άσθμα, οι χρόνιες ρινίτιδες και η ευαισθησία της μύτης σε διάφορους παράγοντες όπως η υγρασία, η σκόνη του σπιτιού, η ατμοσφαιρική ρύπανση κλπ.

Τι προκαλούν οι πολύποδες της μύτης;
Τα κυριώτερα συμπτώματα της ρινικής πολυποδίασης είναι το μπούκωμα της μύτης και η δυσκολία στην αναπνοή, η αύξηση των ρινικών εκκρίσεων, η απώλεια της όσφρησης και ο πονοκέφαλος. Τα συμπτώματα αυτά χειροτερεύουν όταν εμφανισθούν και επιπλοκές όπως οι φλεγμονώδεις ρινοκολπίτιδες (παραρινοκολπίτιδες) λόγω του κακού αερισμού των κόλπων  εξ αιτίας των πολυπόδων.

Πως γίνεται η διάγνωση των πολυπόδων της μύτης;
Η διάγνωση είναι εύκολη στις περισσότερες περιπτώσεις με την πρόσθια ρινοσκόπιση και την ενδοσκόπιση της μύτης. Οι πολύποδες φαίνονται σαν να κρέμονται από την οροφή της μύτης. Τοποθετώντας την αναρρόφιση διαπιστώνουμε ότι κινούνται και έλκονται προς τα έξω. Εάν διαπιστωθεί η παρουσία των πολυπόδων και δοθεί φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να ζητηθεί από τον ασθενή να κάνει αξονική τομογραφία του σπλαχνικού κρανίου για να διαπιστώσουμε την έκταση της πάθησης και εάν βρίσκονται οι πολύποδες στις παραρρίνιες κοιλότητες (ηθμοειδείς κυψέλες, ιγμόρεια, μετωπιαίοι κόλποι, σφηνοειδής κόλπος). Η αξονική τομογραφία είναι τελείως απαραίτητη αν πρόκειται να οδηγήσουμε τον ασθενή στο χειρουργείο.  

Πως θεραπεύονται οι ρινικοί πολύποδες;
Η θεραπεία της ρινικής πολύποδίασης είναι κατ’ αρχάς συντηρητική. Με την φαρμακευτική αγωγή (κυρίως την χρήση τοπικών κορτικειδών και απο το στόμα) έχουμε δει πολλές φορές την μεγάλη υποχώρηση έως και την εξαφάνιση των πολυπόδων. Βεβαίως, αφού δεν θεραπεύουμε την αιτία που τους δημιούργησε, οι πολύποδες θα υποτροπιάσουν. Γι’αυτό είναι αναγκαία η τακτική παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό. Αν αποτύχει η φαρμακευτική αγωγή και επί τακτικών υποτροπών πρέπει να γίνεται χειρουργική αφαίρεση των πολυπόδων. Σήμερα γίνεται με ασφάλεια η ενδοσκοπική αφαίρεση των πολυπόδων από εξειδικευμένους Ωτορινολαρυγγολόγους. Η αφαίρεση και ο καθαρισμός των κόλπων που πάσχουν είναι λεπτομερής και ριζικός με αποτέλεσμα οι υποτροπές να είναι πολύ λιγότερες. Θα πρέπει όμως και πάλι οι ασθενείς να  λαμβάνουν μετεγχειρητικά φαρμακευτική αγωγή και να παρακολουθούνται τακτικά ώστε να μην έχουμε υποτροπές.

Παναγιώτης Γρ. Κόλλιας – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Leave a Comment