Πόνοι στομάχου την ώρα της πέψης

Πόνοι στομάχου την ώρα της πέψης

Δυσκολία στη χώνεψη, καούρες, φουσκώματα, στομαχόπονος;
Τη μια το παρακάνουμε στο τραπέζι, την άλλη έχουμε στρες και το ταλαίπωρο στομάχι μας δείχνει την απόγνωσή του με μύρια όσα συμπτώματα, που μερικές φορές επιμένουν.

Πότε θα πρέπει να επισκεφτούμε το γιατρό; Και μέχρι ποιο βαθμό μπορούμε να κάνουμε κάτι μόνοι μας;

Δυσπεψία

Τι είναι και τι συμπτώματα έχει: Πρόκειται για τη δυσάρεστη αίσθηση που συνοδεύει την αδυναμία του στομάχου να χωνέψει. Συνοδεύεται από καούρες, ρέψιμο, λόξιγκα, ναυτία, ξινίλες στο στόμα. Η καούρα είναι το κύριο σύμπτωμα, που εμφανίζεται ως κάψιμο στο κέντρο και το κάτω μέρος του στήθους. Η επίμονη δυσπεψία μπορεί να συνοδεύει καταστάσεις όπως γαστρικό έλκος, πέτρες στη χολή, οισοφαγίτιδα.

Τι την προκαλεί: Υπερβολικό ή/και γρήγορο φαγητό, ιδίως με πολλά λίπη και μπαχαρικά, πολύς καφές και κάπνισμα. Έντονα δυσάρεστα συναισθήματα, όπως άγχος, θυμός, φόβος. Εγκυμοσύνη.

Κλασική αντιμετώπιση: Αλλαγή στη διατροφή και τις συνήθειες. Αντιόξινα φάρμακα για όχι παραπάνω από δυο εβδομάδες, διαφορετικά θα πρέπει να δείτε γιατρό, και αμέσως αν η ενόχληση επιμένει έξι ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου και αν κάνετε πολλούς εμετούς ή μαύρες κενώσεις. Αν η δυσπεψία εξακολουθεί, θα πρέπει να ελεγχθεί η πιθανότητα έλκους ή άλλης αιτιολογίας. Βοηθά επίσης να κοιμάστε με το κεφάλι ψηλά και να μην τρώτε αργά το βράδυ.

Εναλλακτική αντιμετώπιση: Ομοιοπαθητική με σκευάσματα όπως τα phosphorus, carbo veg. pulsatilla, kali bichrom, nux vomica, arsenicum, china, lycopodium, graphites, bryonia. Βοτανοθεραπεία με ροφήματα χαμομηλιού, μέντας, σπειραίας, μάραθου, θυμαριού, δεντρολίβανου, τίλιου, φασκόμηλου, καλέντουλας, αλθαίας, βέρβενας, γλυκόριζας, ταραξάκου. Βελονισμός, σε συνδυασμό με βότανα. Αγιουρβέδα, με ειδικά παρασκευάσματα και αποτοξίνωση. Ρεφλεξολογία, στα σημεία «ρεφλέξ» που σχετίζονται με το πεπτικό, το ηλιακό πλέγμα και τους αδένες. Τεχνικές χαλάρωσης, όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός, το τάι τσι για το άγχος και την υπερένταση.

Συμπτώματα SOS: Υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που μπορεί να κρύβουν μια σοβαρότερη πάθηση στο στομάχι και όχι μόνο. Ακόμα και ένα από αυτά να σας συμβαίνει, θα πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως στο γιατρό σας:

* Απώλεια βάρους που δεν οφείλεται σε αλλαγή διατροφής ή τρόπου ζωής.
* Ανορεξία.
* Δυσκαταποσία (δυσκολία να καταπιείτε).
* Εμετός με αίμα ή καφετί κόκκους.
* Αίμα στα κόπρανα.
* Δυσπεψία όταν παίρνετε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Leave a Comment