Πόνοι συκωτιού

Πόνοι συκωτιού

Το συκώτι(ήπαρ) είναι εκείνο το ζωτικό όργανο, που καθορίζει κατά μεγάλο μέρος την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Συμβάλει στην σωστή πέψη, αποβάλλει τις τοξικές ουσίες και απορροφά τα θρεπτικά συστατικά, που χρειάζεται ο οργανισμός για την επιβίωση. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής ωστόσο, είναι κάποιες φορές αρκετά επιβλαβής για την υγεία του, γι’ αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μάθετε να αναγνωρίζετε τις «προειδοποιήσεις», που σας στέλνει το συκώτι σας, πριν εξελιχθούν σε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Δερματικές Αλλαγές
Ένα από τα πρώιμα σημάδια, που στέλνει το συκώτι, προειδοποιώντας ότι, κάτι δεν πάει καλά είναι οι ξαφνικές αλλαγές στο δέρμα. Αυτό μπορεί να ποικίλει από έναν αποχρωματισμό του δέρματος, που έχει μια κιτρινωπή απόχρωση, μέχρι και μία πιο ώχρα απόχρωση στα νύχια ή τις άκρες των δαχτύλων. Ο λόγος που συμβαίνει συμβαίνει αυτό, είναι ότι, το συκώτι δεν αποβάλλει τις τοξίνες σωστά από το σώμα και η χολερυθρίνη αρχίζει να συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα.

Ερεθισμοί
Στις προειδοποιήσεις του συκωτιού εντάσσονται και οι ερεθισμοί ή το υπερευαίσθητο δέρμα, που σταδιακά χειροτερεύει. Εάν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο όταν το ακουμπάτε ή μολύνεται εύκολα μετά από κνησμό, ίσως είναι ένα πρώτο σημάδι ότι, κάτι δεν πάει καλά με το συκώτι σας. Προσπαθήστε να ενυδατώνεται το δέρμα σας πολύ καλά, προκειμένου να απαλύνετε τον πόνο και απευθυνθείτε στον γιατρό σας, για περαιτέρω εξετάσεις.

Αλλαγές στην Κοιλιακή Περιοχή
Αν έχετε παρατηρήσει αλλαγές στην περιοχή της κοιλιάς, ίσως πρόκειται για κάποιο πρώιμο στάδιο σε ένα ηπατικό πρόβλημα. Μία τέτοια περίπτωση μπορεί να ξεκινήσει σταδιακά, ως μία κράμπα ή ένας πόνος στην περιοχή χαμηλά στην κοιλιά και σύντομα να μετατραπεί σε μία αίσθηση (με αέρια) που συνοδεύεται από έντονη πίεση. Όσο το πρόβλημα στο συκώτι χειροτερεύει, υπάρχει το ενδεχόμενο να παρουσιαστεί ασκίτης, δηλαδή ένα ορώδες υγρό στην περιτοναϊκή κοιλότητα (στο κάτω μέρος της κοιλιάς), που αποτελεί χαρακτηριστικό των ηπατικών νοσημάτων και πιο συχνά της κίρρωσης του ήπατος. Σε ακραίες περιπτώσεις, η πίεση μπορεί να είναι τόσο έντονη, που να επηρεάζει τους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην αναπνοή. Ενδεχομένως, να χρειάζεται και παρακέντηση για την απομάκρυνση του ασκίτη από την κοιλιακή περιοχή.

Κούραση
Η υπερβολική κούραση και η αδυναμία μπορούν επίσης να είναι κακοί οιωνοί για ένα ηπατικό πρόβλημα. Το σώμα εργάζεται περισσότερο για να λειτουργήσει και μία από τις πρώτες αντιδράσεις του, είναι η ανάγκη για ξεκούραση. Αν η αδυναμία και μία γενικότερη αίσθηση κούρασης σας έχει καταβάλει, για περισσότερο χρονικό διάστημα από όσο θα επέτρεπε μια κουραστική καθημερινότητα, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Αλλαγές στα ούρα και τα κόπρανα
Σε ορισμένους ανθρώπους, που το συκώτι τους δεν λειτουργεί σωστά, έχουν παρατηρηθεί αλλαγές στα ούρα και τα κόπρανα. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, τα ούρα και τα κόπρανα γίνονται πιο σκούρα ενώ σε άλλες παρατηρείται και αίμα. Μία επίσκεψη στο γιατρό, θα σας λύσει όλες τις απορίες για το τι συμβαίνει τελικά.

Leave a Comment