Πονόλαιμο

Πονόλαιμο

Ο πονόλαιμος είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα και ενοχλητικά συμπτώματα, ειδικά το χειμώνα. Ο πονόλαιμος χαρακτηρίζεται από ερεθισμένο λαιμό και πόνο στο φάρυγγα.

Το σύμπτωμα μπορεί να συνοδεύεται από:

* πυρετό,
* δυσκαταποσία,
* πρήξιμο λαιμού,
* δυσχέρεια αναπνοής

Αίτια
Η πλειονότητα των αιτίων που προκαλούν οξεία φαρυγγίτιδα είναι λοιμώδη. Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι οι ιοί, που είναι ιδιαίτερα μεταδοτικοί και εξαπλώνονται γρήγορα ειδικά το χειμώνα.

Συνήθεις μικροοργανισμοί είναι ιοί, όπως:

* οι ρινοιοί,
* οι κοροναϊκοί ιοί,
* οι αδενοιοί,
* οι ιοί της γρίπης.

Άλλες κοινές αιτίες που προκαλούν πονόλαιμο:

* Βακτηρίδια
* Το κάπνισμα
* Η αναπνοή μολυσμένου αέρα
* Η κατανάλωση οινοπνεύματος
* Το αλλεργικό συνάχι ή άλλες αλλεργίες
* Η απλή ιογενής φαρυγγίτιδα συνήθως δεν απαιτεί ειδική θεραπεία, στα περισσότερα άτομα.

Τρόποι αντιμετώπισης

η διακοπή του καπνίσματος,
* η χορήγηση απλών αντισηπτικών του στόματος με γαργάρες,
* η καλή ενυδάτωση,
* η καλή διατροφή που στα υγιή άτομα περιλαμβάνει φρούτα, όσπρια, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά,
* ο επαρκής ύπνος,
* η αποφυγή ψυχολογικών επιβαρύνσεων, είναι συνήθως επαρκή μέτρα.

Στην περίπτωση πασχόντων από χρόνια νοσήματα, απαιτείται εφαρμογή ειδικών ενδεικνυόμενων διατροφικών προγραμμάτων και προγραμμάτων καθημερινότητας ανάλογα με το είδος της χρόνιας πάθησης. Η φαρυγγίτιδα από πυογόνο στρεπτόκοκκο απαιτεί ειδική αντιβιοτική θεραπεία σε πολλά άτομα διότι μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιακή νόσος, ρευματικός πυρετός, αποστήματα, σηψαιμία. Η διαφορική διάγνωση από το σωστό έμπειρο παθολόγο κατά την ιατρική εξέταση είναι για αυτό καθοριστικής σημασίας στην λοιμώδη φαρυγγίτιδα.  Σήμερα σε αμφίβολες περιπτώσεις κατά την κλινική αξιολόγηση, υπάρχουν ειδικές δοκιμασίες εντοπισμού του στρεπτόκοκκου (δοκιμασία αντιγόνου, STREP TEST, ASTO, ειδική καλλιέργεια). Λοιμώδη φαρυγγίτιδα μπορεί να προκαλέσουν και ειδικά σπανιότερα αίτια όπως ο ιός της ιλαράς, ο EPSTEIN BARR, o CMV, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα όπως η NEISSERIA GONORRHEA, o HIV κλπ. Σπανιότερα ο οξύς πονόλαιμος μπορεί να είναι αντανακλαστικός και να οφείλεται σε δυσλειτουργία παρακείμενων οργάνων, όπως σε οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου. Ο χρόνιος και υποτροπιάζον πονόλαιμος μπορεί να υποκρύπτει μία σειρά χρόνιων νοσημάτων ορισμένα από τα οποία σοβαρά (π.χ. χρόνια αμυγδαλίτιδα, διαταραχή θυρεοειδούς, βλάβη ανοσοποιητικού, καρκινώματα κ.λπ.).

Θεραπεία
Ο πονόλαιμος απαιτεί πάντα σωστή ιατρική εξέταση όταν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, είναι έντονος, παρατεινόμενος ή υποτροπιάζει. Όταν ο πονόλαιμος οφείλεται σε ιό, το σώμα δημιουργεί αντισώματα που σιγά-σιγά τον καταστρέφουν. Η διαδικασία συνήθως διαρκεί περίπου μία εβδομάδα. Για να απαλύνετε τον ήπιο πονόλαιμο με συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης:

* Αυξήστε τα υγρά που πίνετε
* Πίνετε ζεστό τσάι με μέλι
* Κάντε γαργάρες με χλιαρό αλμυρό νερό αρκετές φορές καθημερινά: 1 κουταλάκι του τσαγιού αλάτι σε ½ φλιτζάνι νερό
* Χρησιμοποιήστε συσκευή ατμού ή υγραντήρα στην κρεβατοκάμαρά σας
* Πάρτε καραμέλες λαιμού

Πότε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας
Όταν ο πονόλαιμος είναι έντονος και δεν υποχωρεί μετά από  5 με 7 μέρες κρυολογήματος ή γρίπης, χωρίς να συνδέεται με κάποια αλλεργία ή ερεθισμό.

Προειδοποιητικά σημάδια και συμπτώματα:

* Έντονος και παρατεταμένος πονόλαιμος
* Δυσκολία αναπνοής
* Δυσκολία κατάποσης
* Δυσκολία ανοίγματος του στόματος
* Πόνος τις αρθρώσεις
* Πόνος στα αυτιά
* Τακτικά επαναλαμβανόμενος πονόλαιμος
* Βραχνάδα που διαρκεί πάνω από 2 εβδομάδες
* Εξόγκωμα στο λαιμό
* Υψηλός πυρετός
* Αναφυλαξία

Leave a Comment