Πρήξιμο μαστού

Πρήξιμο μαστού

Φλεγμονές Μαστών
Οι συχνότερες φλεγμονές του μαστού, εμφανίζονται κυρίως με ερυθρότητα του δέρματος σαν απλό εξάνθημα , ενώ σε άλλες περιπτώσεις συνοδεύονται με  έντονο άλγος, κνησμό (φαγούρα) και τοπικό οίδημα.

Οι κυριώτερες παθήσεις που εμφανίζονται υπό μορφή φλεγμονής, είναι:

* Δερματίτις
* Μαστίτις
* Απόστημα μαστού
* Φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού
* Πορεκτασία
* Νόσος του Paget του μαστού
* Η αγωνία βέβαια της ασθενούς, αλλά και το πρώτο μέλημα του γιατρού είναι ν΄αποκλεισθεί φυσικά ο καρκίνος.
* Η δερματίτις του μαστού παρουσιάζεται υπό μορφή εξανθήματος, το οποίο ασφαλώς μπορεί να εμφανισθεί  και σ’ ολόκληρο το σώμα. Τα κυριώτερα αίτια είναι :

* Η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα)
* Δερματική μυκητίαση (ειδικά κάτω από το στήθος)
* Κνίδωση και αγγειοοίδημα
* Ψωρίαση
* Ψώρα
* Σμηγματορροϊκή Δερματίτις

Η μαστίτιδα είναι μια λοίμωξη του μαστού που εκδηλώνεται με πόνο, πρήξιμο, ερυθρότητα και θερμότητα στο στήθος . Πιο συχνά πλήττει τις γυναίκες που θηλάζουν (μαστίτιδα θηλασμού),  αλλά μπορεί να παρουσιασθεί και σε περιπτώσεις εκτός θηλασμού.

Τα κύρια συμπτώματα είναι:

* Διόγκωση του πάσχοντος μαστού.
* Ερυθρότητα του δέρματος, συχνά σε μια σφηνοειδή μορφή.
* Πόνος και  αίσθημα καύσους στο μαστό, συνεχώς ή κατά το θηλασμό.
* Πυρετός >38.3 βαθμούς C.
* Γενική δυσφορία ή όψη πάσχοντος.

Η θεραπεία της μαστίτιδας συνήθως περιλαμβάνει αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη.  Η συνολική θεραπεία συνήθως απαιτεί 10 – έως 14 ημέρες. Αν η μαστίτιδα όμως δεν υποχωρίσει μετά τη λήψη των αντιβιοτικών, χρειάζεται επανεξέταση, προκειμένου ν’ αποκλεισθεί μία σπάνια μορφή καρκίνου του μαστού, ο φλεγμονώδης καρκίνος. Ο καρκίνος αυτός μπορεί επίσης να προκαλέσει ερυθρότητα και οίδημα και θα μπορούσε αρχικά να εκκληφθεί σαν μαστίτιδα. O φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού θεωρείται ένας τοπικά προχωρημένος καρκίνος πολύ επιθετικός και με όχι τόσο καλή πρόγνωση. Δημιουργεί απόφραξη των λεμφαγγείων, ενώ το δέρμα του μαστού γίνεται κόκκινο ζεστό και πολλές φορές παίρνει την χαρακτηριστική μορφή “φλοιού πορτοκαλιού”. Σ’ αυτή την περίπτωση  η διαγνωστική μαστογραφία, και ίσως η βιοψία να έδινε τη λύση της σωστής διάγνωσης. Οποιαδήποτε μεταβολή στο μαστό πρέπει να είναι αιτία άμεσης επίσκεψης στον ειδικό, προκειμένου να γίνει σωστή εκτίμηση και να υπάρχει άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση. Το απόστημα του μαστού είναι το αποτέλεσμα μιας παραμελημένης μαστίτιδας ή μιας έντονης φλεγμονής που δεν ανταποκρίθηκε στη θεραπεία. Το αποτέλεσμα είναι η συλλογή πύου στο μαστό , έντονος πόνος, ερυθρότητα ή και νέκρωση του υπερκείμενου δέρματος με πυρετό. Η αντιμετώπιση είναι σχεδόν πάντα χειρουργική και γίνεται παροχέτευση του πύου στο χειρουργείο, με γενική νάρκωση.

Η πορεκτασία είναι η διαστολή ενός ή περισσοτέρων γαλακτοφόρων πόρων, με πάχυνση του τοιχώματός τους και παραγωγή ενός παχύρευστου και κολώδους υγρού. Αυτό παράγεται πέριξ της θηλής, αποφράσσοντας τον πόρο με δημιουργία τοπικής φλεγμονής (periductal mastitis). Παρουσιάζεται επίσης ερυθρότητα, σκληρία και έντονος πόνος. Τα αίτια της πορεκτασίας δεν είναι καθορισμένα. Ενοχοποιούνται κυρίως η υποστροφή του μαστού από αδενικό σε λιπώδη ιστό (γι΄αυτό και εμφανίζεται κυρίως στις ηλικίες μεταξύ 40 και 50 ετών), καθώς και το κάπνισμα. Πολλές φορές η θεραπεία είναι αυτόματη, ενώ άλλες φορές χρειάζεται αντιβίωση ή και χειρουργική αντιμετώπιση. Η Νόσος του Paget  είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου του μαστού. Φαινομενικά παρουσιάζεται σαν να ξεκινά από την θηλή και να διηθεί την περιθηλαία άλω, ενώ σχεδόν πάντα ξεκινά από έναν υποκείμενο καρκίνο του μαστού, συνήθως καρκίνο in “situ” και λιγότερο συχνά από έναν διηθητικό καρκίνο. Εμφανίζεται σε γυναίκες άνω των 50 και σπάνια περιορίζεται μόνο στη θηλή. Η θηλή παρουσιάζεται εξέρυθρη ή εκζεματώδης, με πιθανή πάχυνση του δέρματος με επέκταση στη θηλαία άλω και καύσος θηλής, γι αυτό και εύκολα μπορεί να μπερδευτεί με μία καλοήθη φλεγμονή του μαστού.

Leave a Comment