Προβλήματα κύστης

Προβλήματα κύστης

Συμπτώματα – Λειτουργία της ουροδόχου κύστης

* Δισχιδής ράχη
* Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού
* Λειτουργία εντέρου
* Λειτουργία ουροδόχου κύστης
* Σκλήρυνση κατά πλάκας

Οι δυσλειτουργίες που αφορούν την ουροδόχο κύστη είναι είτε ακράτεια ούρων (ακούσια απώλεια ούρων) είτε επίσχεση (ή κατακράτηση) ούρων. Ένδειξη για ακράτεια ούρων μπορεί να αποτελεί κάποιο από τα ακόλουθα:

* Μικρές ή μεγάλες απώλειες ούρων χωρίς ο ασθενής να βιώνει προηγουμένως κάποια σημάδια ή χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη να κενώσει την κύστη του.
* Ακούσιες απώλειες ούρων κατά το φτέρνισμα, το βήχα, το γέλιο ή την άσκηση.
* Ξαφνική επιθυμία για κένωση της κύστης πριν ή κατά τη διάρκεια της απώλειας ούρων.
* Απώλειες ούρων λίγο πριν γίνει η εκούσια κένωση της κύστης.
* Ανάγκη κένωσης της κύστης δύο ή και παραπάνω φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι πιο κοινές κατηγορίες ακράτειας ούρων είναι οι ακόλουθες:

* Ακράτεια από προσπάθεια: Στην περίπτωση αυτή οι μύες του πυελικού τοιχώματος υπό συνθήκες ξαφνικής και έντονης πίεσης δε μπορούν να κρατήσουν το σφιγκτήρα της κύστης κλειστό. Το αποτέλεσμα είναι ακούσιες απώλειες ούρων κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων όπως άσκηση, γέλιο, βήχας, φτέρνισμα κ.ο.κ.
* Επιτακτική ακράτεια: Στην περίπτωση αυτή έχουμε ακούσιες και ανεξέλεγκτες συσπάσεις του εξωστήρα της κύστης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ξαφνική ανάγκη κένωσης της κύστης και την ακούσια απώλεια ούρων πριν ο ασθενής προλάβει να προσεγγίσει την τουαλέτα.
* Ακράτεια ούρων μικτής αιτιολογίας: Η περίπτωση αυτή είναι ένας συνδυασμός ακράτειας από προσπάθεια και επιτακτικής ακράτειας ούρων.

Νευρογενής κύστη
Ο όρος νευρογενής κύστη περιγράφει νευρογενούς αιτιολογίας διαταραχές ούρησης. Η λειτουργία της κύστης ελέγχεται από νεύρα του ανθρώπινου σώματος και όταν αυτά τα νεύρα υποστούν κάποια βλάβη το αποτέλεσμα είναι να έχουμε επιπλοκές στη λειτουργία της κύστης και συνεπώς και της ούρησης. Τα αίτια της νευρογενούς κύστης μπορεί να προέρχονται από:

* Κακώσεις νωτιαίου μυελού
* Δυσμορφίες του νωτιαίου μυελού όπως η δισχιδής ράχη
* Παθήσεις που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και HIV
* Εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση στην περιοχή της πυέλου

Τα συμπτώματα στο ουροποιητικό σύστημα ποικίλουν ανάλογα με το ύψος της βλάβης καθώς και τον βαθμό σοβαρότητάς της. Οι περιπτώσεις υπερδραστήριας κύστης παρουσιάζουν συμπτώματα επιτακτικής ακράτειας ενώ αντιθέτως οι περιπτώσεις σφιγκτηριακής ανεπάρκειας παρουσιάζουν συμπτώματα ακράτειας από προσπάθεια. Ορισμένες περιπτώσεις νευρογενούς κύστης ενδέχεται να οδηγήσουν σε επίσχεση ούρων ή να προκαλέσουν πλήρη αδυναμία κένωσης της κύστης.

Leave a Comment