Ψωρίαση

Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις. Προκαλεί συνήθως κόκκινίλες, φολιδωτές κηλίδες που εμφανίζονται στην επιδερμίδα. Η λεπιδώδεις αυτές κηλίδες, που προκαλούνται από ψωρίαση, ονομάζονται ψωριασικές πλάκες (περιοχές με φλεγμονή από την υπερβολική παραγωγή δέρματος). Το δέρμα συσσωρεύεται γρήγορα σε αυτά τα σημεία και παίρνει μια ασημί-λευκή απόχρωση. Συνηθέστερα εμφανίζονται στους αγκώνες και τα γόνατα, αλλά μπορεί να επηρεάσει κάθε σημείο του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής και των γεννητικών οργάνων. Σε αντίθεση με το έκζεμα, η ψωρίαση είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στην εσωτερική πλευρά των αρθρώσεων. Η διαταραχή είναι μια χρόνια επαναλαμβανόμενη κατάσταση που ποικίλλει σε βαρύτητα από εντοπισμένες μπαλώματα για να ολοκληρωθεί η κάλυψη του σώματος. Τα νύχια των χεριών και των ποδιών επηρεάζονται συχνά (ψωριασική δυστροφία των νυχιών) και μπορεί να θεωρηθεί ως μεμονωμένο εύρημα. Η ψωρίαση μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή των αρθρώσεων, η οποία είναι γνωστή ως ψωριασική αρθρίτιδα. Δέκα με δεκαπέντε τοις εκατό των ατόμων με ψωρίαση έχουν ψωριασική αρθρίτιδα.

Η αιτία της ψωρίασης δεν είναι γνωστή, αλλά πιστεύεται ότι έχουν μια γενετική συνιστώσα. Παράγοντες που μπορεί να επιδεινώσει την ψωρίαση περιλαμβάνουν άγχος, την απόσυρση των συστηματικών κορτικοστεροειδών, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες, αλλά λόγω της χρόνιας φύσης της είναι μια πρόκληση για τη θεραπεία. Η ψωρίαση πιθανώς μια από τις μεγαλύτερες γνωστές ασθένειες του ανθρώπου και ταυτόχρονα από τις πιο παρεξηγημένες. Μερικοί μελετητές θεωρούν τη ψωρίαση να έχει συμπεριληφθεί μεταξύ των προϋποθέσεων του δέρματος που ονομάζεται tzaraat στην Αγία Γραφή. Σε πιο πρόσφατες περιόδους η ψωρίαση συχνά περιγράφεται ως μια ποικιλία από λέπρα. Οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τον όρο lepra (λέπρα) για φολιδωτές δερματικές παθήσεις. Χρησιμοποίησαν τον όρο ψώρα για να περιγράψει την φαγούρα από δερματικές παθήσεις. Έγινε γνωστό ως lepra’Willan του στα τέλη του 18ου αιώνα, όταν Αγγλικά δερματολόγους Robert Willan και Thomas Bateman αυτό διαφοροποιείται από άλλες ασθένειες του δέρματος. Λέπρα, είπαν, διακρίνεται από την κανονική, κυκλική μορφή εμπλάστρων, ενώ η ψωρίαση είναι πάντα παράτυπες. Willan εντόπισε δύο κατηγορίες:leprosa Graecorum και ψώρα leprosa.

Παρόλο που μπορεί να έχουν οπτικά και, αργότερα, σημασιολογικά, συγχέεται με τη λέπρα, δεν ήταν μέχρι το 1841 ότι η κατάσταση δόθηκε τελικά το όνομα ψωρίαση από το βιενέζικο δερματολόγο Ferdinand von Hebra. Το όνομα προέρχεται από την ελληνική λέξη ψώρα που σημαίνει σε φαγούρα. Ήταν κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα ότι η ψωρίαση δεν διαφοροποιούνται περαιτέρω σε συγκεκριμένα είδη. Η Ψωρίαση είναι μια δυσλειτουργία η οποία επιδρά στο δέρμα και τις αρθρώσεις. Συνήθως προκαλεί κόκκινες φολιδωτές κηλίδες στο δέρμα. Οι φολιδωτές κηλίδες που προκαλούνται από την ψωρίαση, οι οποίες λέγονται συνήθως ψωριασικές πλάκες, είναι περιοχές φλεγμονής και υπερβολικής παραγωγής δερματικών κυττάρων. Οι πλάκες σχηματίζονται καθώς μια μεγάλη ποσότητα δερματικών κυττάρων συγκεντρώνεται στο συγκεκριμένο σημείο και το δέρμα παίρνει με ένα ασημί ή άσπρο χρώμα. Οι πλάκες εμφανίζονται συχνά στους αγκώνες και τα γόνατα, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και στο κεφάλι ή τα γεννητικά όργανα. Για τις περισσότερες μορφές Ψωρίασης έχει επιβεβαιωθεί ότι δεν είναι μεταδοτικές. Παρόλο που υπάρχουν αναφορές για μετάδοση Ψωρίασης με ελαφρή τυχαία επαφή, τα ακριβή αίτια της Ψωρίασης δεν είναι ακόμη γνωστά και αποτελούν αντικείμενο έρευνας. Οι περιπτώσεις στις οποίες έχει αναφερθεί μετάδοση της Ψωρίασης αφορούν γενικά πολύ έντονες εκδηλώσεις της Ψωρίασης κατά Πλάκας, με άσπρα φολιδωτές κηλίδες αντί για το συνηθισμένο κόκκινο χρώμα που έχουν οι πιο ελαφριές μορφές.

Η δυσλειτουργία είναι χρόνιας μορφής, εμφανίζεται κατ’ επανάληψη ή με ένταση που ποικίλει από μικρές μεμονωμένες κηλίδες στο δέρμα έως πλήρη κάλυψη ολόκληρου του δερματικού ιστού. Επιδρά συχνά στα νύχια των χεριών και των ποδιών (ψωριασική δυστροφία των νυχιών) — αυτό μπορεί να είναι και το μοναδικό σύμπτωμα μερικές φορές. Η Ψωρίαση μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή των αρθρώσεων, γνωστή και ως Ψωριασική Αρθρίτιδα. Περίπου το δέκα έως και δεκαπέντε τοις εκατό των ανθρώπων που έχουν ψωρίαση εμφανίζουν κάποια στιγμή και ψωριασική αρθρίτιδα. Δεν είναι γνωστή η ακριβής αιτία της ψωρίασης, αλλά πιστεύουμε ότι έχει και κάποιο γενετικό παράγοντα. Διάφοροι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε έξαρση της ψωρίασης. Ανάμεσα σε αυτούς είναι το στρες, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, και το κάπνισμα. Τα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση μπορεί να υποφέρουν και από κατάθλιψη ή να έχουν μειωμένη αυτοεκτίμηση. Γι αυτό ένας σημαντικός παράγοντας στην εκτίμηση της σοβαρότητας ενός περιστατικού ψωρίασης είναι και η ποιότητα ζωής. Υπάρχουν διάφορες θεραπείες, αλλά ακριβώς λόγω της χρόνιας μορφής και της επανεμφάνισης της ψωρίασης, μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Τα συμπτώματα της ψωρίασης μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές. Οι παραλλαγές περιλαμβάνουν πλάκα, φλυκταινώδες, σταγονοειδής και καμπτική ψωρίαση. Αυτή η ενότητα περιγράφει κάθε είδους (με ICD-10 ψωρίαση κώδικα (vulgaris ψωρίαση) (L40.0) είναι η πιο κοινή μορφή της ψωρίασης. Επηρεάζει 80 έως 90% των ατόμων με ψωρίαση. Κατά πλάκας ψωρίαση εμφανίζεται συνήθως ως διογκώσεων του ερεθισμένο δέρμα που καλύπτεται με ασημί άσπρο φολιδωτό δέρμα. Οι περιοχές αυτές ονομάζονται πλάκες.

Καμπτική ψωρίαση (αντίστροφη ψωρίαση) (L40.83-4) εμφανίζεται ως ομαλή φλεγμονή μπαλώματα του δέρματος. Εμφανίζεται στις πτυχές του δέρματος, ιδιαίτερα γύρω από τα γεννητικά όργανα (μεταξύ των μηρών και στη βουβωνική χώρα), τις μασχάλες, στο πλαίσιο ενός υπέρβαρο στομάχι (Pannus), και κάτω από το στήθος (inframammary φορές). Ο κίνδυνος αυτός ενισχύεται από την τριβή και τον ιδρώτα, και είναι ευάλωτα σε λοιμώξεις από μύκητες.

Σταγονοειδής ψωρίαση (L40.4) χαρακτηρίζεται από πολυάριθμα μικρά γύρω από τα σημεία (διαφορική διάγνωση-πιτυρίαση rosea-οβάλ σχήμα βλάβη). Αυτά τα πολυάριθμα σημεία της ψωρίασης εμφανίζονται σε μεγάλες περιοχές του σώματος, όπως ο κορμός, τα άκρα, και το κρανίο. Σταγονοειδής ψωρίαση συνδέεται με στρεπτοκοκκική λοίμωξη του λαιμού.

Φλυκταινώδη ψωρίαση (L40.1-3, L40.82) εμφανίζεται ως μικρά εξογκώματα που είναι γεμάτα με μη λοιμώδη πύον (φλύκταινες). Το δέρμα κάτω και γύρω από το φλύκταινες είναι κόκκινο και προσφορά. Η φλυκταινώδης ψωρίαση μπορεί να εντοπιστεί, συνήθως στα χέρια και τα πόδια (παλαμο-πελματιαία φλυκταίνωση), ή γενικευμένη με εκτεταμένες κηλίδες που εμφανίζονται τυχαία σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

Καρφί ψωρίαση (L40.86) παράγει μια ποικιλία από αλλαγές στην εμφάνιση του δακτύλου και toe καρφιά. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν αποχρωματισμού υπό την επιφάνεια του νυχιού, σκασίματα των νυχιών, γραμμές πρόκειται σε όλη την καρφιά, πάχυνση του δέρματος κάτω από το νύχι, και η χαλάρωση (ονυχόλυση) και διαμελισμένα των νυχιών.

Η ψωριασική αρθρίτιδα (L40.5) περιλαμβάνει κοινές και του συνδετικού ιστού φλεγμονή. Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε κοινό, αλλά είναι πιο κοινή στις αρθρώσεις των δακτύλων χεριών και των ποδιών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα λουκάνικο σχήμα διόγκωση των δακτύλων χεριών και των ποδιών είναι γνωστή ως δακτυλίτιδα. Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί επίσης να επηρεάσει τα ισχία, τα γόνατα και τη σπονδυλική στήλη (σπονδυλίτιδα). Περίπου 10-15% των ανθρώπων που έχουν ψωρίαση έχουν επίσης ψωριασική αρθρίτιδα.

Ερυθροδερμική ψωρίαση (L40.85) συνεπάγεται την εκτεταμένη φλεγμονή και απολέπιση του δέρματος στο μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του σώματος. Μπορεί να συνοδεύεται από έντονο κνησμό, οίδημα και πόνο. Είναι συχνά το αποτέλεσμα της έξαρσης της ασταθούς πλάκας ψωρίαση, ιδιαίτερα μετά την ξαφνική αποχώρηση της συστημικής θεραπείας. Αυτή η μορφή της ψωρίασης μπορεί να αποβεί μοιραία, καθώς η ακραία φλεγμονή και απολέπιση διαταράσσουν την ικανότητα του σώματος να ρυθμίσει τη θερμοκρασία και για το δέρμα να εκτελέσει τις λειτουργίες φράγμα. Η αιτία της ψωρίασης δεν είναι πλήρως κατανοητός. Υπάρχουν δύο κύριες υποθέσεις σχετικά με τη διαδικασία που λαμβάνει χώρα στην ανάπτυξη της νόσου. Η πρώτη θεωρεί ότι η ψωρίαση κυρίως ως διαταραχή της υπέρμετρης ανάπτυξης και αναπαραγωγής των κυττάρων του δέρματος. Το πρόβλημα είναι απλά θεωρηθεί ως πταίσμα της επιδερμίδας και στα κερατινοκύτταρα της. Η δεύτερη υπόθεση βλέπει την ασθένεια ως ένα ανοσοποιητικό-μεσολάβηση διαταραχή κατά την οποία η υπερβολική αναπαραγωγή των κυττάρων του δέρματος είναι δευτερεύον σε παράγοντες που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Τ κύτταρα (τα οποία συνήθως βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από τη μόλυνση) ενεργοποιούνται, μεταναστεύουν στο δέρμα και προκαλούν την απελευθέρωση των κυτοκινών (παράγοντα νέκρωσης των όγκων-άλφα TNFα, κυρίως) που προκαλούν φλεγμονή και την ταχεία παραγωγή των κυττάρων του δέρματος. Δεν είναι γνωστό τι ξεκινά την ενεργοποίηση των Τ κυττάρων.

Η μεσολάβηση του ανοσιακού συστήματος μοντέλο της ψωρίασης έχει υποστηριχθεί από την παρατήρηση ότι ανοσοκατασταλτικά φάρμακα μπορεί να διαυγείς πλάκες ψωρίαση. Ωστόσο, ο ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος δεν είναι πλήρως κατανοητή, και έχει πρόσφατα αναφερθεί ότι ένα ζωικό μοντέλο της ψωρίασης μπορεί να προκληθεί σε ποντίκια που στερούνται Τ κύτταρα. Ζωικά μοντέλα, ωστόσο, αποκαλύπτουν μόνο μερικές πτυχές που μοιάζει με ανθρώπινο ψωρίαση. Σε κίνδυνο η λειτουργία του δερματικού φραγμού έχει ένα ρόλο στην ευαισθησία της ψωρίασης. Η ψωρίαση είναι μια αρκετά ιδιότυπη ασθένεια. Το μεγαλύτερο μέρος της εμπειρίας των ανθρώπων της ψωρίασης είναι εκείνη κατά την οποία μπορεί να επιδεινώσει ή να βελτιώσει χωρίς προφανή λόγο. Μελέτες των παραγόντων που συνδέονται με την ψωρίαση τείνουν να βασίζονται σε μικρά (συνήθως νοσοκομείου) δείγματα των ατόμων. Αυτές οι μελέτες τείνουν να υποφέρουν από εκπρόσωπο ζητήματα, και μια ανικανότητα να δώσουμε έμφαση στα αιτιώδη ενώσεις στο πρόσωπο του άλλου (ενδεχομένως άγνωστος) παρεμβαίνουν παράγοντες.

Τα αντικρουόμενα ευρήματα συχνά αναφερθεί. Παρ ‘όλα αυτά, το πρώτο κρούσμα έχει αναφερθεί μερικές φορές μετά στρες (σωματική και ψυχική), τραυματισμό του δέρματος, και στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Οι όροι που έχουν αναφερθεί ως συνοδευτικά επιδείνωση της νόσου περιλαμβάνουν λοιμώξεις, άγχος και αλλαγές στην εποχή και το κλίμα. Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αλάτων λιθίου και β-αναστολείς, έχουν αναφερθεί για να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την ασθένεια. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η παχυσαρκία μπορεί να επιδεινώσει την ψωρίαση ή να κάνει τη διαχείριση της κατάστασης δύσκολη. Τα άτομα που πάσχουν από την προηγμένη αποτελέσματα της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας ή HIV, συχνά παρουσιάζουν ψωρίαση. Αυτό παρουσιάζει ένα παράδοξο για τους ερευνητές ως παραδοσιακές θεραπείες που μειώνουν Τ-λεμφοκυττάρων γενικά να προκαλέσει η ψωρίαση να βελτιωθεί. Ωστόσο, ως CD4-T-κυττάρων μείωση μετράει με την εξέλιξη του HIV, επιδεινώνει την ψωρίαση.

Επιπλέον, ο ιός HIV είναι συνήθως χαρακτηρίζεται από ένα ισχυρό προφίλ Th2 κυτταροκινών, λαμβάνοντας υπόψη ότι η κοινή ψωρίαση χαρακτηρίζεται από μια ισχυρή Th1 πρότυπο έκκρισης. Είναι υπέθεσε ότι η μειωμένη CD4-T-κυττάρων παρουσία προκαλεί υπερ-ενεργοποίηση των CD8-Τ-κύτταρα, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την επιδείνωση της ψωρίασης σε HIV θετικούς ασθενείς. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα περισσότερα άτομα με ψωρίαση είναι κατά τα άλλα υγιή και η παρουσία του ιού HIV αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων. Ο επιπολασμός της ψωρίασης στην θετικοί στον ιό HIV πληθυσμό κυμαίνεται από 1 έως 6 τοις εκατό, το οποίο είναι περίπου 3 φορές υψηλότερη από το φυσιολογικό πληθυσμό. Η ψωρίαση εμφανίζεται πιο πιθανό να συμβεί σε ξηρό δέρμα από ό, τι λιπαρό ή καλά ενυδατωμένο δέρμα, και ειδικά μετά από ένα εξωτερικό τραυματισμό του δέρματος, όπως μια γρατσουνιά ή κομμένα. Αυτό πιστεύεται ότι προκαλείται από μια μόλυνση, στην οποία η μόλυνση του οργανισμού αναπτύσσεται κάτω από συνθήκες ξηρού δέρματος με ελάχιστη λιπαρότητα του δέρματος, η οποία προστατεύει το δέρμα με άλλο τρόπο από τις μολύνσεις.

Η υπόθεση για την ψωρίαση είναι αντίθετη με την περίπτωση του ποδιού του αθλητή, που παρουσιάζεται εξαιτίας μιας μόλυνσης μυκήτων σε συνθήκες υγρασίας σε αντίθεση με την ξηρά στην ψωρίαση. Αυτή η μόλυνση προκαλεί φλεγμονή, η οποία προκαλεί τα συμπτώματα που συνήθως συνδέονται με την ψωρίαση, όπως ο κνησμός και ταχεία ο κύκλος εργασιών του δέρματος, και οδηγεί σε πιο ξηρό δέρμα, όπως το μολύνοντας οργανισμό απορροφά την υγρασία που ειδάλλως θα πάει στο δέρμα. Για να αποφευχθεί η ξηρότητα του δέρματος και να μειώσει τα συμπτώματα της ψωρίασης, καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε τρίβει ντους, καθώς όχι μόνο το δέρμα βλάβη, αφήνοντας μικροσκοπικές γρατσουνιές, μπορούν επίσης να ξύνεται η φυσική λιπαρότητα του δέρματος. Συνιστάται η χρήση σκόνης ταλκ και μετά το πλύσιμο και που βοηθά να απορροφήσει την υπερβολική υγρασία που αλλιώς θα κατέληγαν στη μόλυνση του πράκτορα.

Leave a Comment