Πυρετός

Πυρετός

Πυρετός είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Ο όρος προέρχεται από τη λέξη “πυρ”, που σημαίνει φωτιά. Είναι ίσως το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα νόσου. Πληρέστερος ορισμός είναι αυτός που περιλαμβάνει και τον παθοφυσιολογικό μηχανισμό, σύμφωνα με τον οποίο: πυρετός είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, η οποία συντελείται μέσω ανόδου του σημείου ρύθμισης του βιολογικού θερμοστάτη (το κέντρο του πυρετού που εντοπίζεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου). Στην πράξη, ως πυρετός αναφέρεται κάθε αύξηση της θερμοκρασίας, όπως αυτή μετράται στη μασχάλη, πάνω από 37 βαθμούς Celsius (Κελσίου) oC, ή η αντίστοιχη αύξηση της θερμοκρασίας στο ορθό ή στο στόμα. Αυτός όμως είναι συμβατικός ορισμός διότι η φυσιολογική θερμοκρασία σώματος παρουσιάζει διάφορες διακυμάνσεις.

Τρόπος μέτρησης θερμοκρασίας σε παιδί
Οι μέθοδοι μέτρησης της θερμοκρασίας σε ένα παιδί είναι οι ακόλουθες: 1. Από το ορθό 2. Από τη μασχάλη 3. Από το αυτί 4. Από το δέρμα

Συμπτώματα
Ο πυρετός συνήθως συνοδεύεται και από τα εξής συμπτώματα:

* Επιτάχυνση του σφυγμού, 10 σφυγμούς το λεπτό για κάθε 1 °C υπεράνω του κανονικού (η λεγόμενη «μέθοδος του Λίμπρερμάιστερ»)
* Επιτάχυνση του ρυθμού της αναπνοής
* Αναπνοή από το στόμα
* Τα μάτια γυαλίζουν (οι βλεφαρίδες τσιμπλιάζουν)
* Κοκκίνισμα της επιδερμίδας (όταν ανεβαίνει ο πυρετός) ή χλώμιασμα (όταν πέφτει ο πυρετός)
* Ζεστή επιδερμίδα
* Ελάττωση της ποσότητας και συμπύκνωση των ούρων
* Στεγνή και επιστρωμένη γλώσσα
* Ξερά χείλη
* Ιδρώτας
* Δίψα
* Απώλεια βάρους
* Ανορεξία
* Τρόμος (“τρεμούλα”)
* Ζέστη ή κρύο
* Ζαλάδες
* Κράμπες
* Αναισθησία
* Ανησυχία
* Παραισθήσεις
* Ευαισθησία στο φως και τους ήχους
* Κούραση
* Αδυναμία
* Αϋπνία
* Εφιάλτες
* Δυσκοιλιότητα
* Απώλεια υγρών
* Υπερθερμία: Ως υπερθερμία ορίζεται η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, η οποία δεν οφείλεται σε αναρρύθμιση του βιολογικού θερμοστάτη, αλλά σε άλλους μηχανισμούς, όπως αυξημένη παραγωγή ή ελαττωμένη αποβολή θερμότητας από το σώμα και συνήθως συνοδεύεται από υψηλότερες θερμοκρασίες απ’ ό,τι ο τυπικός πυρετός.

Leave a Comment