Ραχίτιδα

Ραχίτιδα

Με τον όρο ραχίτιδα εννοείται η μεταβολική πάθηση, η οποία προκαλείται από σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D, ασβεστίου ή φωσφώρου, και εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά ηλικίας 3 μηνών έως 3 ετών. Χαρακτηρίζεται από μείωση της εναπόθεσης ασβεστίου και αλάτων στα οστά. Σε προχωρημένο στάδιο, παρατηρείται λύγισμα των οστών των ποδιών!

Οδηγός διατροφής
Τα άλατα που αποτελούν μέρος της χημικής σύστασης των οστών, προέρχονται από ορισμένες τροφές που παίρνουμε όπως ψάρι, γάλα, τυρί, όσπρια, ξηροί καρποί, αυγά, χορταρικά, φρούτα και τροφές με βιταμίνη D.

Διατροφή και το φως του ήλιου
Η θεραπεία περιλαμβάνει την αύξηση της διατροφικής πρόσληψης των φωσφορικών αλάτων ασβεστίου και βιταμίνης D. Η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία Β (ηλιοφάνεια, όταν ο ήλιος είναι υψηλότερο στον ουρανό), το μουρουνέλαιο, ιππόγλωσσα-συκώτι του πετρελαίου, και viosterol όλες οι πηγές της βιταμίνης D. Μια επαρκής ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας Β στο ηλιακό φως κάθε μέρα και επαρκή εφοδιασμό του ασβεστίου και του φωσφόρου στη διατροφή μπορεί να αποτρέψει την ραχίτιδα. Πιο σκούρο δέρμα, τα μωρά πρέπει να εκτίθενται πλέον στις υπεριώδεις ακτίνες. Η αντικατάσταση της βιταμίνης D έχει αποδειχθεί για να διορθώσει ραχίτιδα που χρησιμοποιούν αυτές τις μεθόδους θεραπείας του υπεριώδους φωτός και της ιατρικής. Οι συστάσεις για τις 400 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης D την ημέρα για βρέφη και παιδιά. Τα παιδιά που δεν παίρνουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ραχίτιδα. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για να επιτραπεί το σώμα για πρόσληψη ασβεστίου για χρήση σε σωστή ασβεστοποίηση των οστών και τη συντήρηση.

Συμπλήρωση
Επαρκή επίπεδα βιταμίνης D μπορεί επίσης να επιτευχθεί μέσω των διαιτητικών συμπληρωμάτων ή / και έκθεσης στο ηλιακό φως. Η βιταμίνη D3 (χοληκαλσιφερόλη) είναι η προτιμώμενη μορφή δεδομένου ότι είναι πιο εύκολα απορροφάται από τη βιταμίνη D2. Οι περισσότεροι δερματολόγοι συνιστούν βιταμίνης D ως εναλλακτική λύση στην απροστάτευτη έκθεση υπεριώδη λόγω του αυξημένου κινδύνου καρκίνου του δέρματος που συνδέονται με την έκθεση στον ήλιο. Να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο στη Νέα Υόρκη το μεσημέρι με τον έξω ήλιο, ένα λευκό αρσενικό σε μπλουζάκι και σορτς θα παράγει 20000 IU βιταμίνης D από 20 λεπτά της μη αντιηλιακό έκθεση στον ήλιο.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ), τα βρέφη που τρέφονται με μητρικό γάλα δεν μπορεί να πάρει αρκετή βιταμίνη D από το μητρικό γάλα μόνο του. Για το λόγο αυτό, η AAP συστήνει ότι τα βρέφη που είναι αποκλειστικά θηλάζουν λαμβάνουν καθημερινά συμπληρώματα της βιταμίνης D από την ηλικία των 2 μηνών μέχρι να αρχίσουν να καταναλώνουν αλκοόλ τουλάχιστον 17 ουγγιές της βιταμίνης D-εμπλουτισμένο γάλα ή φόρμουλα την ημέρα. Η απαίτηση για συμπληρωματική βιταμίνη D δεν είναι ένα ελάττωμα στην εξέλιξη της ανθρώπινης μητρικό γάλα, αλλά, αντιθέτως, αποτέλεσμα της μειωμένης έκθεσης την σύγχρονη βρέφους στο φως του ήλιου (δηλαδή θηλάζοντα βρέφη που λαμβάνουν επαρκή έκθεση στον ήλιο είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ραχίτιδα, αν και τα συμπληρώματα μπορούν ακόμα να αναγράφεται το χειμώνα, ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος).

Κακοποίηση παιδιών και ραχίτιδα
Έχει αποδειχθεί ότι τα συμπτώματα της ραχίτιδας (συμπεριλαμβανομένης και της συγγενούς μορφής) μπορεί να μοιάσει με την κακοποίηση των παιδιών, όπως περιγράφεται στο Ραχίτιδα εναντίον κατάχρηση: μια επιδημία εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Leave a Comment