Ρευματισμοί

Ρευματισμοί

Η ινομυαλγία είναι μια μορφή ρευματισμού που προσβάλει τους μυς και τους συνδέσμους αλλά όχι τις αρθρώσεις. Δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες, είναι πιθανό όμως να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια. Καθώς δεν συνοδεύεται από ορατές, εξωτερικές ενδείξεις, οι άνθρωποι του περιβάλλοντός σας συχνά δεν αντιλαμβάνονται τον πόνο και το αίσθημα κόπωσης που σας βασανίζουν. Τα άτομα που πάσχουν από ινομυαλγία συνήθως φαίνονται καλά στην όψη ενώ αισθάνονται πολύ άσχημα. Η ινομυαλγία είναι μια κοινή πάθηση, που μερικές φορές έχει τόσο σοβαρή μορφή που δημιουργεί προβλήματα στην προσωπική και οικογενειακή ζωή του ασθενούς. Ο όρος ινομυαλγία δηλώνει την κατάσταση κατά την οποία οι ινώδεις ιστοί και οι μύες εκδηλώνουν πόνο (άλγος) και ευαισθησία. Ο πόνος συχνά μοιάζει να εκτείνεται σε όλο το σώμα.

Συνήθως παρουσιάζεται ευαισθησία κάποιων σημείων σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Η εμφάνιση πόνου σε αυτά τα σημεία βοηθά το γιατρό να προβεί στη διάγνωση. Αν ασκηθεί αρκετή πίεση σε αυτά τα σημεία οι περισσότεροι άνθρωποι θα νιώσουν ενόχληση. Το γεγονός που σηματοδοτεί τη διαφορά στην ινομυαλγία είναι το ότι η πίεση αυτή προκαλεί έντονο πόνο και πολλά από αυτά τα σημεία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Το σχήμα της επόμενης σελίδας απεικονίζει κάποια τυπικά ευαίσθητα σημεία του σώματος. Κάποιες φορές η ευαισθησία παρουσιάζεται σε μεμονωμένες περιοχές του σώματος και αυτό μπορεί να γίνει αφορμή να εμφανιστούν τοπικές παθήσεις όπως για παράδειγμα επικονδυλίτιδα (αλλιώς γνωστή ως «αγκώνας του τένις»). Η ινομυαλγία πάντως συνοδεύεται από ευαισθησία σε αρκετά σημεία του σώματος.

Στο παρελθόν συχνά γινόταν λανθασμένα η διάγνωση της ινομυαλγίας ως μυϊκός ρευματισμός ή ως συνδετικίτιδα. Επίσης λανθασμένα γινόταν διάγνωση εκφυλιστικής ασθένειας των αρθρώσεων (σημάδια φυσιολογικής φθοράς είναι πολύ συνήθη στις ακτινογραφίες της σπονδυλικής στήλης καθώς μεγαλώνουμε είτε αυτά συνοδεύονται από πόνο είτε όχι). Οι έρευνες των τελευταίων ετών έχουν οδηγήσει σε μια πολύ πιο σαφή εικόνα της ινομυαλγίας και η σωστή διάγνωσή της γίνεται όλο και πιο συχνά από ρευματολόγους και παθολόγους. Ο πόνος, το αίσθημα κόπωσης και η διαταραχή του ύπνου αποτελούν τα κυριότερα συμπτώματα της ινομυαλγίας. Οι περισσότεροι ασθενείς νιώθουν τον πόνο της ινομυαλγίας ως άλγος, δυσκαμψία και αίσθημα κόπωσης στους μύες και στους τένοντες και συνδέσμους γύρω από τις αρθρώσεις. Η ενόχληση μπορεί είτε να είναι εντονότερη νωρίς το πρωί, είτε να χειροτερεύει καθώς προχωρά η μέρα ή να εντείνεται με την δραστηριότητα. Μπορεί να αφορά ένα μέρος του σώματος ή διάφορες περιοχές όπως τα άκρα, ο αυχένας ή η πλάτη. Η κόπωση αποτελεί ίσως την πιο σοβαρή όψη της ινομυαλγίας. Είναι πιθανό να υπάρχει αίσθημα κούρασης σε όλο το σώμα και έλλειψη ενέργειας, ή μυϊκή κόπωση και έλλειψη αντοχής. Σε κάθε περίπτωση, ίσως σας είναι δύσκολο να ανεβείτε μια σκάλα ή να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού και τα ψώνια σας, πόσο μάλλον να πηγαίνετε στη δουλειά. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα με τη σταδιακή απώλεια της καλής φυσικής κατάστασης.

Επίσης μερικά από τα λιγότερο κοινά, πλην όμως εξίσου ενοχλητικά είναι τα ακόλουθα:

* Μυρμηκίαση, αιμωδία (μούδιασμα), κακή κυκλοφορία ή πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια
* Πονοκέφαλος, οξυθυμία, κακή ή μελαγχολική διάθεση
* Αφηρημάδα και δυσκολία συγκέντρωσης
* Ανάγκη ούρησης ή ξαφνικό και επιτακτικό αίσθημα ανάγκης για ούρηση
* Ευερέθιστα έντερα
* Κατά το ξύπνημα, αίσθημα ανεπαρκούς ξεκούρασης και ανανέωσης από τον ύπνο

Συμπτώματα όπως τα παραπάνω μπορεί βέβαια να έχουν άλλες αιτίες και με τη συμβουλή του γιατρού σας θα αποφασίσετε αν χρειάζονται περισσότερες εξετάσεις και περαιτέρω διερεύνηση ή γνώμη κάποιου ειδικευμένου γιατρού. Η ένταση και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων στην ινομυαλγία πααρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις. Το φάσμα εκτείνεται από την σοβαρότατα αποδιοργανωμένη ζωή του πάσχοντος έως την σχεδόν φυσιολογική ζωή και αυτή η διαφορά δυσκολεύει την ορθή διάγνωση της πάθησης και οδηγεί συχνά σε διάσταση ιατρικών απόψεων. Τα συμπτώματα που περιγράφονται στην μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα (ΜΕ) μοιάζουν πολύ με αυτά της ινομυαλγίας εκτός του ότι οι πάσχοντες από μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα συχνά θυμούνται να έχουν προσβληθεί από κάποιο ιό πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων και έχουν λιγότερους πόνους. Γι αυτό και πολλοί γιατροί προτιμούν τη χρήση του όρου «σύνδρομο μετα-ιογενούς ή χρόνιας κοπώσεως» από τον όρο «μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα». Υπάρχουν πολλά ακόμη που χρειάζεται να μάθουμε για αυτές τις παθήσεις πριν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε εάν υπάρχει ή όχι σχέση μεταξύ τους.

Leave a Comment