Ειδήσεις - Νέα

Σημαντικές ελλείψεις Ανεπαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών καταναλώνουν οι άνθρωποι

60F58EC8D3E3782BC40D4CC6F721882C

Αθήνα
Σημαντικές είναι οι ελλείψεις στη διατροφή των ανθρώπων, ανά τον κόσμο, όσον αφορά την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Nutrition και περιλαμβάνεται στην Παγκόσμια Έκθεση Φυτοθρεπτικών που κυκλοφόρησε.

Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειοψηφία των ενηλίκων παγκοσμίως θα έπρεπε τουλάχιστον να διπλασιάσει την τρέχουσα κατανάλωση σε φρούτα και λαχανικά προκειμένου να λαμβάνει την ελάχιστη πρόσληψη πέντε μερίδων (400 γραμμάρια) ημερησίως που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Επιπλέον, η μέγιστη πλειοψηφία των ενηλίκων παγκοσμίως -60% με 87% σε 13 γεωγραφικές περιοχές με βάση τη διατροφή- λαμβάνουν μικρότερη ποσότητα από τη συνιστώμενη και χάνουν σημαντικά πλεονεκτήματα διατροφής και υγείας.

H έρευνα διεξήχθη για λογαριασμό του Nutrilite Health Institute και υπολόγισε την πρόσληψη φυτοθρεπτικών σε 13 περιοχές. Συγκεκριμένα, αναλύει τα δεδομένα που αφορούν την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών της Παγκόσμιας Επισκόπησης Υγείας του ΠΟΥ (World Health Survey) καθώς και τα δεδομένα υπολογισμών προσφοράς- εκμετάλλευσης της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization/FOA), σε συνδυασμό με δεδομένα συγκέντρωσης φυτοθρεπτικών από τις βάσεις δεδομένων του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας και τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία. Τα εννέα φυτοθρεπτικά που περιλαμβάνονται στην ανάλυση εντοπίζονται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά και αντιπροσωπεύουν σημαντικές τάξεις φυτοχημικών (καροτενοειδή, φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα).

Κατά τα αποτελέσματα της έρευνας, οι περισσότεροι ενήλικες παγκοσμίως δεν λαμβάνουν την ποσότητα ή την ποικιλία των φυτοθρεπτικών συστατικών -πρόκειται για οργανικές ενώσεις που εντοπίζονται σε φρούτα και λαχανικά- που ενδεχομένως χρειάζονται για την υποστήριξη της υγείας και της ευεξίας τους. Ενώ δεν έχουν καθοριστεί ακόμη ενιαία επίπεδα συνιστώμενης κατανάλωσης φυτοθρεπτικών παγκοσμίως, ένας αυξανόμενος όγκος έρευνας δείχνει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτοθρεπτικά πιθανώς παρέχει πληθώρα πλεονεκτημάτων για την υγεία, από την προαγωγή της υγείας των ματιών, των οστών και της καρδιάς μέχρι την υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και του εγκεφάλου. Αρκετά φυτοθρεπτικά είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της βλάβης που προκαλείται στα κύτταρα του σώματος με την πάροδο του χρόνου.

Ο Δρ Κιθ Ραντολφ, αναλυτής Διατροφικής Τεχνολογίας στο Nutrilite Health Institute και συμπράττων συγγραφέας της έρευνας εξηγεί ότι «τα ευρήματα της έρευνας αναδεικνύουν μια παγκόσμια ανάγκη για αυξημένη ευαισθητοποίηση όσον αφορά τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και την πρόσληψη φυτοθρεπτικών».

 

Πηγη

 

 

 

 

Related posts

«Μαγικές» τροφές για νεανικό δέρμα

mysite

Τα πολυάριθμα οφέλη του τζίντζερ

mysite

Το παθητικό κάπνισμα παχαίνει

mysite

Καλή επιλογή η μεσογειακή διατροφή

mysite

Αρχαία Ιατρικά με Κριθάρι

mysite

Απλές συνήθειες αποτρέπουν 1 στα 6 κρούσματα καρκίνου του εντέρου

mysite

Leave a Comment