Σπασμοί του στομάχου και του εντέρου

Σπασμοί του στομάχου και του εντέρου

Η κολίτιδα αποτελεί γενικά φλεγμονή του κόλου, δηλαδή του παχέος εντέρου. Πρόκειται για μια συχνή πάθηση που ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τις γυναίκες.

Υπάρχουν τα παρακάτω είδη κολίτιδας:

* Ελκώδης κολίτιδα
* Σπαστική κολίτιδα (σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου)
* Μικροβιακή κολίτιδα από ιούς, βακτήρια, όπως Shigella, ή παράσιτα, όπως, αμοιβάδα
* Ψευδομεμβρανώδης κολίτιδα
* Ισχαιμική κολίτιδα

Προφανώς θα πρέπει να έχουν αποκλεισθεί οι άλλες παθήσεις και την βοήθεια από τα βότανα να την αναζητήσουμε αφού έχει γίνει διάγνωση για σπαστική κολίτιδα ή αλλιώς εντεροκολίτιδα, εντερίτιδα (φλεγμονή του βλεννογόνου των εντέρων, κυρίως του παχέως αλλά και του λεπτού). Η διάγνωση της σπαστικής κολίτιδας είναι σχετικά εύκολη και βασίζεται ουσιαστικά στη λήψη του ιστορικού. Ορισμένες βασικές εξετάσεις (ακτινογραφία παχέος εντέρου ή στομάχου, ορθοσκόπηση ή κολονοσκόπηση, υπερηχογράφημα κοιλίας) μπορούν να κριθούν απαραίτητες κυρίως για να αποκλεισθούν άλλες σοβαρότερες παθήσεις.

Σπαστική κολίτιδα (σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου ΣΕΕ)
Είναι μια πολύ συχνή κατάσταση του εντέρου, που αφορά κυρίως σε άτομα ηλικίας 20-40 ετών και ιδιαίτερα γυναίκες και αφορά περίπου το 15% του πληθυσμού της Ελλάδας. Η συμπτωματολογία της κατάστασης περιλαμβάνει κοιλιακή διάταση από συγκέντρωση αερίων (μετεωρισμός), κοιλιακούς πόνους, εναλλαγές διάρροιας/ δυσκοιλιότητας και ασυνήθεις μορφές κοπράνων με πρόσμειξη βλέννας. Η κατάσταση επιδεινώνεται με το στρες, την κατανάλωση τροφών με λίπος ή φυτικές ίνες και την έμμηνη ρύση στις γυναίκες. Στα πλαίσια της αντιμετώπισης του συνδρόμου, πολύ βοηθητική είναι η φυσική άσκηση, ενώ κρίνεται απαραίτητη η μείωση του στρες. Η υιοθέτηση υγιεινής διατροφής και η αποφυγή των τροφών που προκαλούν τα συμπτώματα βοηθούν στον έλεγχό τους. Προτείνεται, επίσης, ο καταμερισμός της καθημερινής λήψης τροφής σε πολλά μικρά γεύματα δηλαδή πέντε αντί των τριών που συνηθίζονται.

Σας έχει τύχει ξαφνικά να μη σας χωράει η φούστα σας ή το παντελόνι σας; Αισθάνεστε συχνά την ανάγκη να λύσετε τη ζώνη σας για να ανακουφισθείτε;
Η σπαστική κολίτιδα είναι η πιο συχνή πάθηση του πεπτικού συστήματος στο Δυτικό πολιτισμό και ταλαιπωρεί εκατομμύρια ατόμων και ιδιαίτερα γυναίκες. Η σπαστική κολίτιδα είναι μία καλοήθης πάθηση που όπως λέει και το όνομά της, οφείλεται σε σπασμούς και γενικά σε ασυνήθιστες κινήσεις που κάνει το έντερο. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της σπαστικής κολίτιδας είναι τα ξαφνικά φουσκώματα της κοιλιάς που σχεδόν πάντα συνοδεύονται από πόνους που εντοπίζονται στο αριστερό ή δεξιό κάτω μέρος της κοιλιάς. Οι πόνοι μπορεί σπανιότερα να εντοπίζονται στο κέντρο ή να πιάνουν όλη της κοιλιά και συχνά ανακουφίζονται με την αποβολή αερίων. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως συνοδεύουν και διαταραχές των κενώσεων που παίρνουν τη μορφή της δυσκοιλιότητας ή της διάρροιας ή ακόμη μπορούν να εναλλάσσονται διάρροιες με δυσκοιλιότητα. Επίσης μπορεί να αποβάλλεται με τα κόπρανα ή και χωρίς κόπρανα βλέννα στις κενώσεις. Οι νεώτερες απόψεις μιλούν για Σπλαχνική υπερευαισθησία, ρόλο του κεντρικού νευρικού συστήματος, ανοσιακές και φλεγμονώδεις απαντήσεις, ψυχοκοινωνικούς παράγοντες καθώς και διάφορες ουσίες του οργανισμού όπως η σεροτονίνη.

Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση περιλαμβάνει τρία στάδια. Αυτά περιγράφονται στα διαγνωστικά κριτήρια του συνεδρίου της Ρώμης και στηρίζονται:

* στην λήψη ιστορικού
* την κλινική εξέταση από έμπειρο Γαστρεντερολόγο για τον αποκλεισμό των «παραγόντων συναγερμού» και
* στον Εργαστηριακό και παρακλινικό έλεγχο. Το ΣΕΕ παρουσιάζεται με συμπτώματα κοινά για μια πληθώρα οργανικών παθήσεων του * * γαστρεντερικού συστήματος.

Τι προκαλεί τη σπαστική κολίτιδα;
Σήμερα παρά την εκτεταμένη έρευνα που έχει γίνει για την πάθηση αυτή τα ακριβή αίτια που προκαλούν τους σπασμούς του παχέος εντέρου δεν είναι γνωστά. Είναι σίγουρο ότι πρόκειται για λειτουργική διαταραχή και όχι για οργανική βλάβη του εντέρου. Ο ρόλος του ψυχολογικού και του κοινωνικού στρες είναι σημαντικός αφού τα περισσότερα άτομα αναφέρουν ότι οι κρίσεις τους επέρχονται σε καταστάσεις ψυχολογικής υπερέντασης. Οι τροφές, σε αντίθεση με αυτό που πίστευαν παλιά, σήμερα θεωρούνται ότι δεν σχετίζονται με την αιτία της νόσου για αυτό και δε συνιστώνται οι αυστηρές δίαιτες του παρελθόντος. Εξαίρεση αποτελούν ορισμένα άτομα τα οποία παρουσιάζουν δυσανεξία στην πέψη του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων λόγω ελλείψεων του ενζύμου λακτάση.

Τα άτομα αυτά παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα με αυτά της σπαστικής κολίτιδας και απαιτούν ειδική αντιμετώπιση. Θεραπευτικά το ευερέθιστο έντερο θεωρείται χρόνια πάθηση και κατά συνέπεια απαιτεί χρόνια θεραπεία και φροντίδα. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διάφορα φάρμακα που μπορούν να χορηγηθούν εν τούτοις συνιστάται να αποφεύγονται τα φάρμακα και να προσπαθεί το άτομο με πρακτικά μέτρα να αντιμετωπίζει την πάθησή του. Γενικά το ΣΕΕ είναι μια περίπλοκη πάθηση και μόνο με την υπομονή, τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη του αρρώστου στο θεράποντα γιατρό του, αλλά και την επιμονή και τις γνώσεις του γιατρού θα υπάρξει θεαματική βελτίωση των συμπτωμάτων.

Συμβουλές

* Μην ανησυχείτε για την πάθησή σας. Έχετε μία καλοήθη πάθηση η οποία ποτέ δεν πρόκειται να εξελιχθεί σε καρκίνο ή άλλη κακή πάθηση
* Αποφεύγετε τροφές που αποδεδειγμένα σας προκαλούν ή σας χειροτερεύουν τα συμπτώματα. Οι τροφές αυτές δεν είναι ίδιες για όλες τις ασθενείς. Μερικές από τις πιο γνωστές ερεθιστικές τροφές είναι το γάλα και τα γαλακτομικά προϊόντα, ο καφές, το τσάι κ.α.
* Αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση «υγιεινών τροφών» που περιέχουν στάρι ολικής αλέσεως ή σκευάσματα με πίτουρο (τα γνωστά bran).
* Τα φρούτα και τα λαχανικά όχι μόνο δεν απαγορεύονται αλλά συνιστώνται ιδιαίτερα.
* Αποφεύγετε γενικά το stress και προσπαθήστε να χαλαρώνετε.
* Πίνετε άφθονα υγρά αλλά αποφεύγετε τα ανθρακούχα ποτά. Αυτό βοηθά πολύ, ιδιαίτερα αν είστε δυσκοίλιες.
* Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε εύκολα υπακτικά φάρμακα (δηλ. φάρμακα που βοηθούν την κένωση του εντέρου).
* Μην καπνίζετε διότι η νικοτίνη προκαλεί σπασμό του εντέρου με αποτέλεσμα εντονότερους πόνους και δυσφορία.

Οι εναλλακτικές λύσεις
Βότανα, ασκήσεις, διαλογισμός και διατροφή μπορεί να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το Σ.Ε.Ε αποτελεσματικά, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό το στρες, αλλά και άλλες αιτίες που επιδεινώνουν την κατάσταση σας.

Μέλι με κανέλα
Είναι σίγουρο ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα ήθελαν οι παρακάτω πληροφορίες να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Έχει διαπιστωθεί ότι ένα μίγμα μελιού και κανέλας θεραπεύει πολλές ασθένειες. Οι επιστήμονες σήμερα δέχονται επίσης, το μέλι ως «RamBan» (πολύ αποτελεσματικό). Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς παρενέργειες σε κάθε είδους ασθένειες. Αν και το μέλι είναι γλυκό, εάν ληφθεί στη σωστή δοσολογία ως φάρμακο, αυτό δεν βλάπτει ακόμα και τους διαβητικούς ασθενείς. Το World News, ένα περιοδικό στον Καναδά, στην έκδοσή του με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 1995, έχει δώσει τον ακόλουθο κατάλογο των ασθενειών που μπορεί να θεραπευτούν με μέλι και κανέλα, όπως έχει ερευνηθεί από δυτικούς επιστήμονες:

* Διαταραχές στομάχου: Όταν το μέλι λαμβάνεται με σκόνη κανέλας θεραπεύει τον πόνο στο στομάχι και επίσης καθαρίζει τα έλκη του στομάχου από τη ρίζα.

* Αέρια στομάχου (φουσκώματα): Σύμφωνα με τις μελέτες που έγιναν στην Ινδία και την Ιαπωνία, έδειξαν ότι αν το μέλι λαμβάνεται με κανέλα σε σκόνη το στομάχι απαλλάσσεται από τα αέρια.

* Δυσπεψία: Κανέλα σε σκόνη αναμιγμένη με δύο κουταλιές της σούπας μέλι όταν ληφθεί πριν το φαγητό ανακουφίζει και χωνεύεται το βαρύ γεύμα.

Το μέλι παράγεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Είναι το μόνο τρόφιμο στον πλανήτη που δεν θα χαλάσει ή θα σαπίσει ποτέ. Μόνο θα ζαχαρώσει. Το μέλι στη πραγματικότητα θα είναι για πάντα μέλι. Ωστόσο, όταν το αφήσετε σε ένα ψυχρό, σκοτεινό μέρος για πολύ καιρό θα στερεοποιηθεί. Όταν συμβεί αυτό απλά χαλαρώνουμε το καπάκι από το βάζο που το έχουμε και βάζουμε το δοχείο με το μέλι σε ζεστό νερό, όχι όμως βραστό. Σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να υγροποιηθεί. Στη συνέχεια είναι τόσο καλό όσο ήταν και στην αρχή.

Συμβουλή: ποτέ να μην βράσετε το μέλι ή να το βάλετε σε φούρνο μικροκυμάτων γιατί έτσι θα σκοτωθούν τα ένζυμά του.

Χρησιμοποιήστε βότανα
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μακ Μάστερ του Καναδά μετά από έρευνες που διεξήγαγαν σε μία μεγάλη ομάδα ατόμων που έπασχαν από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ήρθαν να επιβεβαιώσουν κάτι που εδώ και πολλά χρόνια η λαϊκή σοφία και παράδοση το είχε σαν δεδομένο. Όταν κάποιος έπασχε από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου για την θεραπεία του χρησιμοποιούσε ένα πολύ αποτελεσματικό για την περίπτωση βότανο: τον δυόσμο. Το λάδι του δυόσμου όπως και το έγχυμα του βοτάνου μαζί με τις φυτικές ίνες είναι από τις αποτελεσματικότερες θεραπείες του συνδρόμου. Οι ερευνητές μετά από μελέτες σε 2795 ασθενείς ανακάλυψαν ότι το έλαιο του δυόσμου βελτίωσε το σύνδρομο μετά από δυόμιση μόνον θεραπείες!

Ήταν η αποτελεσματικότερη από όλες τις θεραπείες που μελέτησαν και το βασικότερο, χωρίς καμία παρενέργεια. Βλέπουμε λοιπόν ότι άκρως αποτελεσματικές θεραπείες που χρησιμοποιούνταν χρόνια υποβαθμίστηκαν λόγω του ότι εμφανίστηκαν στην αγορά καινούργια φάρμακα αλλά πολύ ακριβά για μια πάθηση τόσο συχνή και ελεγχόμενη. Πολλά από αυτά τα φάρμακα μετά από κάποιο διάστημα αποσύρθηκαν λόγω ανησυχιών. Όσοι λοιπόν ταλαιπωρείστε από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου-την κοινή σπαστική κολίτιδα-ελέγξτε και επαναπροσδιορίστε την διατροφή σας. Εξαφανίστε τα λίπη και δώστε προσοχή στις φυτικές ίνες. Προτιμάτε διαλυτές φυτικές ίνες όπως βρώμη, κριθάρι, φρούτα, και να αποφεύγετε τις αδιάλυτες όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και οτιδήποτε περιέχει πίτουρο. Βάλτε το δυόσμο σαν έγχυμα ή σαν λάδι στο καθημερινό σας διαιτολόγιο.

Leave a Comment