Τα πολυάριθμα οφέλη του τζίντζερ

30/01/2015 09:07
Τα πολυάριθμα οφέλη του τζίντζερ

tzitzer magiko

Το τζίντζερ αποτελεί ίσως το πιο συχνά καλλιεργούμενο βότανο στον κόσμο, ενώ ένας μεγάλος αριθμός μελετών επιβεβαιώνουν τα πολυάριθμα οφέλη του για την υγεία.

Το τζίντζερ, η αλλιώς πιπερόριζα, θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά βότανα παγκοσμίως. Είναι πλούσιο σε κάλιο, ψευδάργυρο, και πολυφαινόλες, στις οποίες οφείλονται κάποιες από τις ωφέλιμες δράσεις του. Tο ενεργό συστατικό της πιπερόριζας είναι η τζιντζερόλη, η οποία, όταν μαγειρευτεί, έχει πικάντικο άρωμα και μια γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη γεύση. Η ρίζα αυτού του βοτάνου έχει λίγες θερμίδες, αλλά είναι πολύ πλούσια πηγή πολλών βασικών θρεπτικών συστατικών και βιταμινών.

Η πιπερόριζα έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως θεραπεία για δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, γαστρίτιδα, γαστρικές εξελκώσεις, δυσπεψία, πρωινή αδιαθεσία και αμέτρητα άλλα γαστρεντερικά προβλήματα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Journal of Gastroenterology and Hepatology διαπίστωσε επίσης ότι η πιπερόριζα μπορεί να βοηθήσει τους μύες του στομάχου να συσταλούν, ενισχύοντας έτσι την πέψη. Σύμφωνα με μια επισκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Food & Function, το τζίντζερ είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία γαστρεντερικών παθήσεων, λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων του σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Η πιπερόριζα επίσης περιέχει αντιφλεγμονώδεις ουσίες και αιθέρια έλαια, τα οποία σε μελέτες με ζώα διαπιστώθηκε ότι ασκούν αναλγητική και ηρεμιστική δράση. Η λήψη υψηλής δοσολογίας τζίντζερ (πάνω από 10g ημερησίως) μειώνει σημαντικά τη συσσώρευση αιμοπεταλίων (δημιουργία θρόμβων), διότι καταστέλλει τη δημιουργία θρομβοξάνης κατά 37%. Επιπλέον φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης όταν λαμβάνεται μακροπρόθεσμα.

Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού: η πιπερόριζα τέλος είναι ένα δοκιμασμένο εφιδρωτικό, που σημαίνει ότι μπορεί να αυξάνει την εφίδρωση. Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα ότι ο ιδρώτας περιέχει ένα φυσικό αντιβιοτικό που ονομάζεται dermcidin και ότι μπορεί να αποκρούσει βακτηριακές, μυκητιασικές, ιογενείς και μικροβιακές λοιμώξεις. Για το λόγο αυτό, η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας τζίντζερ μπορεί να ενισχύσει άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα και μας προστατεύει από τις κοινές λοιμώξεις.

Πηγή

Leave a Reply