Ειδήσεις - Νέα

Το υπ. Υγείας προειδοποιεί: Τα άγρια μανιτάρια βλάπτουν σοβαρά την υγεία Κάθε χρόνο καταγράφονται στη χώρα 80 έως 140 περιστατικά δηλητηριάσεων από άγρια μανιτά

0819C1257E40F3451962B0000443CCA8

Την απόλυτη αποφυγή κατανάλωσης άγριων μανιταριών, τα οποία συλλέγονται από τους ίδιους τους πολίτες, συστήνει το υπουργείο Υγείας, μετά τα πρόσφατα περιστατικά σοβαρών δηλητηριάσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων, από αρχές Σεπτέμβρη έως σήμερα, έχουν καταγραφεί 42 περιστατικά σοβαρών δηλητηριάσεων σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων καταγράφηκε θάνατος 44χρονης γυναίκας, ενώ παιδί 2,5 ετών βρίσκεται διασωληνωμένο σε ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Η βαρύτητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από την ποσότητα κατανάλωσης των ακατάλληλων μανιταριών. Στην Ελλάδα φύονται περίπου 2.000 είδη μανιταριών, αλλά δύο είναι τα βασικά είδη που προκαλούν δηλητηρίαση με διαφορετικής βαρύτητας συμπτώματα, (έμετοι, διάρροιες, εφιδρώσεις, βραδυκαρδίες κλπ), και με διαφορετικό χρόνο έναρξης των συμπτωμάτων μετά το γεύμα: στην περίπτωση του είδους muscaria από 2 έως 4 ώρες, ενώ για το είδος phalloides που προκαλεί και την πιο επικίνδυνη δηλητηρίαση, η έναρξη των συμπτωμάτων προσδιορίζεται σε 6 με 24 ώρες. Στην περίπτωση αυτή, μία ελάχιστη ποσότητα κατανάλωσης από ένα παιδί, μπορεί να είναι θανατηφόρος.

Εάν δεν δοθεί άμεσα η κατάλληλη θεραπεία (αντίδοτο που ονομάζεται σιλλιμπινίνη) μέσα σε 24 με 48 ώρες μετά τα πρώτα συμπτώματα, μπορεί να εμφανιστούν και διαταραχές της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας έως και ηπατική ανεπάρκεια. Κάθε χρόνο καταγράφονται στη χώρα 80 έως 140 περιστατικά δηλητηριάσεων από άγρια μανιτάρια

 

 

Πηγη

Related posts

Σημαντικές ελλείψεις Ανεπαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών καταναλώνουν οι άνθρωποι

mysite

Λειτουργεί “εκπαιδευτικά” το φαγητό της μαμάς.

mysite

Δωρεάν προληπτικός έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου

mysite

Τα βότανα προστατεύουν από πονόλαιμο

mysite

Οι τέσσερις τροφές που θα εκτοξεύσουν τον μεταβολισμό σας

mysite

Οι τροφές που συμβάλλουν για την απόκτηση υγιή,λαμπερών και δυνατών μαλλιών

mysite

Leave a Comment